Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
14. 7. 2017,
9.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Jaguar

Petek, 14. 7. 2017, 9.38

6 let, 7 mesecev

Jaguar e-pace – kompaktni SUV modre krvi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Jaguar e pace | Foto Jaguar

Foto: Jaguar

Jaguar je predstavil še svojega tretjega športnega terenca. Po velikem f-paceu in napovednem električnem i-paceu je zdaj tu še novi e-pace. Ta spada v kategorijo kompaktnih SUV in Britanci pravijo, da sta njegova najbližja tekmeca audi Q3 in BMW X1. Izdelovali ga bodo v avstrijskem koncernu Magna Steyr, zato je avtomobil pomemben tudi za Slovenijo.

Jaguar e pace | Foto: Jaguar Foto: Jaguar Pogon spredaj ali na vsa štiri kolesa in devetstopenjski samodejni menjalnik ZF

Ta kompaktni SUV je postavljen na arhitekturno karoserijsko osnovo D8, ki si jo deli s koncernskima bratrancema land roverjem discovery sport in range roverjem evoque. Petvratni e-pace je dejansko jaguar različica land roverjev discovery sport. Ima prečno postavljen motor in je prvi jaguar, ki bo imel po dolgem času, prvič po modelu x-type, pogon speljan na sprednji kolesni par. Seveda bo na voljo tudi s stalnim štirikolesnim pogonom, ki bo avtomobilu dal še več dinamike in samozavesti v slabših voznih razmerah.

E-pace bo opremljen tudi s posebnim vektorskim razporejanjem navora, ki bo povezan z delovanjem sistema nadzora stabilnosti avtomobila in zagotavljal več varnosti tako pri zaviranju kot pri vožnji skozi zavoje. Glede pogona inženirji obljubljajo, da bo zmogel navor na zadnjo os prek elektronsko nadzorovane "mokre" sklopke prenesti v vsega sto milisekundah, najmočnejše motorne različice pa bodo imele še prilagojen športni program, ki bo tudi pri AWD-pogonu omogočal dinamično vožnjo po vzoru športnikov s pogonom zadaj. Poleg ročnega šeststopenjskega menjalnika bo na voljo tudi devetstopenjski samodejni menjalnik ZF.

V notranjosti izstopa dinamično oblikovan voznikov delovni prostor. Veliko pozornosti so namenili tudi digitalni komunikaciji nove dobe. Vsak potnik ima na primer svoj USB-priključek, komunikacijski paket pa sloni na zmogljivostih najnovejšega sistema Touch Pro infotainment system z desetpalčnim visokoločljivostnim zaslonom (format 21:9 in 1280 krat 542 slikovnih pik) na dotik.  | Foto: Jaguar V notranjosti izstopa dinamično oblikovan voznikov delovni prostor. Veliko pozornosti so namenili tudi digitalni komunikaciji nove dobe. Vsak potnik ima na primer svoj USB-priključek, komunikacijski paket pa sloni na zmogljivostih najnovejšega sistema Touch Pro infotainment system z desetpalčnim visokoločljivostnim zaslonom (format 21:9 in 1280 krat 542 slikovnih pik) na dotik. Foto: Jaguar

Dva litra in štirje valji

Motorji bodo temeljili na dvolitrski prostornini štirih valjev s prisilinim polnjenjem. Vrh ponudbe bo bencinski stroj z 218 kilovati oziroma 296 "konji", ki bo tega športnega terenca na krilih 400 njutonmetrov navora v 5,9 sekunde pognal do stotice. Z njim bo dosegel tudi hitrost več kot 240 kilometrov na uro. Povsem drug značaj bo avtomobilu dal 110-kilovatni varčni dizelski motor. Gre za energijsko najučinkovitejšo različico s 4,7-litrsko povprečno porabo in le 124 grami izpustov CO2 na kilometer. Ta motor bo na voljo tudi v izvedbi s 180 "konji", najmočnejši dizel pa bo zmogel kar 500 njutonmetrov navora in 240 "konjev" oziroma 177 kilovatov moči. To bo dovolj za 7,4-sekundni pospešek do hitrosti sto kilometrov na uro. Polega najzmogljivejšega bencinskega stroja bo na voljo še en precej zmogljiv bencinski motor s 183 kilovati in 365 njutonmetri navora.

Prostoren, a težak

E-pace v dolžino meri dobrih 4,3 metra, širok je skoraj dva metra in visok 1,6 metra. Med osema je skoraj 2,7 metra prostora (2.681 mm). Kljub razmeroma kompaktnim dimenzijam je precej težak, saj tehtnica pokaže 1,7 tone. Je težji od večine svojih tekmecev. Osnovni prtljažnik ponuja 577 litrov, zadnja klop pa se deli v razmerju 40:60. Ob podrtih zadnjih sedežih prostornina naraste na 1.234 litrov.

[BT1]OK?

Ne spreglejte