Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
8. 4. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Niki Lauda Ferrari

Sobota, 8. 4. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Ferrarijevo prebujenje v formuli ena za nove avtomobilske poslovne rekorde?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Ferrari letos praznuje 70 let obstoja. Po daljšem obdobju spet zmaguje v formuli ena, svojo prihodnost pa gradi na podlagi lanske rekordne prodaje, prihodkov in dobičkov podjetja. Vrednost Ferrarijeve delnice je v zadnjem dobrem letu zrasla za skoraj 150 odstotkov.

Pri Ferrariju se že 70 let zavedajo, da uspehi v športu povečujejo ugled in vrednost podjetja ter tako neposredno vplivajo tudi na prodajo.  | Foto: Reuters Pri Ferrariju se že 70 let zavedajo, da uspehi v športu povečujejo ugled in vrednost podjetja ter tako neposredno vplivajo tudi na prodajo. Foto: Reuters

Sebastien Vettel med vožnjo na VN Avstralije, kjer je zmagovito začel novo sezono formule ena. | Foto: Reuters Sebastien Vettel med vožnjo na VN Avstralije, kjer je zmagovito začel novo sezono formule ena. Foto: Reuters Ferrari je avtomobilska znamka, ki svojo prepoznavnost, ugled in vrednost gradi na čustvih in športnih uspehih. To izhaja iz zgodovine podjetja, ki ga je ustanovil pokojni Enzo Ferrari in ki letos praznuje 70-letnico svojega obstoja. Enzo je namreč leta 1947 na podlagi svojega priimka preimenoval predhodno podjetje Auto Avio Costruzioni. Ime dirkaškega oddelka Scuderia Ferrari izvira iz daljnega leta 1929, ko je Enzo skrbel še za dirkaški program Alfe Romeo.

Nemško govoreči zvezdniki Ferrarija

Ferrarijevi svetovni prvaki so vselej postali junaki Italije, kar zdaj spet velja tudi za nekdanjega svetovnega prvaka Sebastiena Vettla. Ta je v Maranellu nasledil dolgo vrsto nemško govorečih zvezdnikov (Niki Lauda, Gerhard Berger, Michael Schumacher ...) in z zmago na prvi dirki letošnje sezone v Avstraliji spomnil na zlata leta Ferrarija v kraljevi disciplini avtomobilskega športa.

Morebitna nedeljska zmaga v Šanghaju ne bi bila pomembna le z vidika športnih ambicij moštva pod taktirko Maurizia Arrivabeneja in Vettlovega napada na naslov svetovnega prvaka, ampak bi zadovoljila tudi upravo Ferrarija. Podjetje danes uradno vodi Sergio Marchionne, ki je predsednik uprave in nadzornega sveta, podpredsednik nadzornikov pa je Enzov sin Piero Ferrari.

Niki Lauda je bil ljubljenec Enza Ferrarija in ena največjih legend Ferrarija. Danes bdi nad motošportnim programom konkurenčnega Mercedes-Benza. | Foto: Getty Images Niki Lauda je bil ljubljenec Enza Ferrarija in ena največjih legend Ferrarija. Danes bdi nad motošportnim programom konkurenčnega Mercedes-Benza. Foto: Getty Images

Ferrarijeva delnica v enem letu zrasla za 150 odstotkov

Uspehi v formuli ena imajo neposreden vpliv tudi na vrednost Ferrarija na borzi, kjer delnica podjetja raste že vse od februarja leta 2016. Od začetnih 55 dolarjev, kolikor je bila delnica vredna septembra leta 2015, se je do takrat njena vrednost skoraj prepolovila na 28,5 dolarja. To je bila za zdaj najnižja vrednost, saj je v zadnjem dobrem letu s stalno rastjo dosegla 73 dolarjev. Vrednost je torej narasla za skoraj 150 odstotkov.

Model 812 superfast je nadgradnja modela F12 berlinetta, v primerjavi s katerim bo imel 234 kubičnih centimetrov večji dvanajstvaljnik. To je obenem tudi najmočnejši spredaj postavljeni motor v kateremkoli serijskem avtomobilu. Motor bo pri 8.500 vrtljajih v minuti dosegel moč 588 kilovatov (800 "konjev"), ob tem pa bo vozniku zagotavljal še 718 njutonmetrov navora. Kar 80 odstotkov navora bo na voljo že pri 3.500 vrtljajih v minuti. | Foto: Ferrari Model 812 superfast je nadgradnja modela F12 berlinetta, v primerjavi s katerim bo imel 234 kubičnih centimetrov večji dvanajstvaljnik. To je obenem tudi najmočnejši spredaj postavljeni motor v kateremkoli serijskem avtomobilu. Motor bo pri 8.500 vrtljajih v minuti dosegel moč 588 kilovatov (800 "konjev"), ob tem pa bo vozniku zagotavljal še 718 njutonmetrov navora. Kar 80 odstotkov navora bo na voljo že pri 3.500 vrtljajih v minuti. Foto: Ferrari

Podlaga za rast vrednosti so rekordna prodaja, prihodki in dobiček

To ni presenetljivo, saj avtomobilski proizvajalec iz Maranella prodaja toliko avtomobilov kot še nikoli, Vettlova zmaga na prvi dirki letošnje sezone je zaupanje vlagateljev le še okrepila. En dan po zmagi v Melbournu je vrednost delnice poskočila za tri odstotke. Ferrari je danes vreden 12,7 milijarde evrov.

Lani so v Maranellu prodali 8.014 avtomobilov in dosegli 3,1 milijarde evrov prihodkov. To je bilo dobre tri odstotke več kot leta 2015. Dobiček, ki so ga v primerjavi z letom 2015 povečali za 39 odstotkov, je znašal 398 milijonov evrov.

Zmaga v Šanghaju za pohod na kitajske kupce superšportnih avtomobilov?

Med glavnimi trgi, kjer se želi Ferrari poleg ZDA še bolj prodajno izpostaviti, je prav Kitajska. Nov uspeh italijanskega moštva v nedeljo bi bil za take prodajne načrte podjetja kot naročen. Ferrari na naslov vozniškega svetovnega prvaka čaka že deset, na konstruktorskega pa dolgih devet sušnih let.

Ne spreglejte