Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 4. 2017,
5.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Natisni članek

Tesla

Torek, 11. 4. 2017, 5.23

6 let, 6 mesecev

Kako je to mogoče? Tesla je na borzi prehitela Ford in General Motors.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Tesla je kljub izgubi in manj kot 18 tisoč prodanimi avtomobili po vrednosti na borzi prehitela Ford in koncern General Motors, ki kujeta milijardne dobičke in prodajata na milijone avtomobilov. Tesla denar dobiva na račun zaupanja, ne konkretnih poslovnih analiz, opozarjajo analitiki.

Tesla je bila še lani novembra na borzi vredna manj kot 30 milijard dolarjev, zdaj pa je njena vrednost že skoraj podvojena.  | Foto: Reuters Tesla je bila še lani novembra na borzi vredna manj kot 30 milijard dolarjev, zdaj pa je njena vrednost že skoraj podvojena. Foto: Reuters

Elon Musk je v zadnjih letih veliko obljubljal, a svoje obljube tudi uspešno uresničeval. | Foto: Reuters Elon Musk je v zadnjih letih veliko obljubljal, a svoje obljube tudi uspešno uresničeval. Foto: Reuters Prodaja avtomobilov na borzi pomeni malo

"Uspeh Tesle je povezan z verovanjem in zaupanjem, ne pa s finančno analizo in konkretnimi rezultati," opozarja Bloombergov analitik Cory Johnson, ki je povzel dogajanje okrog rasti vrednosti Tesline delnice na borzi. Ameriško podjetje za proizvodnjo električnih avtomobilov (sončnih celic za strehe stanovanjskih hiš …) je po svoji vrednosti na borzi prehitelo Ford, zdaj pa še veliki General Motors (GM). Ta je tretji največji proizvajalec avtomobilov na svetu, a je vseeno vreden manj kot za zdaj še vedno nišna Tesla. GM je lani izdelal deset milijonov vozil, Tesla niti 80 tisoč.

Tesla je v ponedeljek na borzi v New Yorku pridobila 3,7 odstotka vrednosti delnice, kar pomeni 51 milijonov ameriških dolarjev. Obe podjetji sta se izmenjavali na vrhu,Tesla pa je trgovanje končala s prednostjo treh milijonov dolarjev in postala najvrednejši ameriški proizvajalec avtomobilov.

Prototip novega Teslinega modela 3, s katerim Elon Musk napoveduje revolucijo v avtomobilski industriji. | Foto: Tesla Motors Prototip novega Teslinega modela 3, s katerim Elon Musk napoveduje revolucijo v avtomobilski industriji. Foto: Tesla Motors

Kateri avtomobilski proizvajalec je še vreden več kot Tesla?

Avtomobilski proizvajalec z največjo vrednostjo na borzi je Toyota, ki je vredna 172 milijard dolarjev. Sledijo ji Daimler, Volkswagen, BMW in Honda. Ta je z vrednostjo 52 milijard dolarjev le še malenkostno pred Teslo in General Motorsom.

GM ima avto, ki ga Tesla šele obljublja, toda …

Tako visoka vrednost na borzi je v nasprotju z letošnjimi poslovnimi rezultati. GM pričakuje več kot devet milijard dolarjev dobička, Ford pa več kot šest milijard dolarjev. Tesla bo kljub svojim prodajnim rekordom letos predvidoma izgubila skoraj milijardo dolarjev.

Toda ključno je zaupanje v vizionarske besede Elona Muska, ki je v preteklosti že veliko obljubljal in za zdaj te obljube tudi uspešno uresničeval. Letos bodo začeli serijsko izdelovati novi model 3, ki je ključen avtomobil Tesline uspešnosti. GM tak avtomobil že ima in chevrolet bolt se tudi dobro prodaja, vseeno pa v Detroitu v nasprotju z Muskom nad tem prebojnim avtomobilom niso znali ustvariti tako izrazitega navdušenja.

Opel ampera-e (evropska različica chevrolet bolta) ponuja praktičnost, prostornost in tudi dovolj velik (od 300 do 400 kilometrov) doseg za družinsko uporabo.  | Foto: Opel Opel ampera-e (evropska različica chevrolet bolta) ponuja praktičnost, prostornost in tudi dovolj velik (od 300 do 400 kilometrov) doseg za družinsko uporabo. Foto: Opel

Bo Teslin model 3 upravičil pričakovanja?

Ko je pred dobrim letom Musk odkril prototip modela 3, je v nekaj dneh prejel 350 tisoč prednaročil avtomobila. Prvi modeli 3 so že zapeljali na cesto, a to so šele prvi testni primerki električnega vozila. Njegova cena se bo v ZDA začela pri 35 tisoč dolarjih, osnovni pa bo imel okrog 350 kilometrov uradnega dosega. Musk ne skriva ambicij, da želi že prihodnje leto izdelati pol milijona električnih avtomobilov.

"Tesla vzbuja optimizem in drugačna čustva, drugačno vizijo. Tega druge znamke ne morejo narediti in to se pri vlagateljih pozna," meni Alexander Potter, analitik pri Piper Jaffray Cos. Zaupanje vlagateljev izhaja tudi iz drugih Teslinih produktov, kot so sončne celice in sistemi za hrambo električne energije. V Nevadi končujejo tudi največjo tovarno litij-ionskih baterij na svetu. "Trenutno ne more nič ustaviti Teslinega zagona in prav gotovo lahko prehiti tudi Hondo," dodaja David Whiston, analitik pri Morningstar.

Ne spreglejte