Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 3. 2017,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Tesla Jaguar

Četrtek, 9. 3. 2017, 8.54

6 let, 6 mesecev

Jaguar i-pace: najbolj vroč tekmec Tesle na avtomobilskem salonu v Ženevi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Jaguar i-pace | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med tekmeci Tesle, ki smo jih na avtomobilskem salonu videli premierno, je izstopala predvsem Jaguarjeva študija električnega crossoverja. Avtomobil na cestah že prihodnje leto.

Atraktivnost s 23-palčnimi kolesi in kompaktno zasnovo

Na avtomobilskem salonu v Ženevi so bile letos prisotne vse pomembnejše znamke, izjema je bil le ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla. Marsikateri razstavljeni model, ki je za zdaj sicer šele koncept, namerava slediti njeni poti električnih avtomobilov. Med potencialnimi tekmeci Tesle je poleg že videne Mercedesove študije EQ izstopala predvsem Jaguarjeva študija električnega crossoverja i-pace.

Jaguarjev avtomobil je v živo oblikovno resnično skladen in vsaj s tega vidika prav gotovo presega avtomobil, kot je Teslin model X. Jaguarjevi študiji zelo pristaja tudi rdeča barva. Adut študije so seveda tudi 23-palčna kolesa, ki pa bodo v serijski obliki zagotovo manjša. V avtomobilu je sicer dovolj prostora za pet potnikov.

Jaguar i-pace | Foto: Newspress Foto: Newspress

Dva elektromotorja za štirikolesni pogon

Notranjost je minimalistična in usmerjena v digitalne zaslone, a gre vendarle šele za študijo, ne za serijski avtomobil. Tega bosta poganjala dva elektromotorja s po 200 "konji" na vsaki osi, pri Jaguarju pa obljubljajo več kot 350 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

V avtomobil bo vgrajena litij-ionska baterija družbe LG Chem s kapaciteto 90 kilovatnih ur. Inženirji obljubljajo vsaj 50-kilovatno moč polnjenja na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom (DC), toplotno črpalko in največjo raven regeneracije energije (do 150 kilovatov) v razredu. Do sto kilometrov na uro bo avtomobil pospešil v približno štirih sekundah.

Namensko izdelano električno vozilo ima dva prtljažnika

Avtomobil bomo v serijski obliki lahko videli prihodnje leto. Pri Jaguarju so ga izdelali namensko, zato ima baterije nameščene na dno vozila, prav tako sploh nima prostora za klasični bencinski oziroma dizelski motor. Oba elektromotorja sta namreč dolga le 50 centimetrov in imata premer 23,4 centimetra.

Avtomobil je tako dimenzijsko manjši od klasičnega športnega terenca, a v notranjosti ponuja več prostora za potnike in tudi 530 litrov osnovne prostornine prtljažnika. V sprednjem delu vozila je dodatni prtljažnik z 28 litri prostornine.

Jaguar i-pace | Foto: Newspress Foto: Newspress

Ne spreglejte