Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 12. 2016,
6.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Petek, 2. 12. 2016, 6.50

6 let, 7 mesecev

Kitajci so najdražje avtomobile podražili še za deset odstotkov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Kitajci bodo nove avtomobile, ki bodo dražji od 180 tisoč evrov, obdavčili za deset odstotkov. Vlada želi spodbujati nakup vozil z manjšo porabo goriva in izpustom CO2, novi davek pa bo doletel le majhen del prestižnih avtomobilov.

Bentleyjev prvi športni terenec bentayga na Kitajskem stane okrog 540 tisoč evrov. Z novim davkom bo še za okrog 54 tisoč evrov dražji.  | Foto: Bentley Bentleyjev prvi športni terenec bentayga na Kitajskem stane okrog 540 tisoč evrov. Z novim davkom bo še za okrog 54 tisoč evrov dražji. Foto: Bentley

Davek za avtomobile, dražje od 180 tisoč evrov

Novi davek je eden zadnjih ukrepov kitajske vlade, ki se bori proti onesnaženju zraka in želi spodbujati prodajo avtomobilov z manjšo porabo goriva. Medtem ko najmanjšim avtomobilom davek zmanjšujejo, ga bodo pri najdražjih vozilih povečali. Davek ni določen na podlagi ravni izpusta ogljikovega dioksida, ampak temelji zgolj na maloprodajni ceni. Vsi novi avtomobili, ki stanejo več kot 1,3 milijona kitajskih juanov (180 tisoč evrov), bodo dobili novih deset odstotkov davčne obremenitve.

Med take avtomobile na primer spadajo bentley bentayga (540 tisoč evrov), aston martin DB9 in tudi ferrari GTC4lusso, vseeno pa na trgu ni prav veliko tako dragih avtomobilov.

Velika večina premium avtomobilov se bo davku izmaknila

Predstavniki Audija in BMW so že zatrdili, da bo davek veljal le za zelo majhen del njihovih vozil in da si bodo te nadvse bogati Kitajci kljub deset odstotkov višji ceni še naprej lahko privoščili.

Na Kitajskem so še posebej priljubljeni veliki športni terenci, zato bo tam Lamborghini že prihodnje leto ponudil svoj SUV urus. Lamborghini je v prvi polovici letošnjega leta na Kitajskem prodal več kot dva tisoč svojih superšportnikov. Prav po zaslugi bogatejšega kitajskega sloja svoj prvi športni terenec razvijata tudi Rolls-Royce in Aston Martin.

Novi davek na tri vodilne evropske premium znamke BMW, Audi in Mercedes, ki po obsegu prodaje prevladujejo tudi na kitajskem trgu, ne bo imel večjega vpliva.

Ne spreglejte