Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

Natisni članek

električni avtomobili Tesla Nissan BYD

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 9.50

6 let, 6 mesecev

Kitajci proti Tesli in Nissanu: kdo proda največ avtomobilov s priključnim kablom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

Po vsem svetu so lani prodali 774 tisoč električnih in priključnih hibridnih vozil. Med znamkami je kitajski BYD premagal tudi Teslo, ki pa ostaja najuspešnejša med zgolj električnimi avtomobili. Med posameznimi avtomobili, ki imajo priključni kabel, sta najuspešnejša tesla S in nissan leaf.

Limuzinski qin je eden izmed uspešnih priključnih hibridov kitajske znamke BYD, ki na ravni skupnih podjetij sodeluje tudi z nemškim Daimlerjem. | Foto: Reuters Limuzinski qin je eden izmed uspešnih priključnih hibridov kitajske znamke BYD, ki na ravni skupnih podjetij sodeluje tudi z nemškim Daimlerjem. Foto: Reuters

Lani 774 tisoč, letos že 1,1 milijona novih avtomobilov s kablom?

Trg električnih in priključnih hibridnih avtomobilov je lani na globalni ravni narasel na 774 tisoč vozil, kar je 42 odstotkov več kot leta 2015. Letos bo po predvidevanjih avtomobilske industrije število prodanih vozil, ki jim je baterijo mogoče polniti prek kabla, naraslo kar na 1,1 milijona vozil.

Med posameznimi trgi z naskokom vodi Kitajska, kjer so po zaslugi velikosti trga in trenutno zelo ugodnimi državnimi subvencijami prodali kar 351 tisoč električnih avtomobilov in priključnih hibridov. V Evropi je ta številka lani znašala 221, v ZDA pa 157 tisoč prodanih vozil.

Prodaja električni priključni hibridi | Foto:

Kitajski BYD kraljuje s priključnimi hibridi

Med posameznimi znamkami je lani največ električnih avtomobilov in priključnih hibridov prodala kitajska družba BYD, ki je upoštevajoč oba tipa vozila prehitela tudi Teslo. Kitajci so prodali skupno 102 tisoč vozil, od tega okrog 47 tisoč električnih. Njihov delež na trgu presega 13 odstotkov. BYD prodaja uspešni priključni hibrid tang, ki je športni terenec, in limuzino qin. BYD obenem prodaja tudi štiri električne modele EV300, e5, e6 in danza.

Tanga poganjajo dvolitrski bencinski motor (151 kilovatov) in dva elektromotorja z močjo 110 kilovatov. Baterija ima kljub naravi priključnega hibrida kapaciteto dobrih 18 kilovatnih ur, kar po uradnih podatkih zadostuje za 80 kilometrov električnega dosega. Tanga je lani kupilo več kot 31 tisoč voznikov.

Tesla je prodala 25 tisoč modelov X, prvi med njimi bodo kmalu vozili tudi po slovenskih cestah. | Foto: Gregor Pavšič Tesla je prodala 25 tisoč modelov X, prvi med njimi bodo kmalu vozili tudi po slovenskih cestah. Foto: Gregor Pavšič

Čeprav leaf ni več najnovejši avtomobil, jih je Nissan lani prodal skoraj 50 tisoč. | Foto: Reuters Čeprav leaf ni več najnovejši avtomobil, jih je Nissan lani prodal skoraj 50 tisoč. Foto: Reuters Tesla prodala 75 tisoč modelov S in X

Tesla je skupaj prodala 75 tisoč električnih vozil, od tega tretjina električnih crossoverjev modela X. Prvi tak avtomobil se bo predvidoma kmalu vozil tudi po slovenskih cestah.

Po zaslugi priključnih hibridov sta se v prvo peterico najuspešnejših znamk uvrstila tudi koncern Volkswagen (dobrih 60 tisoč prodanih vozil) in BMW (skoraj 60 tisoč prodanih vozil), prvo peterico pa zgolj z električnim leafom končuje Nissan. Sledijo še znamke BAIC, Zotye, General Motors, Mitsubishi in Renault.

Odlični prodajni rezultati nissana leafa

Tesla je ostala najuspešnejša znamka zgolj električnih vozil, ki ima obenem tudi najuspešnejši priključni model. Lani so prodali skoraj 51 tisoč modelov S in še dobrih 25 tisoč modelov X. Nissan je uspel kljub relativni zastarelosti leafa prodati skoraj 50 tisoč teh vozil, pri slabih 26 tisoč prodanih vozilih pa se je ustavila prodaja BMW i3.

BYD je med električnimi modeli prodal 20 tisoč primerkov enoprostornega vozila e6.

Ne spreglejte