Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
20. 6. 2017,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

karting Hitri Dirkač

Torek, 20. 6. 2017, 11.09

6 let, 7 mesecev

Iz tovornjaka potegnejo dirkaški gokart in ga ponudijo adrenalina željnim Slovencem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Tekmovalni gokart s 125-kubičnim motorjem začetnika osupne z bliskovitim pospeškom in najvišjo hitrostjo okrog sto kilometrov na uro, v ovinkih pa od njega zahteva pogum, vozniško natančnost in zbranost. To je torej odlična šola v varnem okolju tudi za vsakdanjo vožnjo avtomobila.

Kdor se z gokartom sreča prvič, se ne zna vanj niti pravilno usesti, kaj šele pravilno držati volan.  | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Kdor se z gokartom sreča prvič, se ne zna vanj niti pravilno usesti, kaj šele pravilno držati volan. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Grega Krč ima danes že 20 tekmovalnih gokartov, ki jih vozi po bližnjih stezah v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Grega Krč ima danes že 20 tekmovalnih gokartov, ki jih vozi po bližnjih stezah v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Pred tedni smo že pisali o rekreativnem kartingu kot eni najcenejših možnosti sproščanja adrenalina za volanom in spoznavanja veščin dinamične vožnje avtomobila. Karting ponuja vpogled v natančnost vozniških gibov, osredotočenosti in strpnosti za volanom, obenem pa prvi doseženi časi marsikoga postavijo na realna tla.

Do sto kilometrov na uro v treh sekundah

Še veliko resnejšo možnost adrenalinske injekcije v Sloveniji že okrog pet let ponuja Grega Krč iz Kranja, ki vodi ekipo Hitri dirkač. Tudi pri njem si lahko izposodite gokarte, le da nima rekreativnih, temveč prave tekmovalne. Razlike so seveda občutne. Gokart z motorjem rotax 125 ima pri 11.500 vrtljajih moč okrog 30 "konjev", kar je za maso 85 kilogramov seveda veliko.

Za primerjavo, rekreativni gokarti imajo od devet do 12 "konjev", njihova masa pa sega tudi čez 250 kilogramov. Do sto kilometrov na uro tekmovalni gokarti pospešijo v treh sekundah in dosežejo najvišjo hitrost 127 kilometrov na uro. Na tekmovalnih stezah navadno dosegajo hitrosti dobrih sto kilometrov na uro.

Gokart z motorjem rotax 125 ima pri 11.500 vrtljajih moč okrog 30 "konjev", kar je za maso 85 kilogramov seveda veliko. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Gokart z motorjem rotax 125 ima pri 11.500 vrtljajih moč okrog 30 "konjev", kar je za maso 85 kilogramov seveda veliko. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com

Vsaka izkušnja je za volanom avtomobila, ko se znajdemo v v kritični situaciji in ko o naši usodi odloča del sekunde, seveda neprecenljiva. | Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Vsaka izkušnja je za volanom avtomobila, ko se znajdemo v v kritični situaciji in ko o naši usodi odloča del sekunde, seveda neprecenljiva. Foto: Gašper Pirman Avtomobilizem.com Kakšna elektronika neki, tu je vse mehansko in neposredno

Zmogljivosti zahtevajo že nekoliko bolj veščega voznika oziroma nekoga, ki želi nadgraditi osnovno znanje. Tako kot v osebnem avtomobilu tudi v gokartu nikakor ne gre le za "tiščanje". Na tak način nihče ne pride daleč ali pa vsaj postavi slab čas. Iskanje prave linije, točke še zadnjega oprijema in kar najhitrejše poti skozi ovinke daje vozniška znanja, ki presenetljivo pogosto pridejo prav tudi v vsakdanjem prometu. V gokartu tudi ni nikakršne elektronike, vse je odvisno le od veščin voznika in obvladovanja neposredne mehanike.

"Naše gokarte izposojamo le na pravih stezah za karting. Tja jih pripeljemo s tovornjakom, skrbimo tudi za opremo in tehnično podporo. Zanimanja je veliko, saj tak gokart začetnikom zagotavlja vrhunske pospeške in zabavo," pravi Krč.

Vsaka izkušnja v cestnem prometu neprecenljiva

Hitrost je treba obvladovati in spoštovati, še pred tem pa jo je treba razumeti, v en glas zagotavljajo fantje, ki imajo v Sloveniji podobne izposojevalnice rekreativnih in tudi tekmovalnih gokartov. Vsaka izkušnja je za volanom avtomobila, ko se znajdemo v v kritični situaciji in ko o naši usodi odloča del sekunde, seveda neprecenljiva.

Ne spreglejte