Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
21. 4. 2016,
6.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Družinski Avtomoto Zeleni avtomoto Urbani Atomoto Hibrid hibridni avtomobili Suzuki Toyota Varna vožnja varnost pešcev EuroNCAP

Četrtek, 21. 4. 2016, 6.10

6 let, 6 mesecev

Euro NCAP: toyota prius s petimi zvezdicami, suzuki baleno z le tremi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Euro NCAP varnostni testi april 2016: toyota prius in suzuki baleno

Na varnostnih preizkusnih trčenjih evropske agencije Euro NCAP je po zaostrenih kriterijih ocenjevanja vseh pet zvezdic dosegel novi prius. Suzukijev urbani baleno pa so testirali v dveh različicah glede na varnostno opremo. Brez aktivne pomoči radarja je baleno dobil le tri zvezdice, v različici z aktivnimi varnostnimi asistenčnimi sistemi pa štiri.

Avtomobil Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
Toyota prius 5 zvezdic 92 % 82 % 77 % 85 %
Suzuki baleno – standard 3 zvezdice 80 % 73 % 65 % 25 %
Suzuki baleno – safety pack 4 zvezdice 85 % 73 % 65 % 43 %

Toyotina nova arhitektura se je izkazala za čvrsto

Novi toyota prius je dosegel 92 odstotkov pri skupni oceni zaščite odraslih potnikov, 82 odstotkov pri oceni varnosti otrok, 77 odstotkov pri oceni varnosti pešcev in 85 odstotkov pri oceni asistenčnih varnostnih sistemov. | Foto: Novi toyota prius je dosegel 92 odstotkov pri skupni oceni zaščite odraslih potnikov, 82 odstotkov pri oceni varnosti otrok, 77 odstotkov pri oceni varnosti pešcev in 85 odstotkov pri oceni asistenčnih varnostnih sistemov.

Prvi velikoserijski polni hibrid toyota prius tudi s svojo novo, četrto generacijo še vedno preprečuje z aktivno in pasivno varnostjo. Novi prius je po strožjih in dopolnjenih kriterijih Euro NCAP, ki ne zajemajo več samo tega, kako varni so potniki v vozilu in pešci zaščiteni v resničnih nezgodah, pač pa tudi kakovost, obseg in predvsem realne učinkovitosti priložene varnostne opreme, dosegel vseh pet zvezdic.

Za Toyoto je odlična ocen priusa še toliko pomembnejša, ker je prav ta hibridni model prvi narejen na novi platformi Toyotine nove globalne arhitekture, pri kateri so čvrstost karoserije zasnovali na uporabi različnih jeklenih karoserijskih elementov, med katerimi so tudi ultratrda jekla.

Poročilo Euro NCAP pri priusu v postavki zaščite odraslih potnikov izpostavlja dober rezultat na preizkusu bočnega trčenja, kjer je osvojil vse točke in tako zagotavlja dobro zaščito na vseh kritičnih točkah karoserije. Prius je največje mogoče število točk osvojil še za delovanje sistema avtonomnega zaviranja v sili. Ta aktivni varnostni asistent je del celovitega nabora varnostne tehnologije Toyota safety sense, paketa aktivnih varnostnih tehnologij. Priusov sistem za zaznavanje in preprečevanje nevarnosti naleta je zmožen zaznati in se odzvati tudi na pešce. S samodejnim zaviranjem se odzove na nevarnost naleta.

Video: Toyota prius – 5 zvezdic

Dva balena, dve oceni …

Obe različici balena sta v postavkah zaščite otrok in pešcev dobili enake odstotke osvojenih točk: 73 in 65. Baleno, opremljen z varnostnim paketom, pa je pri zaščiti odraslih potnikov osvojil pet odstotkov boljši rezultat od običajnega balena, ki je v tej postavki dobil 80 odstotkov vseh mogočih točk. | Foto: Obe različici balena sta v postavkah zaščite otrok in pešcev dobili enake odstotke osvojenih točk: 73 in 65. Baleno, opremljen z varnostnim paketom, pa je pri zaščiti odraslih potnikov osvojil pet odstotkov boljši rezultat od običajnega balena, ki je v tej postavki dobil 80 odstotkov vseh mogočih točk.

Manj prepričljivo kot prius pa sta se odrezala dva suzukija.  Gre za test dveh različic novega balena, pri katerih je ključna razlika v varnostni postavki asistenčnih sistemov, v kateri je eden imel varnostni paket radarske pomoči pri zaviranju, drugi pa ne. Prav v postavki aktivnih varnostnih sistemov sta oba balena izgubila največ.

Baleno s "standardno" opremo aktivne varnosti je tu dobil zgolj 25 odstotkov vseh mogočih točk, baleno s paketom aktivne radarske zavorne asistence (radar brake support) pa v primerjavi z varnostnimi odličnjaki še vedno skromnih 43 odstotkov vseh razpoložljivih točk.

Glede karoserijske čvrstosti je baleno soliden avtomobil, ki nudi dobro zaščito vratu in hrbtenice pri naletu od zadaj ter dobro zaščito spodnjih okončin pri čelnem trčenju. Nekaj pomanjkljivosti pa poročilo navaja pri zaščiti potnikov pri bočnem trku v vertikalno oviro in pri naletu iz boka, kjer so zaznali nekoliko nenatančen položaj zračnih blazin, kar se je poznalo pri obremenitvah prsnega koša in glave ter vplivalo tudi na varnost otrok.

Video: Suzuki baleno – 3 oziroma 4 zvezdice

 

Ne spreglejte