Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
26. 9. 2017,
13.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

2

Natisni članek

Cammeo Ljubljana taksi

Torek, 26. 9. 2017, 13.36

6 let, 6 mesecev

Redno zaposlenim voznikom zagotavljajo tisoč evrov plače

Hrvaški Cammeo končno v Ljubljani: v petek prvih 60 vozil, koliko bodo stale vožnje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

2

Cammeo Ljubljana | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V petek na ulice Ljubljane tudi uradno prihaja največja hrvaška taksi družba Cammeo. V Sloveniji bodo imeli sprva 60 vozil dacia logan, skupno so do zdaj zaposlili 60 voznikov. Hrvati želijo popestriti trg taksi prevozov v Sloveniji in jih dvigniti na višjo raven. Cena prevoza na kilometer bo znašala 85 centov, od petka do nedelje bodo vozili brezplačno.

Cammeo se želi po Ljubljani širiti tudi v mesta, kot so Maribor, Kranj, Koper. Že letos se bodo po Ljubljani širili še v eno mesto, predvidoma bo to prav Maribor. | Foto: Gregor Pavšič Cammeo se želi po Ljubljani širiti tudi v mesta, kot so Maribor, Kranj, Koper. Že letos se bodo po Ljubljani širili še v eno mesto, predvidoma bo to prav Maribor. Foto: Gregor Pavšič Že danes nas je v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC čakal eden izmed popolnoma novih taksijev, ki bodo konec tedna popestrili ponudbo javnega prometa v Ljubljani. Za volanom je bil novinec v taksi industriji, ki se je v zadnjih tednih pripravil na svojo novo službo. Med prevozom v središče Ljubljane smo bili njegova prva stranka. Priznal je, da je bilo usposabljanje zahtevno, in pri tem predvsem opozoril na izpit o poznavanju turističnih znamenitosti Ljubljane.

Od želenih 200 za zdaj v vozilih 60 voznikov

Koliko med vami jih zna na pamet naslove različnih zdravstvenih centrov, ministrstev, uradnih ustanov in znamenitosti? Priznal je, da že težko čaka tudi na svoje prve prave stranke. Te bodo v avtomobile hrvaškega Cammea lahko prvič sedle v petek. Na voljo bo prvih 60 karavanskih izvedb dacie logan s pogonom na avtoplin LPG, od petka do ponedeljka zjutraj pa bodo vozniki stranke po Ljubljani vozili brezplačno.

V petek bo začelo taksije voziti prvih 60 voznikov, ki so že opravili vse izobraževanje. Družba želi postopno floto povečati na sto vozil in zaposliti skupno 200 voznikov. Redno zaposlenim ponujajo tisoč evrov plače, avtomobil pa lahko uporabljajo 24 ur na dan tudi v zasebne namene. Že letos se bo Cammeo širil še v eno slovensko mesto, predvidoma bo to Maribor.

Cammeo je znani ponudnik taksi storitev iz Hrvaške. Tam so svoje poslovanje iz Zagreba že razširili v deset mest, letno opravijo okrog sedem milijonov prevozov, prepeljejo 27 milijonov potnikov in uporabljajo več kot 410 vozil. Skupno imajo več kot 800 zaposlenih in veljajo za največjega taksi ponudnika na Hrvaškem.

Veliko voznikov se bo prvič preizkusilo v vlogi taksistov, pri Cammeu pa bodo še naprej iskali nov kader. | Foto: Gregor Pavšič Veliko voznikov se bo prvič preizkusilo v vlogi taksistov, pri Cammeu pa bodo še naprej iskali nov kader. Foto: Gregor Pavšič

Koliko bodo hrvaški taksiji stali v Ljubljani in kako do prostega vozila?

Zdaj se prvič podajajo v tujino. Kot obljubljajo napisi na njihovih avtomobilih, bo prevoz stal 85 centov na kilometer. Štartnina bo prav tako znašala 85 centov, ura čakanja pa bo stranko stala 13,8 evra. Cene bodo vsaj letos ostale nespremenjene, pri tem pa niso odvisne od časa v dnevu.

Naročanje vozil bo mogoče prek aplikacije na pametnem telefonu, s katero bodo stranke poiskale prosto vozilo ter nastavile svojo trenutno in želeno destinacijo. Po koncu vožnje bo mogoče račun, če bo imela stranka prednaložena sredstva, prek aplikacije tudi plačati. Taksisti bodo sprejemali tudi gotovino in kreditne kartice.

Vožnjo s taksijem bo prav tako mogoče naročiti prek telefonske številke njihovega klicnega centra.

Pomemben posel za Dacio: sto avtomobilov so kupili v Sloveniji

Za poslovanje v Ljubljani so kupili sto novih avtomobilov. Posel so sklenili s trgovcem Malgaj. V Sloveniji znaša maloprodajna cena takega avtomobila 10.700 evrov (8.770 evrov brez DDV). To je torej pomemben posel tudi za Dacio v Sloveniji, ki je letos v prvem polletju prodala več kot 2.600 vozil in je uradno na petem mestu med najbolje prodajanimi avtomobilskimi znamkami. Sprva bo torej v pogonu 60 vozil, preostalih 40 želijo v sistem vključiti v kratkem.

"Več Ljubljančanov želimo navaditi na vožnjo s taksijem"

Ob vsakem prihodu novega ponudnika taksijev v Ljubljano se postavlja vprašanje obstoječega števila taksistov glede na število prebivalcev. Pri Cammeu poudarjajo, da si želijo konkurence in da ta prinaša splošni napredek. Uporabnik je nato tisti, ki izbere zase najboljšega ponudnika taksi storitev. Praksa bo seveda pokazala, kako bodo nove hrvaške taksije sprejele "ljubljanske ulice".

"Dve leti smo raziskovali trg. Ne strinjamo se s tem, da je taksistov preveč. Vsaka konkurenca je dobra, vsak moderen pristop pa dviga raven prevozov. Pomembno je, da ima uporabnik na trgu dovolj izbire. Trg v Ljubljani ni zasičen, obstaja prostor za nov pristop do taksi prevozov in nove ponudnike. V Ljubljani bi radi povečali navado prevozov s taksijem in dvignili raven kakovosti storitve. Še vedno je precej ljudi, ki takega načina prevoza ne uporabljajo," pravi Denis Vreska, izvršni direktorja Cammea v Sloveniji.

Ne spreglejte