Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 10. 2016,
9.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Fisker Tesla Motors električni avtomobili

Sreda, 5. 10. 2016, 9.03

6 let, 6 mesecev

Fisker INC: vrnitev Danca, ki ga je moral tožiti tudi Elon Musk

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Henrik Fisker se je odločil še za drugi poskus pri izdelavi električnih avtomobilov. Nekdanji oblikovalec BMW, Aston Martina in Tesle Motors je pred leti že bankrotiral, zdaj pa z novo družbo napoveduje pravo avtomobilsko (baterijsko) revolucijo.

Henrik Fisker na avtomobilskem salonu v Detroitu, kjer je za znamko VLF Automotive razkril maloserijskega superšportnika force 1 V10. | Foto: Reuters Henrik Fisker na avtomobilskem salonu v Detroitu, kjer je za znamko VLF Automotive razkril maloserijskega superšportnika force 1 V10. Foto: Reuters

BMW je Danca Henrika Fiskerja po dokončanem študiju oblikovanja v Švici zaposlil prvi, Fiskerjev prvi resnejši avtomobil pa je bil BMW Z8. Sodeloval je tudi prvi oblikovalski zasnovi prvega BMW X5, pozneje pa delal tudi za Ford, kjer je bil glavni oblikovalec znamke Aston Martin. Podpisal se je pod modele, kot sta DB9 in V8 vintage, pred 11 leti pa zapustil Ford in ustanovil lastno družbo za oblikovanje avtomobilov Fisker Coachbuild.

Fiskerjev oblikovalski studio je za razvoj modela S najela tudi Tesla Motors. Istega leta je Fisker napovedal svojo lastno avtomobilsko znamko. To je bilo dovolj za sodni spor z Elonom Muskom. | Foto: Reuters Fiskerjev oblikovalski studio je za razvoj modela S najela tudi Tesla Motors. Istega leta je Fisker napovedal svojo lastno avtomobilsko znamko. To je bilo dovolj za sodni spor z Elonom Muskom. Foto: Reuters Dobil je sodni spor z Elonom Muskom

Njegov neposredni naročnik je leta 2007 postal tudi Elon Musk, ki je pri Tesli Motors razvijal električno limuzino model S. Musk je s Fiskerjem podpisal pogodbo, Fisker pa je še istega leta z zagonskim podjetjem Fisker Automotive napovedal svojo avtomobilsko znamko in izdelavo prvega premium priključnega hibridnega vozila.

Musk ga je tožil, češ da hoče s pridobljenimi informacijami Tesle narediti konkurenčno vozilo, toda arbitražno sodišče je razsodilo v Fiskerjevo korist. Musk mu je moral za sodne stroške plačati več kot milijon ameriških dolarjev.

Vanj je vložil tudi Leonardo DiCaprio, a Fisker je vseeno bankrotiral

Fisker je lahko izdelal karmo, med investitorji v njegovo družbo pa je bil tudi hollywoodski zvezdnik Leonardo DiCaprio. Fisker je v poslu vseeno pogorel in moral družbo leta 2012 prodati tajkunom iz  Hong Konga ozirioma Kitajske.

Henrik Fisker je s karmo požel veliko zanimanja, a pred štirimi leti bankrotiral. | Foto: Reuters Henrik Fisker je s karmo požel veliko zanimanja, a pred štirimi leti bankrotiral. Foto: Reuters

Fisker zdaj spet napoveduje revolucionaren električni avtomobil

Prva skica Fiskerjevega električnega avtomobila. | Foto: Fisker Prva skica Fiskerjevega električnega avtomobila. Foto: Fisker Spet je moral začeti z ničle, a ohranil vsaj pravico do uporabe imena svoje znamke. Skupaj z nekdanjim prvim možem Boeinga in General Motorsa (Gilbert Villarreal, Bob Lutz) je ustanovil družbo VLF Automotive in letos na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil superšportno vozilo force 1 V10.

Danec je zdaj napovedal tudi družbo Fisker INC s sedežem v ZDA, ki je namenjena izdelavi električnih avtomobilov. V pogovoru za Bloomberg je prvi avtomobil napovedal že za prihodnje leto. Po lastnih besedah želi razviti unikaten, visoko zmogljiv električni avtomobil, ki bo sposoben podirati meje znotraj avtomobilske industrije.

"Zadnji dve leti sem se veliko ukvarjal z baterijami in poskušal ugotoviti, kako lahko na tem področju naredim ključni preskok. Zdaj imamo tehnologijo, ki je nima nihče drug. Naši tekmeci niso niti približno blizu tistemu, s čimer se ukvarjamo mi," je v intervjuju za Bloomberg povedal Fisker. Baterije bo razvijal sam (sestrsko podjetje Fisker Nanotech), zato ni podpisal pogodbe z enim izmed svetovnih dobaviteljev litij-ionskih baterij.

Ne spreglejte