Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 8. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Irska

Torek, 9. 8. 2016, 9.28

6 let, 6 mesecev

Irski izzivi Marka Anžurja: nekdanji prvi mož Adrie Airways spet sredi lastniške krize

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Mark Anžur, nekdanji prvi mož Adrie Airways, se je iz ene prevzemne drame preselil v drugo. Prevzel je irski Stobart Air, ki je tudi vpet v številna lastniška vprašanja in izzive, kako s svojimi letali bolje izpolniti potrebe Stobartovega letališča Southend. Anžur kot glavni del posla izpostavlja letenje za drugega največjega irskega letalskega prevoznika Air Lingus.

Mark Anžur je s 1. junijem prevzel vodenje irskega letalskega prevoznika Stobart Air. | Foto: Nebojša Tejič/STA Mark Anžur je s 1. junijem prevzel vodenje irskega letalskega prevoznika Stobart Air. Foto: Nebojša Tejič/STA

Irci pod taktirko Slovenca s stroškovno ugodnimi turbopropelerskimi letali

Mark Anžur je Adrio Airways vodil od decembra 2012 do letošnjega marca, ko je nov kupec 4K Invest na čelo uprave postavil tudi svojega predsednika Arna Schustra. Anžur, ki se je v preteklosti ukvarjal tudi s posli s strehami (Bramac) in svetovanjem (AT Kearney), je s prvim junijem dobil novo službo v letalski industriji.

Prevzel je vodenje letalskega prevoznika Air Stobart iz Dublina, ki ima v svoji lasti 19 turbopropelerskih letal ATR, večino prevozov pa opravijo za druge prevoznike. Med temi so najpomembnejše franšizne operacije za Air Lingus, drugega (po Ryanairu) največjega letalskega prevoznika na Irskem, in angleškega prevoznika FyBe. Letno poskrbijo za letalski prevoz okrog 1,4 milijona ljudi. Družba je bila lani že spet dobičkonosna.

Stobart Air stavi na ATR-jeva turbopropelerska letala. Največ letov opravijo za Air Lingus, drugega največjega irskega letalskega prevoznika. Stobart Air je lani prepeljal okrog 1,4 milijona potnikov. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Stobart Air stavi na ATR-jeva turbopropelerska letala. Največ letov opravijo za Air Lingus, drugega največjega irskega letalskega prevoznika. Stobart Air je lani prepeljal okrog 1,4 milijona potnikov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Med Anžurjevimi pomembnejšimi izzivi tudi prodor na letališča celinske Evrope

Kot nam je povedal Anžur, se je v Dublinu že dobro znašel. Stobart Air je približno polovico večji kot Adria Airways, vseeno pa velikih sprememb pri načinu dela ni, saj gre za uveljavljene procese znotraj letalske industrije. Anžur priznava, da izzivov ne manjka. Med temi gre predvsem za izkoristek turbopropelerskih letal, ki so v Evropi dokaj redka, z njimi pa je mogoče zaradi nižjih stroškov delovanja precej dobro zaslužiti. Med pomembnejšimi izzivi je tudi prodor na letališča celinske Evrope.

Zakaj je moral oditi Anžurjev predhodnik Sean Brogan?

Letalskega prevoznika (takrat še pod imenom Aer Arann), ki ga zdaj vodi Slovenec, je leta 2010 kupila družba Stobart Group. Po pisanju irskih medijev je želel njen lastnik Andrew Tinkler turbopropelerska letala bolje uporabiti pri nadaljnjem razvoju letališča Southend pri Londonu, katerega lastnik je. Toda medtem ko je Stobart Air po zaslugi sodelovanja z Air Lingusom rastel, k razvoju Tinklerjevega letališča ni znatno prispeval.

To je bil tudi eden izmed razlogov za številne razprtije znotraj družbe v zadnjih mesecih. Drugi največji lastnik Invesco želi prodati svoj 40-odstotni delež (Stobart Group ima v lasti 45 odstotkov) in prav dejstvo, da uprava ni sprejela njegove nove poslovne strategije in odgovorov na lastniška vprašanja, je bil glavni razlog za odhod Anžurjevega predhodnika Seana Brogana. Istočasno je Tinkler postal tudi prvi nadzornik družbe.

Britanski mediji so v zadnjih mesecih kot eno izmed rešitev lastniške krize omenjali tudi večinski prevzem s strani družbe CityJet.

 

Ne spreglejte