Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 7. 2020,
8.45

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Georg Gedl Voisin

Torek, 7. 7. 2020, 8.45

3 leta, 9 mesecev

Georg Gedl za Siol.net

Ekskluzivna skica: pionir letalstva izdelal ta vrhunski avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Voisin | Znameniti voisin C27 aerosport, kot si ga je zamislil oblikovalec Georg Gedl. | Foto Ilustracija: Georg Gedl

Znameniti voisin C27 aerosport, kot si ga je zamislil oblikovalec Georg Gedl.

Foto: Ilustracija: Georg Gedl

Voisin C27 aerosport je bil leta 1935 nadvse futuristično delo Gabriela Voisina, pionirja letalstva in pozneje uporabe letalskih prijemov v avtomobilski industriji. Ilustracijo tega zanimivega avtomobila je za Siol.net pripravil oblikovalec Georg Gedl.

Gabriel B. Voisin je bil letalski pionir in vizionar, ki je med prvo svetovno vojno konstruiral letala, pozneje pa svoje znanje uspešno uporabil tudi pri zasnovi lastnih avtomobilov.

Prva strast Voisina so bila letala

13. januarja leta 1908 se je blizu Pariza pisala letalska zgodovina. Gabriel Voisin je izdelal letalo, ki je bilo sposobno s pomočjo pilota in pogonskega motorja preleteti več kot kilometer dolg krog in nadzorovano pristati.

Ta polet je takrat z Voisinovim letalom uspel Henryju Farmanu in letalo je v obdobju zagrizene tekmovalnosti med letalskimi pionirji obveljalo za prvo uporabno evropsko letalo.

Oblikovalec Georg Gedl | Foto: Oblikovalec Georg Gedl Oblikovalec Georg Gedl, oče novomeške počitniške prikolice in eden prvih mentorjev Roberta Lešnika, bo za naše bralce prvega v seriji skic zanimivih in vplivnih avtomobilov prejšnjega stoletja. Gedl je eden od pomembnejših oblikovalcev avtomobilske industrije, ki je imel neposreden vpliv na nekatere ključne produkte novomeškega IMV in pozneje Adrie Mobila, z mentorstvom pa je pomagal tudi pri začetkih karier nekaterih mlajših slovenskih oblikovalcev. Med njimi je prvo ime Robert Lešnik, že leta vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu.

Kot mladenič je risal skice avtomobilov za lastno veselje, nato pa jih je nekaj poslal švicarski reviji Automobil Revue. Opazili so ga pri Audiju, kjer se je zaposlil leta 1970, leto pozneje pa je začel delati že pri BMW. Leta 1975 se je odločil za nov izziv, in sicer oblikovanje počitniške prikolice za takratni novomeški IMV. Ta je postal prava ikona, podobno uspešen pa je bil tudi njegov turistični avtobus za mariborski TAM.
Georg Gedl pierce arrow
Avtomoto Ekskluzivna skica: to je eden najbolj vplivnih avtov vseh časov

Časi letalskega pionirstva pred 1. svetovno vojno | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Časi letalskega pionirstva pred 1. svetovno vojno Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ko se je čez nekaj let začela 1. svetovna vojna, je bil Voisin v prvih vrstah za proizvodnjo letal. Njegovo podjetje je izdelalo letalo voisin III, ki je imelo dva sedeža in je služilo za bombardiranja in nadzorne prelete. Med vojno so jih izdelali okrog tisoč, dobavljali pa so jih tudi zaveznikom, ne le francoski vojski. Eden teh, del zbirke muzeja v Washingtonu, je danes najstarejši ohranjeni bombnik na svetu.

Voisin | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zaradi bomb se mu je zamerilo snovanje novih letal

Toda uporaba letal v vojaške namene se je Voisinu, ki je letala sprva razvijal v komercialne namene poletov, pošteno zamerila in po koncu prve svetovne vojne se je iz letalske preusmeril v avtomobilsko industrijo.

Ustanovil je podjetje Avions Voisin in začel izdelovati imenitne luksuzne avtomobile, ki so imeli za takratni čas številne tehnične novosti. Imel pa je smolo, da je bila tik pred vrati velika gospodarska kriza, konec tridesetih leti pa tudi že druga svetovna vojna.

Avtomobile je večinoma izdelal iz aluminija

Eden najbolj znamenitih Voisinovih avtomobilov je bil voison C27 aerosport iz leta 1934. Želel je izdelati čim bolj lahke avtomobile, zato je zavračal sodelovanje s karoseristi. Ti so po njegovem mnenju izdelovali pretežke avtomobile.

Voisin je svoje avtomobile večinoma izdeloval iz aluminija, ki pa je prav med drugo svetovno vojno postal zelo iskan material in tudi zato je Voisinove avtomobile danes tako težko najti.

Voisin | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Na robu bankrota je iz rok izpustil poznejšega očeta Citroënovega spačka

C27 aerosporta je izdelal, ko je bil na robu bankrota in se z bankami boril za novo finančno podporo. Ker ni mogel plačati vseh zaposlenih, je h konkurenci pustil svojega inženirja Andreja Lefebreja. Ta je pozneje pri Citroënu postal oče kultnih vozil, kot so bili traction avant, DS in spaček oziroma 2CV.

Še vedno zelo cenjen francoski šarmer

Voisinov C27 aerosport je futurističen avtomobil, ki združuje letalsko filozofijo konstrukcij in francoski šarm. Poln je zanimivih podrobnosti, ima, na primer, pomično streho. Avtomobil je poganjal trilitrski motor z močjo dobrih sto "konjev", masa pa je znašala manj kot 1.200 kilogramov.

Avtomobil so leta 1935 predstavili na razstavi v Ženevi, kjer je zaradi unikatnosti požel veliko zanimanja.

 

Ne spreglejte