Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
30. 8. 2017,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Hyundai i30 Hyundai

Sreda, 30. 8. 2017, 11.34

6 let, 6 mesecev

Domača predstavitev nove različice modela

Hyundai i30 wagon – velik prtljažnik za slovenske družine

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Hyundai i30 wagon - domača predstavitev | Foto Hyundai

Foto: Hyundai

Evropa in Slovenija še vedno cenita kombijevski oziroma karavanski prtljažnik. Hyundai je zato tudi k nam pripeljal prostornejšo različico svojega "ljudskega" aduta, razvitega in izdelanega v Evropi. Hyundai i30 wagon naj bi na leto s 602-litrskim prtljažnikom prepričal okoli 200 slovenskih družin.

Za široke ljudske množice

Hyundai i30 wagon | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri slovenskem zastopniku pravijo, da so novega i30 wagon ustvarili kot njihov novi ljudski avtomobil. Kot tak zdaj s karavanskim zadkom v ospredje postavlja predvsem praktičnost in dobro organiziran prostor.

Za zadnjimi sedeži je v osnovi 602 litra velik ter zgledno opremljen in obdelan prtljažni prostor, ki ima dvojno dno in je odlično dostopen.

Zlaganje zadnje sedežne klopi (40 : 60) prostor poveča na več kot 1,6 kubičnega metra (1.650 litrov), kar i30 wagon uvršča med bolj prostorne predstavnike "golfovega razreda".

Test nove generacije: Hyundai i30 1.0 T-GDI - korejec z bogato evropsko vsebino vznemirja golfov razred #foto

Inženirji Hyundaievega tehničnega oddelka v Nemčiji so vozno dinamiko novega modela pilili na zloglasni stezi Nordschleife. Bolj čvrsta in lažja karoserija je v 53 odstotkih sestavljena iz posebej ojačanega jekla. Obljubljajo še za deset odstotkov natančnejši volan.  | Foto: Hyundai Inženirji Hyundaievega tehničnega oddelka v Nemčiji so vozno dinamiko novega modela pilili na zloglasni stezi Nordschleife. Bolj čvrsta in lažja karoserija je v 53 odstotkih sestavljena iz posebej ojačanega jekla. Obljubljajo še za deset odstotkov natančnejši volan. Foto: Hyundai

Prtljažnik ponuja premično pregrado za stabilizacijo prtljage. Del opreme so tudi zaščitna mreža in sidrišča za pritrjevanje predmetov. Prostor je lepo obdelan in pravilnih oblik za večji izkoristek.  | Foto: Hyundai Prtljažnik ponuja premično pregrado za stabilizacijo prtljage. Del opreme so tudi zaščitna mreža in sidrišča za pritrjevanje predmetov. Prostor je lepo obdelan in pravilnih oblik za večji izkoristek. Foto: Hyundai Njegovi glavni tekmeci bodo predvsem klasični karavani, octavia combi, golf variant, megane grandtour, peugeot 308 SW, astra sports tourer, seat leon ST kot zmagovalec velikega PRIMA testa "ljudskih" karavanov spodnjega srednjega razreda, v katerem smo s kolegi iz sedmih avtomobilskih uredništev pod drobnogled vzeli kar devet konkurentov. To daje vedeti, da bo novi hyundai nedvomno imel veliko dela.

Res pa je tudi, da na slovenske ceste prihaja z znanim sloganom, ki ljudem obljublja veliko vsebine, sodobne tehnike in prepričljive tehnike za zmeren denar. V to smo se prepričali že na testu petvratne kombilimuzinske različice, od katere je karavan daljši za občutnih 24,5 centimetra.

Evropskemu okusu ta avtomobil sledi tudi v notranjosti. Komunikacijski modul je vstavljen v osempalčni zaslon, ki se odziva na dotik in ponuja vse sodobne digitalne mostove med avtomobilom in pametnimi telefoni. Na tem zaslonu se prikaže tudi živa slika s kamere na zadnjem odbijaču. | Foto: Hyundai Evropskemu okusu ta avtomobil sledi tudi v notranjosti. Komunikacijski modul je vstavljen v osempalčni zaslon, ki se odziva na dotik in ponuja vse sodobne digitalne mostove med avtomobilom in pametnimi telefoni. Na tem zaslonu se prikaže tudi živa slika s kamere na zadnjem odbijaču. Foto: Hyundai

200 karavanov na leto, cene se začnejo pri dobrih 14 tisočakih

Hyundai i30 wagon | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri uvozniku računajo, da bodo na leto prodali okoli 500 avtomobilov modela i30, 200 kupcev pa naj bi se vsako leto pri nas odločilo za novo karavansko različico. Cene se ob upoštevanju akcijskega popusta (dva tisoč evrov) začnejo pri 14.690 evrih, ki jih je treba pripraviti za vstopno različico z atmosferskim 1,4-litrskim bencinskim motorjem in osnovno opremo trend.

Dizelska ponudba (1,6 CRDi 110) se začne pri 18.140 evrih. Razmeroma ugodno pa je doplačilo za sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama (DCT), za katerega zahtevajo dodatnih 1.500 evrov.

Drobnarije imajo mesto v dveh uporabnih predalih v dnu. To je zagotovo eden bolj organiziranih karavanskih prtljažnikov v razredu.  | Foto: Jure Gregorčič Drobnarije imajo mesto v dveh uporabnih predalih v dnu. To je zagotovo eden bolj organiziranih karavanskih prtljažnikov v razredu. Foto: Jure Gregorčič

Bogat varnostni paket

Pri zastopniku poudarjajo, da si Hyundai prizadeva, da bi bile najnovejše tehnologije in funkcije povezljivosti dostopne vsem. Modelna družina i30 zato ponuja največji nabor serijsko vgrajenih varnostnih sistemov v svojem razredu, zaradi česar se lahko vsak i30 pohvali s sistemom za preprečevanje naleta funkcijo samodejnega zaviranja, sistemom za nadzor voznikove zbranosti, s sistemom za samodejno uravnavanje snopa žarometov in sistemom za pomoč pri ohranjanju voznega pasu.

Del serijske opreme vseh različic je tudi pomočnik za speljevanje v klanec, za dobrega tisočaka pa si je mogoče omisliti tudi radarsko podprt tempomat in zelo uporaben sistem za nadzor prečnega prometa pri vzvratni vožnji.

Slovenskim kupcem bo i30 wagon na voljo v štirih paketih opreme: trend, style, premium in impression. Najdražja različica s praktično vso opremo ne preseže 24 tisočakov. | Foto: Jure Gregorčič Slovenskim kupcem bo i30 wagon na voljo v štirih paketih opreme: trend, style, premium in impression. Najdražja različica s praktično vso opremo ne preseže 24 tisočakov. Foto: Jure Gregorčič

Bencin pred dizlom

Slovenski kupci naj bi se pri novem i30 raje odločali za sodobne bencinske motorje (razmerje 70 : 30 v korist bencina). Gre za nova prisilno polnjena bencinska motorja: štirivaljnik z oznako 1.4 T-GDi, ki razvije 103 kilovate, in litrski trivaljnik z 88,3 kilovata, ki smo ga že preizkusili na testu petvratnega i30. Na voljo sta še dva srednjeprostorninska dizla, 1,6-litrska štirivaljnika serije CRDi z močjo 81 in sto kilovatov ter 280 oziroma 300 njutonmetri navora.

Novi i30 wagon je lično oblikovan avtomobil, ki ima bolj evropske kot pa azijske linije. Zašiljena strešna linija v kombinaciji z dinamičnimi proporci izriše malce kupejevsko bočno silhueto karavanske različice. S kromanimi obrobami oken so v studiu Hyundai Europe še dodatno želeli poudariti tekoče in dinamične linije avtomobila. | Foto: Jure Gregorčič Novi i30 wagon je lično oblikovan avtomobil, ki ima bolj evropske kot pa azijske linije. Zašiljena strešna linija v kombinaciji z dinamičnimi proporci izriše malce kupejevsko bočno silhueto karavanske različice. S kromanimi obrobami oken so v studiu Hyundai Europe še dodatno želeli poudariti tekoče in dinamične linije avtomobila. Foto: Jure Gregorčič

Na voljo je tudi sistem za brezžično polnjenje mobilnih naprav, ki podpirajo standard Qi. | Foto: Hyundai Na voljo je tudi sistem za brezžično polnjenje mobilnih naprav, ki podpirajo standard Qi. Foto: Hyundai

Ne spreglejte