Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 10. 2015,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault BMW Nissan Volkswagen Tesla

Torek, 13. 10. 2015, 12.33

8 let

Hitra polnilnica na Tepanjah: zakaj ob gneči polnjenje ne bo hitro za vse

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na slovenskih avtocestah smo na postajališču Tepanje danes dobili prvi dve hitri polnilnici električnih avtomobilov, ki bosta njihov doseg v pol ure povečali za približno sto kilometrov.

Slabih sto kilometrov dosega v pol ure polnjenja

V okviru projekta Zeleni koridorji Slovenije so danes na počivališču Tepanje pred Mariborom v uporabo predali prvi dve hitri polnilnici ob slovenskem avtocestnem križu. Do konca leta jih bodo postavili še 24. Hitre polnilnice bodo omogočile prečkanje Slovenije z večino električnih vozil, ki jih je danes mogoče kupiti na trgu. Baterijo povprečnega električnega avtomobila bo mogoče 80-odstotno, kar predstavlja doseg slabih sto kilometrov, napolniti v pol ure. Vrednost posamezne hitre polnilnice znaša od 25 do 40 tisoč evrov.

Nosilca projekta sta ministrstvo za infrastrukturo in družba SODO – sistemski operater distribucijskega omrežja, partnerji projekta pa so Dars, Petrol in OMV. Skupna vrednost izgradnje javne infrastrukture za hitro polnjenje električnih vozil znaša dva milijona evrov. Sredstva v višini 1,38 milijona evrov je zagotovila družba SODO, 620 tisoč evrov pa je sofinancirala Evropska unija.

Vsi avtomobili hitrega polnjenja ne podpirajo

Na razpisu SODO je bila izbrana polnilna postaja EFACEC, ki ima tri tipe vtikačev. Dva podpirata enosmerni tok DC, eden pa večfazni tok AC. Polnilnice torej nimajo vtičnic, temveč že prednastavljene kable, ki jih nato priklopimo v električno vozilo.

Priključni kabli so trije. To so standardi CCS (BMW, Volkswagen, Porsche, Audi), CHadeMO (Nissan, Mitsubishi, Kia, Peugeot, Citroen in Type 2 (Renault, Tesla, Smart, Mercedes-Benz).

Pri tem velja poudariti, da vsi električni avtomobili hitrega polnjenja sploh ne podpirajo. Tak primer je recimo dostavniški renault kangoo Z.E., večina avtomobilov pa polni izkoristek hitrega polnjenja uživa le v primeru enosmernega toka DC, ne pa tudi večfaznega toka AC. Izjema je renault zoe, ki omogoča 43-kilovatno moč polnjenja tudi prek večfaznega toka.

Ob avtocesti bo tako mogoče avtomobile kot so BMW i3, volkswagen e-golf ali nissan leaf polniti z močjo 50 kilovatov le v primeru prostega kabla standarda CCS, če pa bi želeli te avtomobile polniti prek priključka Type 2 (ti avtomobili omogočajo polnjenje prek obeh standardov) pa bi se baterija polnila z nekajkrat manjšo močjo. Izjema je renault zoe, ki omogoča 43-kilovatno moč polnjenja tudi prek večfaznega toka. Kadar bo kabel z enosmernim tokom zaseden, bo torej bolje počakati na prosti priključek kot pa se zadovoljiti s počasnejšo različico.

Hitro polnjenje je v vsakem primeru zares učinkovito le do 80-odstotne napolnjenosti baterije, nato pa se polnjenje precej upočasni. To velja za vse električne avtomobile.

Enosmerni tok prinaša polni izkoristek električnih avtomobilov

Z močnejšimi polnilnicami, ki delujejo na principu enosmernega toka, se bo nekajkrat skrajšal čas polnjenja baterije, to pa istočasno vpliva tudi na do zdaj problematičen doseg aktualnih električnih vozil. Čeprav večina današnjih velikoserijskih avtomobilov zmore realni doseg dobrih sto kilometrov, možnost hitrega polnjenja to problematiko zmanjša, saj bo mogoče baterije 80-odstotno napolniti v vsega 20 minutah, za polno baterijo pa naj ne bi potrebovali več kot pol ure.

Bodimo konkretni. Avtomobil, kot je električni BMW i3, se je zaradi omejitev proizvajalca na mestni 22-kilovatni javni električni polnilnici dejansko polnil le z močjo 7,1 kilovata. Podobno je tudi pri avtomobilih, kot sta nissan leaf in renault zoe, a temu pri Renaultu pri polnilnici z izmeničnim tokom dopuščajo moč polnjenja 22 kilovatov. Pri hitri polnilnici z enosmernim tokom se dejanska moč polnjenja poveča na maksimalno razpoložljivih 50 kilovatov. Pri primeru BMW i3 to pomeni, da se baterija ne bo več polnila le s 7,1 kilovata moči kot v mestu, temveč z vsemi 50 kilovati. Baterija bo tako napolnjena približno sedemkrat hitreje – namesto v treh ali štirih urah se bo baterija popolnoma napolnila v pol ure.

Za plačilo električne energije bo potrebna sistemska ali predplačniška kartica

Zgrajena infrastruktura bo uporabnikom električnih vozil omogočala polnjenje z močjo 50 kilovatov v primeru enosmernega toka DC in hkrati 43 kilovatov v primeru izmeničnega toka AC. Hitra polnilnica za električna vozila omogoča hkratno polnjenje dveh električnih vozil. Uporabniki električnih vozil bodo lahko polnjenje električnega vozila plačali z uporabniško kartico RFID, za katero bo imel uporabnik električnega vozila sklenjeno pogodbo s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi SODO.

Uporabniki, ki ne bodo imeli sklenjenega pogodbenega razmerja o zagotavljanju in obračunavanju storitev, bodo lahko vozilo polnili s predplačniško kartico, ki bo uporabnikom na voljo na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic na prodajnih mestih bencinskih servisov Petrol in OMV.

Ne spreglejte