Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
8. 4. 2017,
10.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Hrvaška vojska

Sobota, 8. 4. 2017, 10.06

6 let, 6 mesecev

Izredni prevoz prek Slovenije: Hrvatom moderni havbici za 3,5 milijona evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Havbica Hrvaška vojska | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Hrvati so včeraj tudi prek Slovenije dostavili dve najmodernejši havbici PzH2000 nemškega izvora. Do konca leta jih bodo v programu prilagajanja zvezi Nato dobili še 14. Vrednost posla znaša okrog 56 milijonov evrov.

Včeraj zjutraj smo na dolenjski avtocesti opazili izredni prevoz dveh velikih vojaških havbic, ki so ju iz Nemčije peljali na Hrvaško. Gre za modela PzH2000, ki veljata za najmočnejše orožje hrvaške vojske ter sta namenjena posodobitvi njene opreme in prilagajanju zahtevam zveze Nato. Prva je namenjena vojaškemu poligonu v Slunju, druga pa potrebam vaj na vojaškem poligonu Cerovec.

Kupili so jih v Nemčiji, ena stane okrog 3,5 milijona evrov

Hrvaško obrambno ministrstvo je od obrambnega ministrstva Nemčije kupilo skupno 16 samohodnih havbic, ki bodo k našim južnim sosedom prispele do konca leta. Dogovor med Hrvati in Nemci je star že dve leti, poroča hrvaški Večernji list. Havbici sta stari deset let, bili pa sta povsem obnovljeni in prilagojene potrebam Hrvatov. Cena ene havbice je po pisanju hrvaških medijev okrog 3,5 milijona evrov, kar predstavlja tretjino nove.

Na minuto lahko havbica izstreli od 10 do 12 projektilov. Težka je 55 ton, poganja jo dizelski motor z močjo okrog tisoč "konjev", najvišja hitrost pa znaša okrog 60 kilometrov na uro. | Foto: MORH Na minuto lahko havbica izstreli od 10 do 12 projektilov. Težka je 55 ton, poganja jo dizelski motor z močjo okrog tisoč "konjev", najvišja hitrost pa znaša okrog 60 kilometrov na uro. Foto: MORH

Doseg projektilov vse do 40 kilometrov

Havbico PzH2000 je izdelalo nemško podjetje KMW Rhenmetal, takšne pa so uporabljali tudi med boji v Afganistanu. Poznane so predvsem po natančnosti, saj imajo izstreljeni projektili na razdalji 40 kilometrov natančnost enega metra. Na minuto lahko havbica izstreli od 10 do 12 projektilov. Težka je 55 ton, poganja jo dizelski motor z močjo okrog tisoč "konjev", najvišja hitrost pa znaša okrog 60 kilometrov na uro.

Havbica je bila v osnovi artilerijsko orožje, ki so ga uporabljali za izstreljevanje projektilov pod večjimi koti. Uporabili so jih že v prvi, še bistveno več pa nato v drugi svetovni vojni. Medtem ko so bile havbice sprva vlečno orožje, so jih Nemci pozneje nadgradili s tankovskimi podvozji in tudi tovornjaki kot njihovimi nosilci. To so samohodne havbice, kakršna je tudi nova hrvaška PzH2000.

Ne spreglejte