Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 12. 2015,
12.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ford Terenski Avtomoto Tovorni Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 12.30

7 let, 12 mesecev

Fordov ranger je najbolj prodajan pickup v Evropi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Fordu je z robustnim, praktičnim in atraktivno oblikovanim pickupom na stari celini uspel veliki met. Letos so prodali kar 25.500 rangerjev, kar v primerjavi z lanskim letom pomeni 32-odstotno rast.

Fordov kralj praktičnosti in klenosti

Poročali smo že o tem, da ford na evropskem trgu načrtno širi nabor modelov s štirikolesnim pogonom, pri čemer izpostavlja večjo vozno dinamiko, varnost in praktičnost svojih štirikolesno gnanih avtomobilov. Eden najbolj prepričljivih in prepoznavnih modelov med fordi s 4x4 oznako pa je seveda poltovornjak oziroma pickup ranger, ki je trenutno najbolj prodajan pickup v Evropi.

Aktualni ranger, ki je jeseni s prenovo dobil še dodatni zagon zaradi atraktivnejše podobe in širše tehnične vsebine, je po tržnem debiju v drugi polovici leta 2011 zabeležil hitro rast prodaje v Evropi. Na 20 Fordovih glavnih evropskih trgih se je rangerjev tržni delež povečal z 11,7 odstotka v letu 2012 na 23,5 odstotka v prvih desetih mesecih letošnjega leta.

Pri Fordu trdijo, da so s 25.500 letos prodanimi rangerji zabeležili 32-odstotno rast in se zavihteli na sam vrh evropskega trga pickupov. Na uspešne prodajne številke nedvomno vpliva tudi dejstvo, da je ranger še vedno edini pickup, ki mu je na evropskih varnostnih preizkusnih trčenjih Euro NCAP uspelo osvojiti vseh pet varnostnih zvezdic. Na njegov uspeh pa vpliva tudi razmeroma dostopna cena in atraktivna podoba ter napredna tehnika, vključno s tovornimi zmogljivostmi in širokim naborom opreme.

Rangerja čaka neizprosen boj za kupce, konkurenca ne počiva

Ne gre pa pozabiti, da rangerja na trgu zdaj čaka huda konkurenca, saj na evropske ceste prihajajo tudi prenovljene oziroma povsem nove generacije njegovih konkurentov. Na mednarodnem izboru International pickup award 2016 (Najboljši pickup) je v Lyonu denimo že moral priznati poraz novi Nissanovi navari NP300.

Tam se je zelo dobro odrezal tudi novi mitsubishi L200, ki ga bodo med drugim vozili tudi slovenski gorski reševalci. Na trg pickupov pa so se odločili vstopiti tudi pri Fiatu, ki bodo profesionalno paleto dopolnili s fullbackom. Ta si bo tehnično osnovo delil s prej omenjenim L200.

Ne gre pozabiti, da prihodnje leto na evropske ceste prihaja še novi toyota hilux, Volkswagen pa bo prenovil svojega amaroka.

Ne spreglejte