Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 7. 2016,
8.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

2

Natisni članek

Moja služba Kanada

Sreda, 13. 7. 2016, 8.30

6 let, 6 mesecev

Kanadčan, ki se v službo vsak dan vozi tisoč kilometrov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

2

Ted Clark živi v Calgaryju in dela v Vancouvru. Do službe in nazaj se vozi skoraj dva tisoč kilometrov oziroma trinajst ur v eno smer. In to vsak dan med tednom. To je satirični prikaz kanadskega CBC, kako slabše gospodarsko stanje vpliva na kakovost življenja ljudi in koliko truda so za službo pripravljeni vložiti.

Vsak teden prevozi blizu šest tisoč kilometrov

V Sloveniji mnogim že enourna vožnja do službe predstavlja veliko oviro, v tujini so zaradi večjih razdalj tovrstne dnevne migracije relativno vsakdanje. Toda primer Kanadčana Teda Clarka je vseeno skrajen, saj se vozi iz Calgaryja v Vancouver. Povratna vožnja v službo in nazaj domov je dolga 1.944 kilometrov. Vsak dan se zato v službo vozi 13 ur. To je približno toliko, kot da bi se vsak dan v službo vozili v Frankfurt ali Bonn v Nemčiji.

"Imam družino in potrebujem službo. Življenje v Calgaryju nam je preprosto preveč všeč, da bi se preselili v Vancouver," je za kanadsko televizijsko mrežo CBC povedal Clark, ki je zaposlen v tamkajšnji znani kavarni. Njegova groba ocena je, da za gorivo vsak teden porabi okrog 500 evrov in vsak teden prevozi blizu šest tisoč kilometrov.

Vsak teden prevozi blizu šest tisoč kilometrov, za gorivo porabi okrog 500 evrov tedensko. (foto: CBC/YouTube) | Foto: Vsak teden prevozi blizu šest tisoč kilometrov, za gorivo porabi okrog 500 evrov tedensko. (foto: CBC/YouTube)

Tako je videti Clarkov teden, ko je več na cesti kot doma ali v službi

V ponedeljek se njegov dan začne ob 4.30 zjutraj. Takrat vstane in se odpravi na 13 ur dolgo vožnjo. V Vancouver prispe popoldan in začne svoje delo ob 17.30. Ob poldrugi uri v noči na torek konča službo in se odpelje nazaj domov. Tja se vrne okrog pol druge ure popoldan, ko si njegova družina ravno pripravi kosilo. Privošči si dve ali tri ure spanca ter se spet odpelje v službo.

V sredo zjutraj je tam ob 6.30, popoldan se odpravi proti domu in tja prispe v četrtek zgodaj zjutraj. Tokrat si z družino privošči zajtrk, se nato spet odpelje v Vancouver in začne svoje delo v poznopopoldanskem času. Nekaj ur prespi v avtomobilu, saj mora biti v petek v službi že navsezgodaj. Dela do petih popoldne, se odpelje domov in končno lahko začne uživati svoj prost konec tedna.

Satirični komentar na stanje v družbi

Seveda je takšna vsakdanja vožnja vendarle nekoliko preveč obsežna, da bi bila lahko resnična. Clarkov primer je prikaz oziroma komentar kanadske mreže CBC, kako slabšanje gospodarskega stanja vpliva na kakovost življenja Kanadčanov in kaj vse so posamezniki za svojo službo pripravljeni žrtvovati.

Ne spreglejte