Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 7. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Z družino na poti Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Ford

Četrtek, 7. 7. 2016, 5.00

6 let, 7 mesecev

Nov model, domača predstavitev

Ford edge v Sloveniji: SUV za direktorje in napad na premium znamke

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Ford z novim edgeem tudi v Sloveniji vstopa v razred premium športnih terencev. Na voljo bo z dvema različnima motorjema, dolgim seznamom serijske opreme, vsi edgei bodo imeli tudi štirikolesni pogon. Cene od 46 tisoč evrov naprej. V letu in pol jih želijo v Sloveniji prodati 90.

Prvi ford, ki ga lahko vozi tudi predsednik uprave ford edge | Foto:

"Podjetja, ki so hotela v preteklosti pri nas kupiti celotno floto avtomobilov, so bila v zadregi. Za vse smo imeli ustrezne modele, le za direktorja ali predsednika uprave ne. Zdaj lahko zadovoljimo tudi takim potrebam," je ob prihodu novega edgea – velikega športnega terenca s koreninami iz ZDA – povedal David Jurič, direktor uvoznika Fordove znamke v Sloveniji. Edge je zdaj tisti model, s katerim želijo pri Fordu zarezati tudi v prodajno pogačo klasičnih premium znamk.

Gre za športni terenec, ki je namenjen predvsem udobju in ne toliko pravi vožnji zunaj urejenih cestišč. Pri Fordu pravijo, da je primerljivo opremljen edge okrog 20 odstotkov cenejši od nemških premium tekmecev.

ford edge | Foto:

Dve različici dizelskega motorja, sedemsedežne izvedbe ne bo

Edge je dolg 4,8 metra in prihaja s platformo, ki si jo deli tudi z mondeom, S-maxom in galaxyjem. Prostornina prtljažnika znaša od osnovnih 602 litra do 1.847 litrov, v notranjosti pa je prostor za pet potnikov. Različice s sedmimi sedeži ne bo.

Na voljo bosta dva dizelska motorja, in sicer v različici s 180 "konji" in ročnim menjalnikom ter 210 "konji" (dvojni turbinski polnilnik) in samodejnim menjalnikom. Vsi edgei bodo štirikolesno gnani. V osnovi imajo sicer vsi pogon na sprednji kolesi, sistem pa po potrebi do 70 odstotkov moči prenaša tudi na zadnji par koles.

ford edge | Foto:

Že serijski seznam opreme je zelo dolg, izstopa sistem za aktivni nadzor šumov

Eden od glavnih adutov edgea je tudi zgleden nabor serijske opreme, v katerem dobimo 19-palčna kolesa, navigacijo, dvopodročno klimatsko napravo, vzvratno kamero, tempomat s prepoznavanjem prometnih znakov in prilagajanjem omejitvam hitrosti, parkirne senzorje. Različica sport prinaša 20-palčna kolesa, agresivnejše odbijače in splošno še bolj opazno prisotnost na cesti. Med opremo spadajo seveda tudi že znani elementi, kot so Fordov Sync z glasovnim upravljanjem, moderni varnostno-asistenčni sistemi …

Zanimiva posebnost edgea je tako imenovani sistem za aktivni nadzor šumov, ki v notranjosti opazno zmanjša hrup in tako poveča prijetnost vožnje. Trije mikrofoni, strateško razporejeni po kabini, zaznavajo neželene zvoke motorja v notranjosti. Sistem te zvoke izniči z nasprotnimi zvočnimi valovi iz zvočnega sistema.

Video - kako deluje sistem za aktivni nadzor šumov v fordu edgeu:

ford edge | Foto:

V letu in pol na slovenske ceste 90 edgeov, cena zanj vsaj 46 tisoč evrov

Ford želi letos v Sloveniji prodati 30, prihodnje leto pa 60 edgeov. Osnovni model bo stal 49.700 evrov (dizelski motor TDCi s 150 "konji", oprema titanium), različica z močnejšim motorjem in samodejnim menjalnikom je dražja za 2.820 evrov. Različica sport ceno poveča za 1.730 evrov. Ford na te cene ponuja tudi popust v višini 3.400 evrov.

ford edge | Foto:

ford edge | Foto:

ford edge | Foto:

Ne spreglejte