Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 3. 2015,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Koenigsegg Akrapovič

Torek, 3. 3. 2015, 11.54

8 let

Koenigsegg regera: moč 1.500 "konjev" sprošča Akrapovičev izpuh (foto)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koenigsegg predstavlja hibridnega superšportnika, ki ima skoraj 1.500 "konjev" in 2.100 njutonmetrov navora, vseh 80 primerkov regere pa bo imelo tudi Akrapovičev izpušni sistem.

Švedski avtomobil prekaša tudi hibridne mclarne, ferrarije in porscheje

Švedski Koenigsegg je prvič izdelal hibridnega superšportnika, s katerim se pridružuje podobnim vozilom McLarna, Ferrarija in Porscheja. Avtomobil poganja petlitrski motor V8, ki pri 7.800 vrtljajih v minuti zmore kar 1.085 "konjev", temu pa je treba prišteti še 700 "konjev" iz električnih motorjev. Sistemska moč švedskega superšportnika tako znaša kar 1.500 "konjev" in 2.100 njutonmetrov navora. Avtomobil ima tri motorje: po enega na vsakem zadnjem kolesu in tretjega na ročični gredi.

Pri Koenigseggu trdijo, da je to trenutno najmočnejši serijski avtomobil, ki občutno prekaša tudi mclarna P1, ferrarija la ferrari in porscheja 918 spyder.

Pri Akrapoviču potrdili prvo sodelovanje s Koenigseggom

Vrhunski avtomobil ima tudi pomemben del slovenskega znanja. Regera ima namreč nameščen Akrapovičev izpušni sistem. Pri družbi iz Ivančne Gorice so nam potrdili sodelovanje s Koenigseggom. Regera je prvi skupni projekt, zanj pa so se dogovorili po tesnem sodelovanju inženirjev Koenigsegga in Akrapoviča.

"Naše osebje je uporabilo prvotno zasnovo izpuha, ki so jo Koenigseggovi inženirji razvili z metodo računalniško podprtega načrtovanja (CAD), in jo spremenilo v realnost – v izpušni sistem, ki daje Regeri zares edinstven zvok in videz. Sistem je po meri izdelan tako, da je njegova dolžina od motorja do zadka avtomobila čim krajša. Izdelan je iz skrbno izbranih, najboljših materialov, ki omogočajo, da je čim lažji. Zaradi posebne titanove zlitine, inconela in nerjavnega jekla je celoten sistem prava paša za oči," so sporočili iz Akrapoviča.

Koeniggsegg bo izdelal le 80 primerkov superšportne regere.

Ne spreglejte