Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 2. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Natisni članek

Peugeot Tomaž Kavčič Rok Turk reli

Torek, 7. 2. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Kako sestaviti peugeota, ki ga dobite na devetih paletah in v 700 delih #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Peugeot 208 R5 delavnica | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Kako sestaviti vrhunski avtomobil, ki ga dobite na devetih paletah in v vsaj 700 različnih delih? Odgovor na to vprašanje pozna Tomaž Kavčič, ki februarske dneve v svoji delavnici preživlja ob sestavljanju dirkalnega peugeota 208 R5.

Bistvo hitrega dirkalnega avtomobila za reli je učinkovito podvozje. Peugeot ima že nameščene Eicbachove vzmeti ... | Foto: Gregor Pavšič Bistvo hitrega dirkalnega avtomobila za reli je učinkovito podvozje. Peugeot ima že nameščene Eicbachove vzmeti ... Foto: Gregor Pavšič Nakup vrhunskega dirkalnega avtomobila je povsem drugačen od nakupa novega osebnega avtomobila v prodajnem salonu. Kupec takega prevzame ključe v prodajnem salonu, kjer se njegov novi avtomobil svečano blešči in ob prevzemu ključe se lahko z novo pridobitvijo le še odpelje. Pri dirkalnikih je pogosto bistveno drugače. Čeprav stanejo toliko kot osnovni ferrariji, ga mora kupec doma najprej še sestaviti.

Peugeot 208 R5 v slovenski lasti

Pred tedni smo že pisali o nameri Tomaža Kavčiča, avtomobilskega zanesenjaka iz ekipe OPV Racing Cars, da v Slovenijo pripelje prvi dirkalnik mednarodnega razreda R5. V reliju je to drugi najvišji razred, nad katerim so le še dirkalniki WRC za elito svetovnega prvenstva v reliju.

Kavčič se je odločil za nakup peugeota 208 R5, ki bo letos eden glavnih magnetov državnega prvenstva v reliju in prireditev v tujini, kjer bodo s tem avtomobilom nastopali različni vozniki. Kavčič kot vodja moštva dirkalnika ni kupil zase, temveč za voznike, ki bodo štirikolesno gnanega levčka pri njem najemali.

Škatla iz Peugeot Sporta, v kateri je bil zapečaten petstopenjski sekvenčni menjalnik. | Foto: Gregor Pavšič Škatla iz Peugeot Sporta, v kateri je bil zapečaten petstopenjski sekvenčni menjalnik. Foto: Gregor Pavšič

"Če bo šlo po sreči, je lahko dirkalnik gotov že konec februarja. Delamo dosledno, a vseeno je treba delo končati kar najhitreje. Pred prvimi dirkami želi vsak še nekoliko spoznati avtomobil in opraviti tudi neprecenljive teste," pravi Tomaž Kavčič iz OPV Racing Cars. | Foto: Gregor Pavšič "Če bo šlo po sreči, je lahko dirkalnik gotov že konec februarja. Delamo dosledno, a vseeno je treba delo končati kar najhitreje. Pred prvimi dirkami želi vsak še nekoliko spoznati avtomobil in opraviti tudi neprecenljive teste," pravi Tomaž Kavčič iz OPV Racing Cars. Foto: Gregor Pavšič Iz Pariza prispel "avtomobil" na devetih paletah

Pri Peugeot Sportu so za Kavčiča pripravili prav posebno pošiljko. Povsem golo karoserijo, ki pa je bila že dodatno varjena in je imela vgrajeno tudi že varnostno kletko, so z drugimi sestavnimi deli namestili na tovornjak in iz Pariza poslali v Lučine nad Gorenjo vasjo.

"Vse je bilo na devetih paletah, mislim, da je vseh artiklov okrog 700. Na internetu najdeš navodila za sestavljanje in nato začneš delati po sklopih. Motor pride v naslednjih dneh, vse drugo pa že imamo. Malo smo vse dele razdelili po svojem sistemu in začeli delati. Karoserijo smo prejeli celo nekoliko prej kot preostale dele, saj jo je bilo treba še obdelati in pobarvati," pravi Kavčič, ki bi po idealnem scenariju lahko dirkalnik sestavil že do konca meseca.

Pošiljka iz Peugeot Sporta je vsebovala okrog 700 artiklov na skupno devetih paletah. | Foto: Gregor Pavšič Pošiljka iz Peugeot Sporta je vsebovala okrog 700 artiklov na skupno devetih paletah. Foto: Gregor Pavšič

Skrb za malenkosti se pri sestavljanju pozneje bogato obrestuje

V škatlah po njegovi delavnici lahko vidimo sekvenčni menjalnik, pa več polosi, različne zglobe, peste, nešteto vijakov in malenkosti v še neodprtih vrečkah. To je kot druga dimenzija sestavljanja najbolj kompleksnih sistemov kock Lego.

"Pri sestavljanju je treba paziti predvsem na malenkosti. Pri namestitvi blažilnika ne moreš prav veliko zgrešiti, zato pa je treba biti zelo pozoren na različne kable v predelu motorja. Vsaka napaka, drgnjenje ob železo ali morebitno pregrevanje lahko pozneje povzroči težave, ki jih je težko odkriti. Zato je treba delati temeljito. Skrb za malenkosti se pozneje bogato obrestuje," dodaja Gorenjec.

"Do zdaj mi je vžgal še vsak dirkalnik …"

Kavčič priznava, da si pri sestavljanju tako vrhunskega avtomobila ni težko odtrgati časa in da v delavnici nadvse uživa. Prav poseben trenutek bo napočil ob prvem vžigu 1,6-litrskega turbo motorja. "Do zdaj mi je še vsak dirkalnik vžgal," pravi Kavčič, ki bo na prvi zagon ali test povabil tudi inženirja iz Peugeot Sporta.

Prvi reli v okolici Ajdovščine

Državno prvenstvo v reliju se bo letos začelo 22. aprila z relijem Vipavska dolina v okolici Ajdovščine, ki je lani navdušil z odličnim vzdušjem in obiskom gledalcev. To bo zagotovo pravšnji uvod v novo sezono relija. 27. maja sledi reli Velenje, 1. julija pa nato še reli v Železnikih. Septembra se bo državno prvenstvo nadaljevalo z relijem Nova Gorica, ki bo letos štel za FIA evropski reli pokal. Sledita še relija v hrvaški Istri (1. oktober) in Idriji (29. oktober). Kot rezervni termin je v koledarju konec avgusta še reli Alpi Orientali v Italiji.

Sestavljanje dirkalnika s pomočjo debelih navodil z opisom postopkov in vseh sestavnih delov.  | Foto: Gregor Pavšič Sestavljanje dirkalnika s pomočjo debelih navodil z opisom postopkov in vseh sestavnih delov. Foto: Gregor Pavšič

"Vsaka napaka, drgnjenje ob železo ali morebitno pregrevanje, lahko pozneje povzroči težave, ki jih je težko odkriti. Zato je treba delati temeljito. Skrb za malenkosti se pozneje bogato obrestuje," pravi Tomaž Kavčič. | Foto: Gregor Pavšič "Vsaka napaka, drgnjenje ob železo ali morebitno pregrevanje, lahko pozneje povzroči težave, ki jih je težko odkriti. Zato je treba delati temeljito. Skrb za malenkosti se pozneje bogato obrestuje," pravi Tomaž Kavčič. Foto: Gregor Pavšič

Močna pesta kolesa, ki morajo zdržati vse napore brezkompromisne vožnje med ovinki. | Foto: Gregor Pavšič Močna pesta kolesa, ki morajo zdržati vse napore brezkompromisne vožnje med ovinki. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte