Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

7

Natisni članek

električni avtomobili Nemčija Berlin

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 4.05

5 let, 9 mesecev

Obisk Berlina in pogled v prihodnost voznega parka

Kako so Nemci preslikali avtomobilske težave Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

7

Berlin avtomobili | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Tako kot Slovenija tudi Nemčija, da bi se približala direktivam Evropske unije in se izognila penalom, potrebuje večji odmik kupcev avtomobilov stran od bencina in dizla. Primer Berlina, prestolnice in največjega nemškega mesta, kaže na velik zaostanek.

nissan leaf Mangart
Avtomoto Kdo bo Slovencem plačal nove avtomobile?

Nemčija je največji avtomobilski trg, njena prestolnica Berlin pa največje nemško mesto. S 3,5 milijona prebivalci je Berlin tudi pokazatelj sprememb nemške avtomobilske industrije, ki želi po vzoru Norveške pospešiti prehod na do okolja bolj prijazna vozila. Prva nemška mesta so sprejela omejitve uporabe za starejše dizelske motorje, vsaj z vidika števila električnih vozil pa je Berlin kljub že zelo dobri polnilni infrastrukturi še povsem na začetku.

Delež električnih vozil v Berlinu je zanemarljiv

Nemška vlada je pod vodstvom Angele Merkel za leto 2020 napovedovala prvi milijon električnih avtomobilov z nemškimi registrskimi oznakami. Konec lanskega leta je bilo takih 53.861, od tega v Berlinu 2.007. V Nemčiji je sicer skupno registriranih 46,5 milijona osebnih avtomobilov. Delež električnih vozil v voznem parku nemške prestolnice je znašal 0,167 odstotka, je poročal časnik Berliner Zeitung.  

Pogoji za nakup električnega avtomobila v Nemčiji so na primer slabši kot v Sloveniji. Subvencija ob nakupu znaša 4.000 evrov, za priključni hibrid pa 3.000 evrov. Nemška zvezna vlada je za namene večjega zanimanja za električne pogone namenila 1,2 milijarde evrov. Do zdaj je ta sklad pomagal 38 tisoč posameznikom, od tega 925 iz Berlina.

tesla S P100D
Avtomoto Tisoč Nemcev brez 'priboljška' za novo teslo?

Berlin avtomobili | Foto: Reuters Foto: Reuters

Je ugodnosti za korak stran od bencina in dizla res premalo?

Mestne oblasti izpostavljajo, da imajo Berlinčani premalo konkretnih spodbud za nakup električnega vozila. Parkiranje v mestu je brezplačno le med polnjenjem baterije. Na Norveškem so vozniki električnih avtomobilov izvzeti tudi plačila cestnin in predorov, v mestih, kot je Oslo, imajo svoja velika brezplačna parkirišča. Ob vseh ugodnostih je lahko tam lastništvo tesle S primerljivo s toyoto prius plugin hibrid.

Berlin ima le dva električna taksija

Nemci izpostavljajo tudi posebne ekološke cone za motoriste, taksiste in avtobuse, kakršne poznajo v Amsterdamu. Taksi družba RMC je na Nizozemskem naročila sto električnih taksijev. V Angliji je družba LEVC iz Coventryja, ki spada pod okrilje kitajskega Geelyja, v Berlinu predstavila električni taksi TX. Ta po obliki spominja na klasične britanske črne taksije, ima povezljivost z internetom in doseg okrog 130 kilometrov. Polnjenje baterije traja približno pol ure.

Po ulicah Berlina trenutno vozita dva električna taksija. Morda se bo to spremenilo po uvedbi novih ugodnosti za taksi prevoznike, ki lahko z električnim taksijem dostopajo do dodatnih 4.000 evrov subvencije.

Nemci se spoprijemajo s podobnimi težavami kot Slovenija in električna vozila so tudi zanje z vidika direktiv Evropske unije ena najučinkovitejših rešitev. Nemci bi morali raven toplogrednih plinov od leta 1990 do 2016 zmanjšati za 30 odstotkov. Medtem ko jim je uspelo zniževati raven izpustov na strani energetskega sektorja (od 30 do 40 odstotkov), je raven izpustov pri prometnem sektorju v enakem obdobju narasla za dva odstotka.

Elektrika 1000 km BMW i3 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Težave z električnim omrežjem? Berlin vsako leto sprejme 70 tisoč novih ljudi

"Na elektromobilnost smo z vidika omrežja pripravljeni," je za Berliner Zeitung povedal Thomas Schäfer, vodja električnega omrežja v nemški prestolnici. Schäfer poudarja, da se v Berlin vsako leto priseli 40 tisoč novih ljudi in da ti za upravitelje omrežja predstavljajo velik izziv.

Pristojni poudarjajo, da bi lahko omrežje zlahka zagotovilo vsaj četrt milijona električnih vozil. »Konica potreb po elektriki znaša pozimi od 2.200 do 2.400 megavatov. Tako bi 250 tisoč električnih vozil predstavljalo le pet odstotkov te celotne porabe,« je dodal Schäfer.

Stanovanjska naselja prihajajo z električnimi polnilnicami

Tudi v Nemčiji se spoprijemajo s težavami polnilne mreže v stanovanjskih naseljih. Kdor danes doma postavi električno polnilnico z močjo do 22 kilovatov, lahko dobi subvencijo do 2.500 evrov. Pri nakupu hitre polnilnice lahko posameznik računa na do 30 tisoč evrov subvencije. Nova naselja danes načrtujejo z mesti za polnjenje električnih vozil. Europacity pri glavni železniški postaji bo imel v garažah polovico (200 od skupno 400) parkirnih mest opremljenih s priključkom za polnjenje.

Berlin bo kmalu dobil vsaj sto električnih polnilnic z močjo 150 kilovatov. Porsche je že postavil prvo polnilnico z močjo 350 kilovatov, ki bi lahko baterijo današnjih povprečnih električnih avtomobilov (če bi omogočali tako moč polnjenja) napolnila v petih ali šestih minutah. Na Kitajskem trenutno preizkušajo celo polnilnico z neverjetno močjo 900 kilovatov.

Ne spreglejte