Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
4. 7. 2017,
6.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Hyundai

Torek, 4. 7. 2017, 6.53

6 let, 6 mesecev

Zaključujejo razvoj prvega športnega avtomobila podznamke N

Hyundai želi zmage z relijev za SP prenesti tudi v prodajne avtomobilske salone

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Hyundai želi dokazati, da je prerasel nekdanji sloves nizkocenovne avtomobilske znamke. Korejci so začeli zmagovati v svetovnem prvenstvu v reliju, obenem pa za jesensko premiero razvijajo tudi prvi športni avtomobil i30 N. Ta bo v prvi vrsti namenjen gradnji ugleda znamke.

To je skoraj serijska različica hyundaia i30 N, ki so mu za vztrajnostno dirko na Nordschleife dodali varnostno opremo. | Foto: Hyundai To je skoraj serijska različica hyundaia i30 N, ki so mu za vztrajnostno dirko na Nordschleife dodali varnostno opremo. Foto: Hyundai

Hyundai je minuli konec tedna na reliju za svetovno prvenstvo na Poljskem slavil dvojno zmago. Thierry Neuville je na hitrem makadamskem reliju slavil tretjič letos, potrdil prevlado v letošnji sezoni in zaostanek za vodilnim Sebastienom Ogierjem (M-Sport Ford) znižal le na 11 točk.

Zmage na relijih in hkratni razvoj prvega športnega avtomobila

Če Neuville na prvih dveh relijih ne bi zapravil dveh zmag, bi bila ta sezona povsem njegova. Medtem ko Hyundai uživa sadove trdega razvojnega dela v zadnjih letih in lahko letos povsem realno računa na dvojni naslov svetovnega prvaka v reliju (med vozniki in proizvajalci), na slavnem Nürburgringu njihovi testni vozniki razvijajo prvi pravi športni avtomobil.

Ta bo nastal na osnovi nove generacije modela i30 in nosil bo črko N. Ta je posvečena kraju Namyang, razvojnemu centru v Koreji, kakor tudi evropskemu razvojnemu središču na Nurburgringu. Enoto za športna vozila je pri Hyundaiu že pred tremi leti prevzel Albert Biermann, nekdanji vodja divizije M pri BMW.

Video - Thierry Neuville na poti do zmage na reliju za SP na Poljskem:

Prvega od treh za zdaj načrtovanih hyundaijev bodo izdelovali na Češkem. | Foto: Hyundai Prvega od treh za zdaj načrtovanih hyundaijev bodo izdelovali na Češkem. Foto: Hyundai Prvi športni hyundaji i30 N na evropske ceste že letos jeseni

Hyundai bo športni i30 N začel v svoji tovarni na Češkem izdelovati jeseni, avtomobil pa bodo v serijski različici predstavili na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Poganjal ga bo dvolitrski motor s turbo puhalom, ki bo imel predvidoma dve razpoložljivi moči.

Ti bosta znašali okrog 260 oziroma 280 »konjev«, s tem pa se bo hitri hyundai postavil ob bok športnim kombilimuzinam seat leon cupra, volkswagen golf GTI, renault megane RS, ford focus RS … Hyundai bo ta avtomobil prodajal v Evropi in Avstraliji.

Narediti še večji korak stran od nekdanjega nizkocenovnega statusa znamke

Korejska avtomobilska znamka se želi tudi prek svetovnega prvenstva v reliju in športne podznamke pridobiti dodatni ugled in se odmakniti od svojega nekdanjega slovesa, ko so hyundaiji veljali predvsem za cenovno dostopna vozila. Danes želijo avtomobil bolj poenotiti s čustvi, kakovostjo in pričakovanji evropskega kupca, pravi Biermann. Nemec poudarja, da bo i30 N obdržal racionalno ceno in da vanj niso vgradili lahkih in dragih materialov. Cena avtomobila za zdaj še ni znana.

Pri Hyundaiju za zdaj načrtujejo še dva dodatna modela z oznako N, njunih imen pa še niso razkrili. Neuradno bosta to modela i20 in veloster.

Ne spreglejte