Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Porsche Volkswagen Ferdinand Piech

Torek, 2. 5. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Ferdinand Piech – 80 let star avtomobilski magnat v novem porscheju 911 GT3

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Ferdinand Piech se je pri 80 letih poslovil od Volkswagnovega imperija, z ženo pa še vedno rada uživata sadove skupnega dela. V Münchnu sta se vozila z enim od prvih primerkov prenovljenega porscheja 911 GT3.

Ferdinand Piech je leta 1993 postal predsednik koncerna Volkswagen, kjer je strah pred bankrotom spremenil v pravo zgodbo o uspehu. Bil je ključni mož za širitev koncerna v pravi avtomobilski imperij, ki že dolgo nima konkurence v Evropi, lani pa je prvič postal tudi največji proizvajalec avtomobilov na svetu. | Foto: Reuters Ferdinand Piech je leta 1993 postal predsednik koncerna Volkswagen, kjer je strah pred bankrotom spremenil v pravo zgodbo o uspehu. Bil je ključni mož za širitev koncerna v pravi avtomobilski imperij, ki že dolgo nima konkurence v Evropi, lani pa je prvič postal tudi največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Foto: Reuters

Prenovljeni porsche 911 GT3 – brez turbine do 320 kilometrov na uro #foto

Deset skrivnosti audija quattro in kaj so v Ingolstadtu skrivali pred dr. Piechom


Čeprav je prejšnji mesec dopolnil 80 let in je za okrog milijardo evrov prodal svoj delež v holdingu Porsche, nadzorni družbi koncerna Volkswagen, je Ferdinand Piech ostal privrženec tehnološko najbolj dovršenih avtomobilov "svojega" nekdanjega avtomobilskega imperija. Na ulicah Münchna so ga opazili v enem od prvih primerkov prenovljenega porscheja 911 GT3. Sedel je sicer na sovozniškem sedežu, za volanom pa je bila njegova žena Ursula Piech.

Brezkompromisni športnik za prave avtomobilske hedoniste

Svetlo modra barva avtomobila in nekateri dodatki, na primer zavorne čeljusti v barvi karoserije in črna platišča, so domnevno za zdaj na voljo le članom širše Volkswagnove družine. Bistvo prenovljenega avtomobila je vrnitev štirilitrskega atmosferskega motorja z močjo 368 kilovatov (500 "konjev") in 458 njutonmetrov.

Tak motor je namenjen pravim avtomobilskim hedonistom, kar zakonca Piech – poročena sta od leta 1984 – nedvomno sta. Ni znano, ali imata v svojem porscheju sedemstopenjski samodejni menjalnik PDK ali ročni šeststopenjski ročni menjalnik. Pri različici s samodejnim menjalnikom avtomobil do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,4 sekunde, z ročnim menjalnikom pa je ta čas pol sekunde daljši. Najvišja hitrost znaša 320 kilometrov na uro.

Med tehničnimi posebnostmi omenimo še štirikolesno krmiljenje, dinamično vpetje motorja in prečno mehansko zaporo diferenciala na zadnji osi.

Cena prenovljenega porscheja 911 GT3 se v Nemčiji začne pri 152 tisoč evrih.

Ferdinand in Ursula Piech sta poročena od leta 1984, skupaj pa imata tri otroke. Piech ima otroke tudi iz svojih predhodnih zakonov. | Foto: Reuters Ferdinand in Ursula Piech sta poročena od leta 1984, skupaj pa imata tri otroke. Piech ima otroke tudi iz svojih predhodnih zakonov. Foto: Reuters Pri 80 letih je eden od ključnih avtomobilskih menedžerjev zadnjih 100 let

Piech je prejšnji mesec praznoval 80 let. Je eden od najbolj pomembnih menedžerjev v avtomobilski industriji vseh časov in ključni mož za gradnjo velikega Volkswagnovega imperija. Dolgo je vodil vse niti v največjem evropskem in zdaj tudi svetovnem avtomobilskem proizvajalcu. Bil je patriarh družbe iz Wolfsburga, kjer se brez njega ni sprejela domala nobena pomembna poslovna odločitev.

Pred slabima dvema letoma se je sprl s takratnim predsednikom uprave Martinom Winterkornom. Očital mu je slabo poslovanje, premajhen dobiček znamke Volkswagen, neuspeh pri prodoru na trg v ZDA in neizpeljano ustanovitev nizkocenovne znamke znotraj koncerna. Njun dvoboj je dobil Winterkorn. Piech se je moral umakniti z mesta prvega nadzornika. Jeseni leta 2015 je dizelska afera spodnesla tudi Winterkorna in dokončno poskrbela za svež veter na vrhu Volkswagna. Tega od takrat vodi Matthias Muller, nekdanji predsednik znamke Porsche.

Piech je v začetku aprila prodal tudi svoj delež v holdingu Porsche, ki nadzira koncern Volkswagen. Njegove delnice v vrednosti okrog milijarde evrov so kupili člani družine Porsche in preostali člani družine Piech.

Najprej se je dokazal pri Audiju

Piech je vnuk Ferdinanda Porscheja, ustanovitelja znamke Porsche in tudi očeta znamenitega Volkswagnovega hrošča. Na čelo koncerna je stopil v začetku devetdesetih let in ga z regionalne popeljal na svetovno raven. Volkswagnov koncern je lani postal največji avtomobilski proizvajalec na svetu.

Piech je kot rojeni Avstrijec svojo kariero začel pri Porscheju in nato kmalu prevzel vodenje Audija. Podjetje iz Ingolstadta je popeljal v sam vrh premium avtomobilske ponudbe ter znamko na trgu po kakovosti postavil ob bok Mercedesu in BMW. Piech je bil pri Audiju neposredno soudeležen pri razvoju modelov 100 in quattro, s katerim so štirikolesni pogon v začetku osemdesetih let prvič predstavili tudi v reliju.

V prehodnem obdobju med službama pri Porscheju in Audiju je z zasebnim podjetjem razvil petvaljni motor za Mercedes, tako zasnovo motorja pa je pozneje uspešno uporabil tudi v Ingolstadtu.

Z Martinom Winterkornom, takratnim predsednikom uprave Volkswagna, se predlani nista razšla v lepih odnosih. Piech je nedavno proti Winterkornu v sodni obravnavi dizelske afere celo obremenilno pričal. | Foto: Reuters Z Martinom Winterkornom, takratnim predsednikom uprave Volkswagna, se predlani nista razšla v lepih odnosih. Piech je nedavno proti Winterkornu v sodni obravnavi dizelske afere celo obremenilno pričal. Foto: Reuters

Od grožnje z bankrotom do statusa največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu

Leta 1993 je postal predsednik koncerna Volkswagen, kjer je strah pred bankrotom spremenil v pravo zgodbo o uspehu. Bil je ključni mož za širitev koncerna v pravi avtomobilski imperij, ki že dolgo nima konkurence v Evropi, lani pa je prvič postal tudi največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

Piech je nadziral nakup Bentleyja, Bugattija in Lamborghinija, obenem pa je bil tudi največji zagovornik razvoja avtomobilov, kot je uradni hitrostni rekorder bugatti veyron. Ta Volkswagnu ni nikoli prinesel dobička, toda Piech je veliko stavil tudi na ugled, prestiž in odmevnost posameznih modelov. Podoben je bil tudi primer phaetona, luksuzne Volkswagnove limuzine. Med želenimi znamkami se je Piechu izmuznil le Rolls-Royce, ki je nazadnje končal v lasti BMW Group.

Vse do zadnjega med ključnimi strategi

Ko je dopolnil 65 let, se je moral posloviti od Volkswagnove uprave, še naprej pa je kot član in predsednik nadzornega sveta ostal eden od ključnih strategov podjetja iz Wolfsburga. Piech je bil prvi nadzornik vse do leta 2015, ko se je umaknil po že omenjenem sporu z Winterkornom.

Ne spreglejte