Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2015,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hidria Tomos

Torek, 24. 11. 2015, 8.47

6 let, 6 mesecev

Hidria je Tomos prodala Celjanom, kaj to pomeni za kult slovenskih mopedov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaradi usmerjanja v avtomobilsko industrijo je Hidria prodala svoj delež v družbi Tomos Dvokolesa. Proizvodnja ostaja v Kopru, kult znamenitih slovenskih mopedov za zdaj neogrožen.

Usmerjenost k avtomobilom in motociklom višjega razreda

Tehnološki park Hidrie v Kopru zaposluje 400 ljudi. Alutec izdeluje ključne aluminijaste dele volanskih sistemov za premijska vozila z vodilno vlogo v Evropi v tem segmentu, Mototec zahtevne jeklene in aluminijaste okvirje za motorna kolesa, krmila, stojala in stopalke, med drugim za BMW in Ducati, v Tehnološkem centru pa potekata razvoj in proizvodnja industrijske avtomatizacije. Omenjene tri družbe so letos podpisale za sto milijonov evrov novih pogodb, kar je tretjina vseh novih poslov idrijskega koncerna.

S ciljem osredotočanja na razvoj avtomobilskih tehnologij so se odločili za "dezinvestiranje nestrateških naložb" in prodali svoje deleže Tomos Dvokolesa. Kdo je kupec in koliko znaša kupnina, v Hidrii niso želeli razkriti. Po podatkih v Ajpesu je do lastniških sprememb prišlo 6. novembra, včeraj pa naj bi v Hidrii končali z vpisom v register ter nato obvestili zaposlene.

Hidria pogodbeno ne sme razkriti kupca

"V pogodbi je določilo, da imena novega kupca ne smemo razkriti, enako velja za nakupni znesek. Če bo novi lastnik svoj nakup javno objavil, je to njegova stvar. Mi smo se za prodajo odločili zaradi strateške usmeritve v avtomobilsko industrijo," so nam povedali predstavniki Hidrie. Potrdili so, da proizvodnja dvokoles ostaja v Kopru in da se vsaj s stališča zaposlenih ne bo spremenilo nič. Enako bržkone velja tudi za kult teh slovenskih mopedov, zaradi katerih se na srečanjih zbira več sto mladih in starih lastnikov tomosov.

Hidria je leta 1998 kupila Tomos, ki je bil takrat na pragu stečaja, in mu na temeljih nekdanjega ponosa slovenskega (koprskega) gospodarstva omogočila še eno pomlad.

Tomosova dvokolesa pravi "custom made" mopedi

Prav zaradi relativno majhnega obsega sprejetih in izvedenih naročil bi današnji Tomos prej označili za izdelovalca mopedov po naročilu in ne klasičnega velikoserijskega proizvajalca. Tomosovi mopedi namreč niso globalno enaki, saj morajo skoraj za vse trge izdelati prave unikate. Specifikacije mopedov so povezane z zakonodajo tovrstnih vozil v posameznih državah. Zaslužek od prodanega motocikla je glede na ves razvoj in prilagodljivost posameznim trgom pričakovano majhen.

"Tomos je edini proizvajalec mopedov v Evropi, toda naši tekmeci so tudi električno kolo ali pa celo avtomobil. Novi tomos stane okrog 1.200 evrov, torej približno toliko kot deset let star renault clio. Med mopedi konkurence nimamo, tekmeci so bolj skuterji," nam je letos spomladi povedal direktor družbe Matjaž Kanduč.

Ne spreglejte