Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
7.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Tommi Makinen Finska Kalle Rovanperra reli

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 7.04

6 let, 6 mesecev

Kalle Rovanperra – avtomobilska senzacija pri 16 letih in prihodnji svetovni prvak?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Spoznajte avtomobilsko različico slovenskega košarkarskega upa Luke Dončića, ki je na YouTubu z vozniškimi spretnostmi kraljeval že pri devetih letih. Kalle Rovanperra danes kot 16-letnik z vrhunskimi dirkalniki zmaguje na mednarodnih relijih in je že testiral tudi novi dirkalnik WRC tovarniške ekipe Toyote.

Brezkompromisen slog vožnje in napredka 16-letnega Kalleja Rovanperre, ki je prejšnji konec tedna zmagal na reliju za finsko državno prvenstvo. (foto: Kalle Rovanperra Racing) | Foto: Brezkompromisen slog vožnje in napredka 16-letnega Kalleja Rovanperre, ki je prejšnji konec tedna zmagal na reliju za finsko državno prvenstvo. (foto: Kalle Rovanperra Racing)

Kot devetletnik senzacija YouTuba, danes že bodoči prvak?

Kalle Rovanperra je sin Harrija Rovanperre, nekdanjega zvezdnika svetovnega relija, tovarniškega voznika Forda, Seata, Mitsubishija in Škode ter zmagovalca relija za svetovno prvenstvo na Švedskem leta 2001. Ko je končal aktivno kariero, je bil Kalle star šest let. Pri devetih je bil že senzacija YouTuba, saj je s staro toyoto starlet s pogonom na zadnji kolesi nazorno kazal svoj veliki vozniški talent med vožnjo po zaledenelem jezeru. Danes je to 16-letnik, ki obvladuje že bistveno močnejše avtomobile, zmaguje na mednarodnih relijih in je pozimi testiral tudi že Toyotin novi dirkalnik yaris WRC.  

Video – Osemletni Kalle za volanom toyote starlet:

Mladi Rovanperra je v zadnjih dveh letih redno zmagoval v latvijskem državnem prvenstvu, kjer dovoljujejo enakovredno udeležbo na relijih tudi 15-letnikom. (foto: Kalle Rovanperra Racing) | Foto: Mladi Rovanperra je v zadnjih dveh letih redno zmagoval v latvijskem državnem prvenstvu, kjer dovoljujejo enakovredno udeležbo na relijih tudi 15-letnikom. (foto: Kalle Rovanperra Racing) Na mednarodnih relijih že enakovreden tovarniškim voznikom

Pri trinajstih se je s citroenom C2-R2 že resneje posvetil reliju in se s tem resnim dirkalnikom podal v Latvijo. Kot najstnik je nato bliskovito napredoval. Lani je vozil že dirkalnika S2000 oziroma R5, na latvijskem reliju za evropsko prvenstvo s svojo vožnjo in pristopom prislužil nagrado Colin McRae Trophy Award. Zaradi svoje mladosti sicer ni bil vključen v razvrstitev EP, a njegovi časi so bili na ravni zmagovalca Ralfsa Simarcisa.

Pred dvema letoma je postal latvijski državni prvak med dvokolesno gnanimi dirkalniki, lani pa že v skupni razvrstitvi. Na enem izmed relijev je bil povsem enakovreden Škodinemu tovarniškemu vozniku Pontusu Tidemandu, ki je nedavno na svetovnem prvenstvu na Švedskem zanesljivo zmagal v razvrstitvi WRC2.

Letos je s škodo fabio R5 dobil oba uvodna relija v Latviji, ki edina dovoljujeta Rovanperrino udeležbo v enakovrednih pogojih s starejšimi sotekmovalci. Prejšnji konec tedna je zmagal tudi na prvem letošnjem reliju za finsko državno prvenstvo.

Video - Vožnja Rovanperre s škodo fabio R5 na reliju za EP v Latviji:

Prihodnje leto se Rovanperra podaja na svetovno prvenstvo. Ga čez nekaj let čaka tudi sedež v Toyotinem dirkalniku WRC? | Foto: Toyota Prihodnje leto se Rovanperra podaja na svetovno prvenstvo. Ga čez nekaj let čaka tudi sedež v Toyotinem dirkalniku WRC? Foto: Toyota Na etapah mora dirkalnik peljati njegov sovoznik

Ker je star šele 16 let, lahko dirkalnike vozi le na zaprtih hitrostnih preizkušnjah, na vmesnih etapah v odprtem prometu pa se mora za volan usesti njegov sovoznik Risto Pietilainen. Finec je bil dolgoletni sovoznik že Kallejevemu očetu in ima za seboj 108 relijev za svetovno prvenstvo.

Pri 15 letih je že testiral nov Toyotin dirkalnik WRC

Na finskega najstnika so že vrgle oči tudi tovarniške ekipe. Med temi mu je dal priložnost Tommi Makinen, ki je na Finskem postavil temelje Toyotini tovarniški ekipi. S prototipno različico yarisa WRC, s katerim je nedavno na Švedskem zmagal Jari-Matti Latvala, je pozimi Rovanperra že opravil prvi test. Kot 15-letnik je testiral dirkalnik s tehnično specifikacijo WRC 2017, ki so letos resnično namenjeni le izbrancem. Test je bil dolg okrog 30 kilometrov, Makinen pa si je ogledal predvsem Kallejev pristop do tega izziva. To je pač vendarle dirkalnik s 380 "konji", vrhunskim aerodinamičnim paketom in visoko hitrostjo na gozdnih cestah.

Finci so očitno dobili novo veliko vzhajajočo zvezdo relija in naslednika imen, kot so bili Henri Toivonen, Juha Kankkunen, Marcus Gronholm in podobni. Domači mediji ga primerjajo celo s Colinom McRaejem

Ne spreglejte