Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

3

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate FBI

Torek, 10. 1. 2017, 10.17

6 let, 6 mesecev

FBI grozi z aretacijami, pravniki vodstvu VW odsvetujejo pot iz Nemčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

3

FBI je na Floridi včeraj aretiral visokega menedžerja Volkswagna, še več podobnih aretacij pa zaradi bližajočega se vrhunca preiskav dizelske afere grozi tudi drugim članom uprave največjega evropskega proizvajalca avtomobilov, opozarjajo njihovi pravniki. Predsednik koncerna Matthias Müller se morda tudi zato ni odpravil na avtomobilski salon v Detroit.

Aretirani Volkswagnov menedžer Oliver Schmidt. | Foto: Reuters Aretirani Volkswagnov menedžer Oliver Schmidt. Foto: Reuters Predsednik Volkswagnovega koncerna Matthias Müller se ni udeležil avtomobilskega salona v Detroitu. Potem ko je FBI včeraj aretiral menedžerja Oliverja Schmidta, so pravniki še več visokim predstavnikom nemškega podjetja svetovali, naj ne zapuščajo Nemčije. FBI je Schmidta, ki je bil povezovalni člen med okoljsko agencijo v ZDA in Volkswagnom, aretiral na Floridi. Tam je bil na počitnicah in je želel potovati domov v Nemčijo, sodnik pa mu je odredil pripor.

Kaj FBI očita Schmidtu?

V kazenski ovadbi, ki je spisana na 17 straneh, FBI Schmidtu očita, da je zavestno sodeloval pri zaroti, ki je trajala od leta 2006 do septembra 2015, ko so pri Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

Delovanje Volkswagna je bilo v nasprotju z okoljsko zakonodajo ZDA, prav tako so v družbi prevarali tamkajšnje kupce in izigravali ameriške okoljske regulatorje, navaja obtožnica.

Schmidt je sicer vodil Volkswagnov oddelek za okolje in inženiring v Michiganu, zadolžen pa je bil predvsem za to, da je nadziral skladnost delovanja Volkswagna s pravili v ZDA. James Liang, ki je bil Volkswagnov inženir, je medtem krivdo pri sodelovanju v zaroti že priznal in čaka na obsodbo, pri tem pa sodeluje z oblastmi.

Ne spreglejte