Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

4

Natisni članek

Hyundai ioniq električni avtomobili

Torek, 31. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Hyundai ioniq v Sloveniji: en avtomobil, dva obraza in dva potenciala #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

4

Hyujndai ioniq | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Hyundai je v Slovenijo pripeljal hibridno in električno različico novega ioniqa. Hibridni bo napadal predvsem potencialne kupce toyote priusa in poskušal predsodke hibridnih vozil rušiti z dvosklopčnim menjalnikom, električni ioniq pa ima že danes nekaj tehničnih omejitev in je avtomobil Hyundaievega kompromisa treh obrazov v enem vozilu. Jeseni se bo obema v Sloveniji pridružil še priključni hibrid.

Prva vožnja – hyundai ioniq in ceste na Nizozemskem


Trije različni obrazi enega avtomobila

Hyundai je na področju alternativnih pogonov v avtomobilski industriji še precejšen novinec, novi model ioniq pa je eden zanimivejših avtomobilov leta južnokorejske znamke. To je namreč avtomobil, ki bo na voljo kot hibrid, kot priključni hibrid in tudi kot povsem električno vozilo. Tak pristop prinaša prednosti pri nižanju stroškov in večji izbiri za kupca, obenem pa tudi določene pomanjkljivosti pri električni različici. Hibrid s priključnim kablom v Slovenijo sicer prihaja šele jeseni.

Hyundai ioniq je oblikovan v skladu z zakoni aerodinamike, vseeno pa je skladen in manj futurističen kot konkurenčni toyota prius. | Foto: Gregor Pavšič Hyundai ioniq je oblikovan v skladu z zakoni aerodinamike, vseeno pa je skladen in manj futurističen kot konkurenčni toyota prius. Foto: Gregor Pavšič

V boj s priusom predvsem z dvosklopčnim robotiziranim menjalnikom

Alternativna naravnanost se pri ioniqu navzven zlahka opazi. Na njegovo obliko so precej vplivali aerodinamični zakoni. Hibrid ima spredaj v maski motorja tristopenjske aktivne lopute (električni ima masko povsem zaprto), zadaj sta spojler in difuzor, za boljši pretok zraka so zaprli tudi dno sprednjega dela vozila. Vsi ioniqi imajo tudi gume (od 15 do 17 palcev) z nizkim kotalnim uporom. Čeprav oblikovno ioniq ni povsem konvencionalen, je vseeno precej manj drzen od največjega tekmeca toyote prius.

Hyundai ioniq tehnični | Foto:

V notranjosti ni klasične ročice menjalnika, saj voznik prestave izbira s pritiski na gumbe. | Foto: Gregor Pavšič V notranjosti ni klasične ročice menjalnika, saj voznik prestave izbira s pritiski na gumbe. Foto: Gregor Pavšič

Breme kompromisa enega avtomobila s tremi obrazi

Hibridni ioniq ima v Sloveniji prav gotovo potencial, o njegovi priključni različici bodo sodili jeseni, električni ioniq pa bo imel prav gotovo težko delo. Električni avtomobili so namreč v Sloveniji še vedno dokaj neuveljavljeni in kljub visoki subvenciji veljajo za najskrajnejšo obliko avtomobila z alternativnim pogonskim virom, poleg tega pa je ioniq precej tehnološko omejen.

Res je, avtomobil z limuzinsko zasnovo in petimi vrati je lahko tudi družinsko uporaben. Je velik, dokaj prostoren in tudi oblikovno dovolj skladen, toda vidi se, da to ni namensko izdelan električni avtomobil, ampak da je Hyundai naredil kompromis ter na eni osnovi izdelal bencinski, hibridni in še električni avtomobil. Korejec ima tako slabo razporeditev mase, saj so vse baterije v drugi polovici avtomobila in še posebej nad zadnjo premo. Tako je dno prtljažnika zelo plitvo in prav veliko prtljage vanj pač ne bomo spravili.

Ta rešitev na sprednji maski hibridnega ioniqa ni ravno privlačna. Električni ioniq ima masko povsem zapolnjeno. | Foto: Gregor Pavšič Ta rešitev na sprednji maski hibridnega ioniqa ni ravno privlačna. Električni ioniq ima masko povsem zapolnjeno. Foto: Gregor Pavšič

Realni doseg od 150 do 200 kilometrov, klasično polnjenje bo trikrat počasnejše kot pri renault zoeju

Tudi litij-ionska baterija s kapaciteto 28 kilovatnih ur težko prepriča. S tem je ioniq komaj ulovil današnje (stare) tekmece, kot sta nissan leaf in volkswagen e-golf, kaj kmalu pa že lahko postane zastarel. Realni doseg bo znašal od 150 do 200 kilometrov, kar je sprejemljivo danes, čez dve ali tri leta pa bodo standardi že zagotovo višji. Prek polnilnic z izmeničnim tokom AC ga je mogoče polniti z največjo močjo 6,6 kilovata, zato bo polnjenje na mestnih 22-kilovatnih polnilnicah precej počasno. Na isti polnilnici bomo baterijo renault zoeja polnili trikrat hitreje.

Električni ioniq bo sicer povsem zadovoljil tiste voznike, ki ga lahko polnijo doma v hiši in ki dnevno ne prevozijo več kot 150 kilometrov. Čez noč bo baterija zagotovo polna, toda s tem je ioniq bolj ali manj prikovan na vlogo drugega družinskega avtomobila, pri čemer je nakupna cena 35 tisoč evrov (ob upoštevanju subvencije ta znaša 27.500 evrov) kljub ugodnemu financiranju eko sklada in prihranku pri energiji precej visoka.

Električni ioniq bo povsem zadovoljil tiste voznike, ki ga lahko polnijo doma v hiši in ki dnevno ne prevozijo več kot 150 kilometrov. Čez noč bo baterija zagotovo polna, toda s tem je ioniq bolj ali manj prikovan na vlogo drugega družinskega avtomobila. | Foto: Gregor Pavšič Električni ioniq bo povsem zadovoljil tiste voznike, ki ga lahko polnijo doma v hiši in ki dnevno ne prevozijo več kot 150 kilometrov. Čez noč bo baterija zagotovo polna, toda s tem je ioniq bolj ali manj prikovan na vlogo drugega družinskega avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Devet od desetih prodanih ioniqov v Sloveniji bo predvidoma hibridnih

Hyundai želi v Sloveniji letno prodati od 100 do 150 ioniqov. Približno 90 odstotkov teh vozil bo po predvidevanjih uvoznika hibridnih. Zanje se zanimajo fizični kupci, pri električnih pa za zdaj predvsem podjetja. Obe različici ioniqa bodo izdelovali v Hyundaievi tovarni v Ulsanu na jugovzhodu Južne Koreje. To je največja tovarna avtomobilov na svetu, kjer so leta 2015 izdelali 1,53 milijona avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil.

Ioniq je pravzaprav prvi resen priusov tekmec. Enako ima petvratno karoserijsko zasnovo, precej prostora v notranjosti in solidno velik prtljažnik. Pogon sestavljata 1,6-litrski bencinski motor in elektromotor, posebnost vozila pa je menjalnik z dvojno sklopko. To omogoča prijetnejšo vožnjo oziroma odpravlja potrebo po privajanju na brezstopenjski menjalnik, ki ga ima na primer prius. Glasen zvok pri nabiranju vrtljajev motorja je bil zaščitni znak hibridov in ta predsodek želi zdaj Hyundai odpraviti.

Zaradi baterij je dno prtljažnika v električnem ioniqu precej plitvo. V hibridnem je prostora več. | Foto: Gregor Pavšič Zaradi baterij je dno prtljažnika v električnem ioniqu precej plitvo. V hibridnem je prostora več. Foto: Gregor Pavšič

Dober kompromis med dvema avtomobilskima svetovoma, ki stane vsaj 25 tisoč evrov

Hyundai izpostavlja dobro regeneracijo, saj lahko voznik nastavlja štiri stopnje regenerativnega zaviranja. Te stopnje izbira z majhnimi obvolanskimi ročicami. Klasične ročice menjalnika ni, saj voznik prestave izbira s pritiskom na gumbe. Zdi se, da je ioniq s takimi rešitvami in dokaj zmerno obliko ujel dober kompromis pri izdelavi hibridov. Ti pač povezujejo dva sveta, torej klasične avtomobile na fosilna goriva in nove električne avtomobile.

Pomembna bo seveda cena. Hibridnega ioniqa je mogoče dobiti za 25 tisoč evrov, že osnovna oprema pa vključuje vse bistvene elemente modernega avtomobila. Kdor bi vendarle želel nekoliko večji digitalni zaslon, pametni ključ, premium ozvočenje in podobno, bo moral izbrati vsaj drugi paket opreme. Ta se začne pri 27.490 evrih (uvoznik priznava še 2.000 evrov popusta) in s tega vidika je ioniq cenovno praktično izenačen s priusom.

Hyundai ioniq tehnični | Foto:

Ne spreglejte