Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
9. 8. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Natisni članek

Gorenje Volkswagen

Torek, 9. 8. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

V Velenju bodo v sodelovanju s Volkswagnom naredili ekskluzivno serijo hladilnikov

Gorenje in Volkswagen: bi v kuhinji imeli legendarni kombi VW T1 bulli?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65
Volkswgen bulli T1 - Gorenje hladilnik | Foto Gorenje

Foto: Gorenje

V Gorenju so združili moči s Volkswagnom ter pripravili ekskluzivno serijo hladilnikov Gorenje retro, ki je oblikovana tako kot legendarni Volkswagnov kombi T1, predstavljen leta 1950.

Slovenski hladilnik lahko postane svetovni hit!

Po 2. svetovni vojni so bili časi, ki si jih danes ni mogoče več predstavljati; časi, ko je bilo ogromno energije, sloge, morale in ljubezni. Energija in morala pretežno na stari, sloga in ljubezen na novi celini. V teh časih se je rodil volkswagen T1 oziroma ljubki bulli. | Foto: Jure Gregorčič Po 2. svetovni vojni so bili časi, ki si jih danes ni mogoče več predstavljati; časi, ko je bilo ogromno energije, sloge, morale in ljubezni. Energija in morala pretežno na stari, sloga in ljubezen na novi celini. V teh časih se je rodil volkswagen T1 oziroma ljubki bulli. Foto: Jure Gregorčič

V Gorenju sodelovanje s Volkswagnom predstavljajo skozi razmišljanje lastnikov tega legendarnega kombija, ki ima privržence po vsem svetu, kar lahko pomeni, da ima slovenski hladilnik potencial svetovne tržne uspešnice. Ne gre pozabiti, da volkswagen T1, poznan tudi kot bulli, spada med najbolj prepoznavne oblike 20. stoletja.

To vozilo je simbol nemškega gospodarskega čudeža in sinonim za svobodnjaška 60. leta, t. i. flower power generacije hipijev. To je minibus in bivalnik, ki bo najverjetneje ostal številka ena med minibusi vseh časov, je nesmrtna ikona. V času nastanka se mu je vse zložilo ravno na pravi način: časi, tehnika, ljudje. Postal je večna ikona. Zato ne preseneča, da mu po vsem svetu sledijo vedno nove generacije občudovalcev in privržencev.

Ali ste vedeli …

… da je za svojo diplomsko nalogo študijo sodobnega naslednika bullija narisal slovenski oblikovalec Robert Lešnik, ki je zdaj vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu.

Bo legendarni bulli leta 2019 res dobil električno reinkarnacijo?

Na salonu avtomobilov v Ženevi leta 2011 so predstavili mogočo obliko novega bullija, za katerega krožijo govorice, da bo na prodaj najpozneje leta 2019, morda tudi prej – z najsodobnejšo tehniko, pogonom na elektriko, a tudi z nekaj šarma prve generacije iz 50. let prejšnjega stoletja. | Foto: Volkswagen Na salonu avtomobilov v Ženevi leta 2011 so predstavili mogočo obliko novega bullija, za katerega krožijo govorice, da bo na prodaj najpozneje leta 2019, morda tudi prej – z najsodobnejšo tehniko, pogonom na elektriko, a tudi z nekaj šarma prve generacije iz 50. let prejšnjega stoletja. Foto: Volkswagen

Tako kot avtomobilski original je tudi hladilnik narejen po meri izvirnih želja.

Prvi prototipi so imeli porazno aerodinamiko, s količnikom upora 0,75. Po delu v vetrovniku tehnične univerze v Braunschweigu so ga izpilili do 0,44, kar je bilo celo bolje kot pri hrošču, ki je imel 0,48! | Foto: Reuters Prvi prototipi so imeli porazno aerodinamiko, s količnikom upora 0,75. Po delu v vetrovniku tehnične univerze v Braunschweigu so ga izpilili do 0,44, kar je bilo celo bolje kot pri hrošču, ki je imel 0,48! Foto: Reuters

Danes lastniki tega legendarnega Volkswagnovega kombija slovijo po izvirnosti, s katero pogosto prilagodijo in posodobijo svoje vozilo v objekt z izrazito osebnim, avtentičnim sporočilom in funkcionalnostjo, do potankosti prilagojeno potrebam in slogu posameznika ali družine. Pravzaprav gre za avtomobilske unikate.

Prav na krilih izvirnosti in praktičnosti avtomobilskega originala pa so se projekta lotili tudi v Gorenju. Hladilnik ohranja vse atribute videza legendarnega bullija, od sprednjega dvobarvnega dela v obliki črke V do zaobljenih robov, robustne kljuke in velikega logotipa VW.

Pravijo, da so zadeli bit, da je to praktičen kuhinjski element, ki pooseblja duha legendarnega kombija – tega lahko po novem parkirate kar v svojo kuhinjo. Gorenje bo svojega bullija na ogled postavilo na sejmu IFA v Berlinu septembra letos.

Lastniki tega znamenitega Volkswagnovega kombija slovijo po izvirnosti, s katero pogosto prilagodijo in posodobijo svoje vozilo v objekt z izrazito osebno noto, avtentičnim sporočilom in funkcionalnostjo, do potankosti prilagojeno potrebam in slogu posameznika ali družine. | Foto: Reuters Lastniki tega znamenitega Volkswagnovega kombija slovijo po izvirnosti, s katero pogosto prilagodijo in posodobijo svoje vozilo v objekt z izrazito osebno noto, avtentičnim sporočilom in funkcionalnostjo, do potankosti prilagojeno potrebam in slogu posameznika ali družine. Foto: Reuters

Kako se je rodil avtomobilski original? "Krivec" za nastanek T1: Nizozemec!

Inženirji so za osnovo vzeli tehniko hrošča, a jo kar opazno predelali: na "lojtrno" šasijo so nataknili karoserijo, za pogon pa uporabili hroščev bokserski motor prostornine 1131 kubičnih centimetrov, ki je zmogel 18 kilovatov (25 "konjev") pri 3.300 vrtljajih v minuti.  | Foto: Jure Gregorčič Inženirji so za osnovo vzeli tehniko hrošča, a jo kar opazno predelali: na "lojtrno" šasijo so nataknili karoserijo, za pogon pa uporabili hroščev bokserski motor prostornine 1131 kubičnih centimetrov, ki je zmogel 18 kilovatov (25 "konjev") pri 3.300 vrtljajih v minuti. Foto: Jure Gregorčič

Zdi se, da je nemški narod idealen za čas industrijske dobe 20. stoletja: deluje sam od sebe kot perpetuum mobile, le postaviti ga je treba na pravo mesto.

Eno takšnih je bilo v takrat novem Wolfsburgu, mestu, ki se je razraslo okoli in zaradi tovarne avtomobilov. Tam so nastajali še danes (po)znani hrošči, žive legende, ki so motorizirale najprej Nemčijo in pozneje še lep del sveta.

Vsaka večna zgodba je sestavljena iz naključij in malo verjetnih dogodkov. Ben Pon, nizozemski uvoznik in prodajalec avtomobilov, je prišel v Wolfsburg po nakupih in zagledal hrošča, prilagojenega in prirejenega za transport znotraj tovarne.

V Braziliji se morda ne zavedajo vloge bullija, ga pa v tovarni Sao Bernardo do Campo še naprej izdelujejo – pravzaprav njegovo naslednjo generacijo, ki še vedno sloni na tehniki hrošča. | Foto: Reuters V Braziliji se morda ne zavedajo vloge bullija, ga pa v tovarni Sao Bernardo do Campo še naprej izdelujejo – pravzaprav njegovo naslednjo generacijo, ki še vedno sloni na tehniki hrošča. Foto: Reuters

Takrat se mu je utrnila ideja: zakaj ne bi Volkswagen izdeloval vozila za prevoz več kot le štirih potnikov? Leta 1947 je vzel svinčnik in papir, skiciral svoje videnje tovrstnega minibusa in idejo predstavil vodilnim v tovarni.

Dve leti pozneje, kar je bilo za tiste čase zelo kratko obdobje, je Heinrich Nordhoff, šef tovarne Volkswagen, predstavil štiri prototipe: dva dostavnika, kombi in minibus.

Enega izmed njih je odpeljalo podjetje Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockengasse No. 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd iz Kölna. Da, podjetje, ki še danes izdeluje legendarni parfum 4711.

Nordhoff je hitro dojel in razumel vizionarstvo ideje in obljubil robusten ter nemško zanesljiv izdelek.

#foto: Barvita avtomobilska legenda - Volkswagen T1 "bulli"

Fotogalerija
1 / 23

#video: The Beach Boys - I get around: Je treba še kaj dodati?

 

Ne spreglejte