Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 2. 2017,
7.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

sončne celice Francija

Sreda, 15. 2. 2017, 7.21

6 let, 6 mesecev

Francozi zgradili prvi kilometer ceste s fotovoltaično podlago

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Francozi tudi z državno finančno podporo gradijo ceste s fotovoltaično podlago, ki zajema sončno energijo. Postavili so prvi kilometer, ki lahko z energijo oskrbi 140 gospodinjstev. Do leta 2020 nameravajo s fotovoltaično podlago prekriti tisoč kilometrov svojih cest.

Ceste s fotovoltatičnimi celicami so odporne tudi proti obremenitvam tovornjakov, po zagotovilih proizvajalca pa sta oprijem in zavorna pot na njih primerljiva s klasičnimi asfaltnimi cestami. | Foto: Colas Ceste s fotovoltatičnimi celicami so odporne tudi proti obremenitvam tovornjakov, po zagotovilih proizvajalca pa sta oprijem in zavorna pot na njih primerljiva s klasičnimi asfaltnimi cestami. Foto: Colas

Posamezne celice so dolge in široke 15 centimetrov ter debele le nekaj milimetrov. | Foto: Colas Posamezne celice so dolge in široke 15 centimetrov ter debele le nekaj milimetrov. Foto: Colas Odporne so tudi proti obremenitvam tovornjakov

Za revolucionarno zasnovo cestišča je zaslužna francoska družba Colas, ki je specializirana prav za gradnjo cest, svoj novi projekt pa so izpeljali v sodelovanju s francoskim inštitutom solarnih energij. Razvili so posebne fotovoltaične plošče z imenom Wattway, ki so dolge in široke 15 centimetrov ter debele le nekaj milimetrov. Uporabijo jih lahko za cestno podlago, saj so odporne tudi proti obremenitvam tovornjakov, po zagotovilih Colasa pa sta tudi oprijem in zavorna pot na njih primerljiva s klasičnimi asfaltnimi cestami.

Plošča, velika pet krat štiri metre, z energijo oskrbi eno gospodinjstvo

Plošče celic s površino 20 kvadratnih metrov bi zagotovile dovolj energije za eno gospodinjstvo, pravijo pri Colasu. Energija bo sicer na voljo tudi za polnilnice električnih avtomobilov. V študijah podobnih cestnih podlag (ZDA, Nizozemska) s fotovoltaičnimi cestami so proizvajalci izpostavljali tudi možnost induktivnega polnjenja. Med vožnjo z električnim avtomobilom bi ta del energije lahko pridobil neposredno iz ceste.

Francozi želijo do leta 2020 postaviti tisoč kilometrov takih cest. | Foto: Colas Francozi želijo do leta 2020 postaviti tisoč kilometrov takih cest. Foto: Colas

Francija v projekt vložila pet milijonov evrov

Francija želi do leta 2020 s fotovoltaiko pokriti približno tisoč kilometrov svojih cest. Trenutno so s to napredno zasnovo opremili prvi kilometer državne ceste D5 med Tourouvrom in Gue-a-Pontom v Normandiji. Namestili so 2.800 kvadratnih metrov celic. Ta torej z energijo hipotetično oskrbuje 140 gospodinjstev.

Francoska vlada je v projekt prispevala pet milijonov evrov, naslednje odseke pa bodo gradili v Bretaniji in južni Franciji.

Ne spreglejte