Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 1. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

električni avtomobili Faraday Future

Sreda, 4. 1. 2017, 10.14

6 let, 7 mesecev

Faraday future FF91: električni avtomobil, ki obljublja napad Tesli in Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Faraday future FF91 | Foto Faraday Future

Foto: Faraday Future

Faraday Future FF91 je prvi predserijski primerek električnega športnega avtomobila ameriškega zagonskega podjetja, ki vsaj na papirju glede zmogljivosti obljublja veliko. Kdor se hoče vpisati na seznam morebitnih prvih lastnikov, mora vplačati pet tisoč dolarjev (4.800 evrov).

Električni avtomobil vrhunskih zmogljivosti

Faraday Future je kot zagonsko podjetje svojo študijo električnega avtomobila predstavil pred letom dni prav v Las Vegasu, letos pa je na istem mestu predstavil tudi že skoraj serijski avtomobil. Imenuje se FF91, ki energijo shranjuje v bateriji s kapaciteto kar 130 kilovatnih ur.

Sistemska moč avtomobila z več elektromotorji znaša 1.050 "konjev", ima pa tudi 1.800 njutonmetrov navora. Do sto kilometrov na uro pospeši v 2,4 sekunde, pri Faradayu pa obljubljajo uradni doseg 600 kilometrov. V praksi to lahko pomeni doseg okrog 400 kilometrov.

Faraday Future je tri leta staro zagonsko podjetje iz ZDA, ki ima sedež v Kaliforniji in trenutno zaposluje tisoč ljudi. Med temi je tudi nekaj nekdanjih zaposlenih Tesle Motors. | Foto: Faraday Future Faraday Future je tri leta staro zagonsko podjetje iz ZDA, ki ima sedež v Kaliforniji in trenutno zaposluje tisoč ljudi. Med temi je tudi nekaj nekdanjih zaposlenih Tesle Motors. Foto: Faraday Future

Kopica senzorjev, radar in kamer za samodejno vožnjo prihodnosti

Avtomobil je močno usmerjen tudi v sisteme samodejne vožnje. FF91 ima zato trinajst radarjev kratkega in dolgega dosega, deset visokoločljivostnih kamer, 12 ultrasoničnih senzorjev in zložljivi 3D-laser. To je predvidoma osnova za funkcije samodejne vožnje v prihodnosti, saj za zdaj še ni znano, za katero raven samodejne vožnje je avtomobil že nared.

Za prednaročilo je treba plačati pet tisočakov

Faraday Future še ni objavil fotografij notranjosti električnega avtomobila, ki bi rad pomešal štrene predvsem Tesli Motors in preostalim prihodnjim proizvajalcem podobnih električnih vozil.

Predstavljeni avtomobil v Las Vegasu je šele predserijsko vozilo. Pri Faraday Future so vseeno že začeli pobirati prednaročila za avtomobil. Vplačati je treba pet tisoč ameriških dolarjev (4.800 evrov), ki jih ob preklicu naročila vrnejo.

Ne spreglejte