Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
27. 4. 2022,
22.12

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

proizvodnja vozil Dacia

Sreda, 27. 4. 2022, 22.12

2 leti

Dacia izdelala prvih deset milijonov avtomobilov

Mejnik za Dacio, ki ga nekoč ne bi upali napovedati

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Dacia jubilej | Pet najuspešnejših modelov Dacia od leta 1968 | Foto Dacia

Pet najuspešnejših modelov Dacia od leta 1968

Foto: Dacia

Dacia je uspela od ustanovitve znamke leta 1968 izdelati prvih deset milijonov avtomobilov. Jubilej je pripadel modelu duster, ki so ga izdelali v romunskem Miovenu.

Dacia jubilej | Foto: Dacia Foto: Dacia Dacio so Romuni ustanovili leta 1968, ko je bila ena izmed znamk iz vzhodnoevropskega bloka. Takrat si ni bilo mogoče predstavljati, kakšne prodajne rezultate bo Dacia nekoč dosegala širom Evrope. Leta 1999 jo je prevzel Renault in prek nje pet let pozneje ponudil racionalno usmerjene in nizkocenovne avtomobile.

Toda prodajni rezultati so presenetili tudi stratege v Parizu. Dacia je namreč postala močna tudi na številnih zahodnoevropskih trgih. Sandero je tam že več let najbolje prodajani avtomobil med fizičnimi strankami.

Zdaj so v romunski tovarni Mioveni izdelali svoj jubilejni desetmilijonti avtomobil. To je bila dacia duster extreme SE.

Nazoren obseg prodaje Dacia pred in po prevzemu Renaulta. | Foto: Dacia Nazoren obseg prodaje Dacia pred in po prevzemu Renaulta. Foto: Dacia

Najbolje prodajana dacia? Na vrhu sandero, 1300 in duster.

Dacia je razkrila podatke, da je bilo med deset milijoni prodanih avtomobilov največ sanderov (in sanderov stepway). Teh so izdelali 2,6 milijona, ob tem pa nekoč tudi 2,1 milijona dacie 1300 (vse izvedbe). Ta model spada še v začetno obdobje znamke, ki so ga začeli izdelovati leta 1969 in je pomenil pravi zagon za romunsko avtomobilsko industrijo. Prvi model dacie je bil sicer leta 1968 dacia 1100.

Tretji najbolje prodajani model znamke Dacia je nato duster (2,1 milijona), ob tem pa so izdelali še 1,95 milijona loganov (skupaj z izvedbo MCV). Logan je bil leta 2004 tudi prvi model Dacie po prevzemu Renaulta.

Ne spreglejte