Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Športni Avtomoto

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 11.55

8 let, 1 mesec

Film Rush govori o ljubezni do dirkanja, do formule 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Film Rush prikazuje formulo 1 leta 1976, ko sta se Niki Lauda in James Hunt borila za naslov svetovnega prvaka. Neverjetna zgodba prikazuje zelo različna tekmeca, prijatelja, nesrečo in zmagoslavje.

James Hunt (Chris Hemsworth), angleški kontroverzni dirkač, je bil leta 1976 s svojim mclarnom M23 svetovni prvak. Za pičlo točko je ugnal Avstrijca Nikija Laudo (Daniel Brühl), ki je tisto sezono začel odlično, krepko vodil, potem pa doživel eno najhujših nesreč v formuli 1.

A zgodba je veliko bolj zapletena. James in Niki sta bila prijatelja, kot vsi dirkači takrat, a hkrati največja konkurenta. Povsem drugačna po karakterju. Hunt je bil ženskar, popil je ogromne količine alkohola in prežuriral večino dni in noči. Za volanom neustrašen, predrzen, nespameten in nevaren. Lauda je bil njegovo nasprotje, odličen voznik, ki se je veliko ukvarjal z nastavitvijo dirkalnika in ga tehnično poznal do potankosti.

Niki je sezono 1976 s svojim ferrarijem 312T2 začel odlično in prepričljivo vodil do velike nagrade Nemčije, ko se je zaradi napake na zadnjem vzmetenju zaletel in zagorel. Posledice so nam vsem znane. A Lauda je izpustil le dve dirki in se po le šestih tednih vrnil v boj za naslov prvaka. Na zadnji dirki Velike nagrade Japonske se je v močnem nalivu Lauda odločil, da so razmere preslabe (odločitev je sprejel še v luči nesreče), in zapeljal v bokse, Hunt pa je z osvojenim tretjim mestom osvojil tudi naslov svetovnega prvaka, z vsega eno točko prednosti.

Režiser filma Ron Howard je povedal: "Težave smo imeli predvsem z dirkalniki in opremo iz tistih časov. Vse skupaj je bolj kot ne v zasebni lasti, dvoboji na stezi pa so morali biti kljub temu videti čim bolj pristno. A kljub vsemu menim, da je film posnet tako, da zelo lepo in predvsem realno prikazuje dogodke iz leta 1976."

Ne spreglejte