Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2018,
10.36

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

5

Natisni članek

izpusti izpusti CO2

Torek, 11. 12. 2018, 10.36

5 let, 4 mesece

Izpusti CO2 še nikoli tako visoki, so res krivi avti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

5

Stop CO2 | V letu 2018 so se izpusti CO2 močno povečali. | Foto Reuters

V letu 2018 so se izpusti CO2 močno povečali.

Foto: Reuters

Izpusti CO2 se bodo po svetu v letošnjem letu dvignili na novo rekordno vrednost. Velika rast je predvsem na plečih ZDA, Kitajske in Indije, kjer se je izpusti emisij CO2 močno povečal, v Evropi pa se je, kljub povečani prodaji bencinskih avtomobilov, ta celo zmanjšal.

co2
Novice Izpusti CO2 v EU spet občutno višji, rast tudi v Sloveniji

izpusti CO2
Avtomoto Dogovor: Izpuste CO2 bodo morali znižati za 35 odstotkov

Več bencinskih avtomobilov prinaša večje izpuste CO2

V primerjavi z letom 2017 so se v letu 2018 emisije CO2 povišale za 2,7 odstotka, je razkrila študija Global Carbon Project, ki pod eno streho združuje mednarodno znanstveno sodelovanje akademikov, vlad in industrije. Znanstveniki tako opozarjajo, da so nekatere zaveze, sprejete s pariškim podnebnim sporazumom v letu 2015, praktično nedosegljive.

Od leta 2021 do leta 2030 bodo morali avtomobilski proizvajalci v Evropi pri svojih flotah vozil znižati povprečni izpust CO2 za 35 odstotkov. Tak je zadnji kompromis predstavnikov držav članic EU. Nekatere države in okoljevarstveni komite so zagovarjali celo 40-odstotno znižanje, druge države pa iz bojazni pred visokimi stroški in dražjimi avtomobili tudi zgolj 20-odstotno znižanje izpustov CO2. Dovoljeni povprečni izpust se bo tako znižal s 95 na okrog 61 gramov na prevoženi kilometer.

Namesto zmanjšanja občutno povečanje

V študijah so predvidevali, da bo svet v ozračje v letošnjem letu izpustil 37,1 milijarde ton ogljikovega dioksida, to pa bi s pomočjo ukrepov zmanjšali za 2,7 milijarde ton. Stopnja napake pri izračunu je bila določena na približno eno odstotno točko, organizacija pa za izračune v aktualnem letu in napovedi za prihodnje leto upošteva podatke štirih največjih onesnaževalcev okolja - Kitajske, ZDA, Indije in Evropske unije.

V Evropi največ izpustov CO2 ustvari Nemčija. Skupni izpusti CO2 v Evropi so se v letu 2018 sicer zmanjšali, in to kljub močno povečani prodaji bencinsko gnanih avtomobilov. | Foto: Reuters V Evropi največ izpustov CO2 ustvari Nemčija. Skupni izpusti CO2 v Evropi so se v letu 2018 sicer zmanjšali, in to kljub močno povečani prodaji bencinsko gnanih avtomobilov. Foto: Reuters

V ZDA trend upadanja prekinili z gromozanskim skokom

ZDA so v zadnjih letih uspešno nižale izpust ogljikovega dioksida, v letošnjem letu pa v okolje izpustile nadpovprečno veliko izpustov. To se je zgodilo prvič po letu 2013, v primerjavi z lanskim letom se je letos številka dvignila za 2,5 odstotka. Kitajska, sicer največji onesnaževalec okolja, je prav tako v letošnjem letu močno povečala izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 4,6 odstotka, kar je daleč največ po letu 2011.

V ZDA sta za povečane izpuste kriva vroče poletje in mrzla zima, saj to prinaša bistveno večje potrebe po elektriki, ki skrbi za hlajenje in ogrevanje. Kitajci so zaradi hitre gospodarske rasti povečali proizvodnjo elektrike, ki jo pridobijo iz premoga. Če želijo države dosegati cilje, ki so si jih postavile v pariškem podnebnem sporazumu, bodo morali izpusti CO2 začeti padati do leta 2020, drugače bodo cilji postali neuresničljivi.

Ne spreglejte