Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Natisni članek

Prodaja avtomobilov merjenje izpustov

Sreda, 6. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Uradno višji izpust CO2 prinaša višji davek in onemogoča klasične cenike

Enak avto, višji izpust CO2: koliko bolj obdavčeni bodo novi avtomobili?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

6

Evropska unija je vpeljala nov sistem merjenja izpustov toplogrednih plinov, zato bodo imeli novi avti uradno višji izpust CO2. Obdavčitev vozil bi se lahko ob enakih tehničnih značilnostih občutno povečala. V Sloveniji je v pripravi novela zakona o davku na motorna vozila, avtomobilski proizvajalci pa države Evropske unije pozivajo k uskladitvi obdavčitev.

Po sprejemu nove procedure merjenja izpustov toplogrednih plinov bodo imeli avtomobili še vedno enake tehnične karakteristike, realno bodo v zrak še vedno vsak kilometer izpustili enako raven plina, kot je CO2. Le uradni izpust vsakega avtomobila bo zdaj postal višji, in to bo (ob nespremenjenih davčnih zakonih) prineslo višje cene. | Foto: Reuters Po sprejemu nove procedure merjenja izpustov toplogrednih plinov bodo imeli avtomobili še vedno enake tehnične karakteristike, realno bodo v zrak še vedno vsak kilometer izpustili enako raven plina, kot je CO2. Le uradni izpust vsakega avtomobila bo zdaj postal višji, in to bo (ob nespremenjenih davčnih zakonih) prineslo višje cene. Foto: Reuters

Razlike med starim in novim načinom merjenja toplogrednih plinov


V povprečju se bo zaradi novih meritev uradni izpust CO2 povečal za okoli 20 odstotkov. | Foto: Reuters V povprečju se bo zaradi novih meritev uradni izpust CO2 povečal za okoli 20 odstotkov. Foto: Reuters Vpliv na obdavčitev vozil v 19 državah EU, med njimi tudi v Sloveniji

Evropska unija je s 1. septembrom uvedla nov postopek za uradno merjenje izpustov toplogrednih plinov za nova vozila. Kot smo pisali že pred dnevi, nov postopek WLTP vsebuje precej več merjenja v realnem in manj v laboratorijskem okolju. Izmerjeni podatki so tako precej bolj realni kot do zdaj.

Nov postopek trenutno velja za tista vozila, ki so v Evropski uniji prvič tipsko homologirana (povsem novi modeli), čez eno leto pa bodo morali proizvajalci po novem standardu meriti izpuste vseh novih vozil na trgu. Nove meritve samodejno povečujejo uradni izpust ogljikovega dioksida (CO2), ki je v 19 državah Evropske unije – med njimi je tudi Slovenija – del osnove za izračun davka na motorna vozila (DMV).

David Jurič je predsednik sekcije avtomobilskih uvoznikov v Sloveniji.  | Foto: Jure Gregorčič David Jurič je predsednik sekcije avtomobilskih uvoznikov v Sloveniji. Foto: Jure Gregorčič

"Zakonodajalec ne razume nujnosti novele za celotno avtomobilsko branžo …"

"Smo v stikih s finančnim ministrstvom in tudi parlamentarnimi strankami v širšem smislu. Težava uskladitve bi se že morala urediti, saj na trg že prihajajo novi tipski modeli, in ti morajo imeti uradni izpust CO2 izmerjen po novem postopku. Bojimo se, da zakonodajalec ne razume nujnosti novele za avtomobilsko branžo in uvoznike. Uvozniki smo zavezanci za davek in sestavljamo tudi cenike za slovenski trg," pravi David Jurič, predsednik Sekcije avtomobilskih uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije. Jurič kot direktor družbe Summit Motors v Slovenijo uvaža tudi avtomobile znamke Ford.

"Nič ni narobe, da nova shema WLPT postavlja rezultate toplogrednih plinov na bolj realno in manj laboratorijsko osnovo. Izpust se izmeri v ciklu, ki je bližje realni vsakdanji uporabi avtomobila," dodaja Jurič, ki pa izpostavlja spremembo uradnega podatka izpusta CO2 na obdavčitev vozila in tudi na sestavljanje uradnih cenikov. Po njegovi oceni se bo namreč v povprečju pri avtomobilih izpust CO2 zaradi novega sistema merjenja povečal za 20 odstotkov, tehnične karakteristike vozil pa bodo seveda ostale povsem nespremenjene.

Finančno ministrstvo vodi ministrica Mateja Vraničar Erman. | Foto: Ana Kovač Finančno ministrstvo vodi ministrica Mateja Vraničar Erman. Foto: Ana Kovač Koliko več davka bo v praksi plačal voznik in ali se bo država odrekla vsaj 10 milijonom evrov dodatnega davka?

Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA je države članice EU že opozorilo, da bi bilo nepravično imeti tehnično enake avtomobile zdaj bolj obdavčene in da morajo uskladiti svoje davčne zakone. Če se bo izpust povečal za 20 odstotkov, se bo obdavčitev vozila še za precej več.

Primer izračuna za avtomobil, ki bi po stari testni proceduri na kilometrov izpustil 100 gramov, po novi pa 120 (20 odstotkov več) gramov CO2. Davčna stopnja pri 101 gramu CO2 je 0,5 odstotka, pri 121 gramih pa 1,5 odstotka. Obdavčitev bi se torej povečala za en odstotek. Še precej večje so razlike pri vozilih z večjim izpustom CO2. Davčna stopnja pri 170 gramih je šest odstotkov, pri 204 gramih že 13 odstotkov.

Če za primer vzamemo nov avtomobil z osnovno ceno (osnova za izračun davka) 20 tisoč evrov, bi bil vpliv metodologije WLPT ob predpostavljenem 20-odstotnem povišanju izmerjene ravni CO2 sledeč:

Dvig emisij s 101 na 121 gramov CO2: razlika 244 EUR
Dvig emisij s 170 na 204 grame CO2: razlika 1.708 EUR

Pri izračunu je upoštevan tudi davek na dodatno vrednost, saj gre DMV v osnovo za njegov izračun.

Odpira se vprašanje, ali se bo država pripravljena odreči nekaj milijonov evrov dodatnega davka, ki bi v državno blagajno padel dobesedno z neba. Če upoštevamo le 200 evrov višji davek, bi pri 40 tisoč prodanih avtomobilih to državi prineslo dodatnih osem milijonov evrov. Realni izkupiček bi prav gotovo lahko presegal 10 milijonov evrov, če seveda ne bo sprejeta ustrezna novela DMV in prilagoditev davčnih obremenitev.

Brez prilagojenega zakona o DMV bo skoraj nemogoče pripraviti ustrezne prodajne cenike. | Foto: Jure Gregorčič Brez prilagojenega zakona o DMV bo skoraj nemogoče pripraviti ustrezne prodajne cenike. Foto: Jure Gregorčič

Težave z izdelavo cenikov novih avtomobilov

"Strinjamo se s priporočilom ACEA, da sistem obdavčitev države regulirajo tako, da se te ne bi povečale. V nasprotnem primeru obdavčitev ne bo poštena. Novi modeli bi bili ob enakih tehničnih karakteristikah bolj obdavčeni kot preostali. Razlike pa seveda lahko nastanejo tudi zaradi različnih ravni opreme. Avto z več dodatne opreme je težji, in to vpliva na izpust CO2," razlaga Jurič.

Prav tako ima večji izpust avto, ki na primer nima dodatnih aerodinamičnih elementov. Določanje cen vnaprej bi bilo po njegovih besedah skoraj nemogoče. Šele v trenutku, ko bi stranka izbrala zadnji sestavni del vozila oziroma možnost s seznama dodatne opreme, bi ji lahko povedali, v kateri davčni razred avto sodi. Ne bo mogoče priti v salon in vprašati, koliko posamezni avto stane. Prodajalec bo ta podatek lahko povedal šele v trenutku, ko bo stranka naredila celotno konfiguracijo vozila.

Bomo Slovenci DMV kmalu plačevali sami?

Po zdajšnji zakonodaji so avtomobilski uvozniki zavezanci za plačilo DMV v trenutku uvoza avtomobila. Med mogočimi rešitvami položaja je po Juričevem mnenju tudi prenos DMV na stran končnega kupca. Podoben sistem imajo na primer Nemci in Avstrijci, kjer kupec plača DMV ob prvi registraciji vozila, v uradni maloprodajni ceni pa ta davek ni vključen.Neto obdavčitev se ne bi smela povečati, saj bi to plačal le končni potrošnik. Treba pa bo narediti diferenciacijo vozil, ki so bolj ali manj prijazna do okolja. Od tega je odvisna tudi davčna obremenitev. S to logiko ni nič narobe, toda v povprečju bi morala obdavčitev avtomobilov ostati enaka kot do zdaj. Stopnje davka bi se morale torej znižati. Ker bo izmerjeni CO2 zagotovo višji, bi bila v nasprotnem primeru večja davčna obremenitev vozil neizbežna.

Ne spreglejte