Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 8.12

8 let

General Motors: Za družino vsake smrtne žrtve najmanj milijon dolarjev odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
General Motors je pripravljen plačati milijarde dolarjev odškodnine žrtvam nesreč zaradi napake na vžigu. Družine trinajstih smrtno ponesrečenih voznikov bodo vsaka dobile najmanj milijon dolarjev.

Pomoč človeka, ki je črto potegnil tudi pod odškodninami za žrtve 11. septembra

Pri tem največjem ameriškem avtomobilskem proizvajalcu so za plačila najeli strokovnjaka Kennetha Feinberga, ki je med drugim oblikoval podobne načrte za odškodnine žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Feinberg je na novinarski konferenci v Washingtonu zagotovil, da bo sam določal višine odškodnin, čeprav ga je najelo in ga plačuje podjetje.

Družina vsake smrtne žrtve bo dobila minimalno milijon dolarjev (732.171 EUR), kar je osnova, vendar pa bodo zneski dejansko veliko višji.

Napako z uradnim vpoklicem priznali šele letos

General Motors je šele letos vpoklical 2,6 milijona starejših cenejših modelov vozil, kot sta chevrolet cobalt in saturn ion, čeprav so za tehnično sporne, okvarjene sisteme za vžig odgovorni v podjetju vedeli že več kot deset let.

Zaradi te napake so se avtomobili lahko med vožnjo sami od sebe nenadoma ugasnili. To je povzročilo blokado volana in pri večjih hitrostih vodilo v nesreče s smrtnimi posledicami. Ameriški gigant priznava le 13 smrtnih žrtev, povezanih s temi sistemi, vendar pa Feinberg zagotavlja, da ne bodo nobenega zahtevka vnaprej izključili.

Do odškodnine bodo upravičeni družinski člani pokojnih in poškodovani v nesrečah, ki jih je povzročila napaka na modelih vpoklicanih vozil.

Prva dama General Motorsa Mary Barra v primeru poravnave obljublja hitra izplačila odškodnin

Glavna izvršna direktorica koncerna General Motors Mary Barra je zagotovila, da je izplačilo poštenih odškodnin žrtvam njihova državljanska dolžnost.

Do odškodnine bodo upravičeni vsi, ki bodo sprejeli Feinbergov načrt, po katerem bodo denar prejeli najpozneje do polovice drugega leta.

Če se odločijo za tožbo, bodo morda dobili kaj več, vendar pa bodo morali na odškodnino čakati dlje in jo deliti z odvetniki.

Posamezne odškodnine bodo presegle tudi deset milijonov dolarjev

Feinberg trdi, da bo velikodušen in ne bo razloga za tožbe. General Motors je do zdaj priznaval upravičenost odškodnine v primeru čelnih trčenj, Feinberg pa pravi, da bodo upoštevali tudi stranske in druge trke. Opisal je primer odškodnine za umrlo 25-letno poročeno žensko z dvema otrokoma, ki je dobivala 46.600 dolarjev (34.119 EUR) plače na leto. V tem primeru bo odškodnina štiri milijone dolarjev (2.928.686 EUR).

Otrok, ki je po nesreči ostal invalid, bo upravičen do deset in več milijonov dolarjev.

Za noč, preživeto v bolnišnici, najmanj 20 tisoč dolarjev

Poškodovani bodo dobili najmanj 20 tisoč dolarjev (14.643 EUR), če so preživeli noč v bolnišnici. Znesek se viša do največ 500 tisoč dolarjev (366.085 EUR) za vsako dodatno noč.

Tisti, ki so jih le oskrbeli in niso ostali v bolnišnici, bodo ravno tako dobili največ 20 tisoč dolarjev (14.643 EUR).

Zahtevke lahko vlagajo od 1. avgusta vse do konca letošnjega leta. Prva plačila bodo opravljena že jeseni.

Ne spreglejte