Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
18. 9. 2014,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nissan

Četrtek, 18. 9. 2014, 9.41

8 let

Kaj bo na cesti združilo Andresa Iniesto in Luko Zahovića?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Liga prvakov je oder iracionalnega sproščanja čustev, ki s podporo televizije privablja bogate pokrovitelje. Partner tekmovanja je letos tudi Nissan, ki bo vozila morda namenil tudi igralcem Maribora.

Čustva so predpogoj dobre prodaje

Nogometna liga prvakov ni le prvovrsten športni spektakel, temveč že dolgo tudi velik posel. Tekmovanje, v katerem je včeraj že osvojena točka mariborskemu klubu navrgla pol milijona evrov, je podprto z velikanskimi pokroviteljskimi vložki velikih multinacionalk. Ne glede na vrsto produkta jih elitno klubsko nogometno tekmovanje nagovarja tako z veliko televizijsko gledanostjo in čustvi, ki se ob tekmah sproščajo.

Čustva pa so predpogoj dobre prodaje, ne glede na to, ali družbe prodajajo bančne storitve, pivo ali pa vsakdanje avtomobile.

Iracionalni delirij, naval živčnosti in jeze ter koktajl najrazličnejših čustev

Marketinški oddelki podjetij na enem mestu zberejo svoje potencialne stranke – večinoma gre za produkte, ki jih vsakodnevno uporabljamo skoraj vsi – in jih za poldrugo uro spravi v posebno stanje duha. Pravi iracionalni delirij, naval živčnosti, sproščanje jeze, nekajsekundnega upanja po tako želenem zadetku in pravemu koktajlu najrazličnejših čustev in občutkov.

Obiskovalci nogometne tekme niso v svojem vsakdanjem racionalnem okolju. Vsako minuto, dejansko vsakokrat, ko domače moštvo preide v napadalno polovico, se dvignejo na noge, stisnejo pesti in zapojejo navijaško pesem.

In to ne en posameznik, temveč skoraj celotni štadioni. V primeru Maribora okrog deset tisoč obiskovalcev Ljudskega vrta. Kolikokrat so potrošniki danes še pripravljeni stati na nogah, vmes za krajši čas sedeti na trdih plastičnih stolih in skoraj dve uri trepetati za usodo posameznika.

Nogometni zvezdniki se usedejo tudi v ljudske avtomobile

Pokroviteljstvo športnega tekmovanja je seveda kompleksna marketinška dejavnost. Največji nogometni zvezdniki v lastni režiji sicer radi kupijo najdražje športne avtomobile, a pogosto se s svojim imenom in globalno prepoznavnostjo usedejo tudi v bolj ljudska vozila. S takim pridevnikom bi sicer težko označili audija RS 6 avant, ki so ga v Ingolstadtu namenili prvemu zvezdniku Real Madrida Cristianu Ronaldu, zato pa je v Nissanovi španski tovarni svojega novega pulsarja že prevzel kapetan Barcelone Andres Iniesta.

Mariborčani kmalu za volanom novih nissanov?

Slovenskemu uvozniku Nissana je z uvrstitvijo Maribora v ligo prvakov seveda padla sekira v med, očitno pa ne bodo izkoriščali le globalnih vložkov proizvajalca, temveč se prek nogometa lotili uveljavljanja znamke tudi v Sloveniji.

Kot nam je povedal Matevž Rakar, direktor družbe Nissan Slovenija, so že v resnih pogovorih o partnerstvu z mariborkim klubom. Če ga bodo sklenili, se bodo nogometaši slovenskih prvakov in udeleženci letošnje lige prvakov kmalu vozili z novimi nissani.

Ne spreglejte