Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 7. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Hyundai

Petek, 14. 7. 2017, 11.32

6 let, 6 mesecev

Zmage z relijev za SP prenesti tudi v prodajne avtomobilske salone

Hyundai i30 N – Športni avto, ki želi povečati ugled korejske znamke v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Hyundai i30 N | Foto Hyundai

Foto: Hyundai

To je prvi športni hyundai podznamke N, ki dopolnjuje motošportne aktivnosti korejske avtomobilske znamke in poskuša z njo povečati svoj ugled v Evropi.

Športna kombilimuzina za večji ugled in prepoznavnost znamke

Hyundai je razkril prvi športni avtomobil svoje nove podznamke N. Izdelali so jo na kombilimuzini modela i30, z njim pa se bodo Korejci pridružili precej ostri konkurenci športnih avtomobilov tega razreda. Ti modeli niso prodajni prvaki, zato pa lahko veliko prispevajo k ugledu in prepoznavnosti celotne znamke. Hyundai je v ta namen izdelal športnega i30, z njim odpeljal več tisoč testnih kilometrov na dirkališču Nurburgring in ga tako pripravil po meri kupcev v Evropi.

Hyundai i30 N | Foto: Hyundai Foto: Hyundai

Hyundai je nedavno na reliju za svetovno prvenstvo na Poljskem slavil dvojno zmago. Thierry Neuville je na hitrem makadamskem reliju slavil tretjič letos, potrdil prevlado v letošnji sezoni in zaostanek za vodilnim Sebastienom Ogierjem (M-Sport Ford) znižal le na 11 točk.Zmage na relijih in hkratni razvoj prvega športnega avtomobila

Če Neuville na prvih dveh relijih ne bi zapravil dveh zmag, bi bila ta sezona povsem njegova. Medtem ko Hyundai uživa sadove trdega razvojnega dela v zadnjih letih in lahko letos povsem realno računa na dvojni naslov svetovnega prvaka v reliju (med vozniki in proizvajalci), so na slavnem Nürburgringu njihovi testni vozniki razvili prvi pravi športni avtomobil.

Korejska avtomobilska znamka se želi tudi prek svetovnega prvenstva v reliju in športne podznamke pridobiti dodatni ugled in se odmakniti od svojega nekdanjega slovesa, ko so hyundaiji veljali predvsem za cenovno dostopna vozila. Danes želijo avtomobil bolj poenotiti s čustvi, kakovostjo in pričakovanji evropskega kupca.

Hyundai i30 N | Foto: Hyundai Foto: Hyundai

Sliši se dobro: Vsaj okrog 250 »konjev«, ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi

Avtomobil je v primerjavi z običajnim i30 dobil nekaj aerodinamičnih sprememb, večje odprtine za zrak, zadnji difuzor, obenem je tudi štiri milimetre bližje cesti. Osnovni avtomobil bo poganjal dvolitrski turbobencinski motor z močjo 247 »konjev« in 353 njutonmetri navora.

Moč se bo prek ročnega menjalnika prenašala na sprednji par koles. Za boljši oprijem bo skrbela tudi elektronska zapora diferenciala. Pri Hyundaiju obljubljajo, da bo mogoče sistem za nadzor stabilnosti tudi povsem izklopiti in tako na dirkališčih omogočiti vrhunske vozne užitke.

Do 100 kilometrov na uro bo avtomobil pospešil v 6,4 sekunde. Z dodatnim paketom Performance dobil moč 275 »konjev« in še tri desetinke sekunde boljši pospešek do 100 kilometrov na uro. Voznik bo lahko izbiral med petimi programi vožnje (eco, normal, sport, sport N in N custom).

Ne spreglejte