Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 11. 2023,
5.43

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

Natisni članek

električni avtomobili xiaomi SU7 Xiaomi

Četrtek, 16. 11. 2023, 5.43

5 mesecev, 3 tedne

Xiaomi SU7

Do zdaj mobilni telefoni, kmalu tudi prvi avtomobil #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84
Xiaomi SU7 | Foto Xiaomi

Foto: Xiaomi

Kitajski homologacijski državni organi so razkrili prve fotografije električnega avtomobila družbe Xiaomi, ki smo jo do zdaj poznali predvsem iz sveta telefonov, mobilnih naprav in preostale zabavne tehnologije.

Električna limuzina z imenom SU7 je eden prvih primerov podjetij s področja telekomunikacij in zabavne tehnologije, ki prek električnih vozil vstopa na avtomobilski trg. Xiaomi ima visoke ambicije - SU7 je tekmec avtomobilov, kot sta tesla model 3 in BMW i4.

Izdelovala ga bo družba BAIC, gre pa za skoraj pet metrov dolg avtomobil (4,99 metra). Širok je 1,9 metra in visok 1,44 metra, medosna razdalja pa znaša natanko tri metre. V najtežji različici bo imel SU7 maso 2,2 tone.

Za zdaj so izdelali prve prototipe, serijsko proizvodnjo pa začnejo v prvi polovici prihodnjega leta.

Xiaomi SU7 | Foto: Xiaomi Foto: Xiaomi

Xiaomi SU7 | Foto: Xiaomi Foto: Xiaomi Tehnični podatki že zdaj obetajo veliko

Na voljo bosta dva pogona, in sicer po pričakovanjih osnovni z motorjem zadaj in nato še različica z dvojnim elektromotorjem. Osnovni bo imel moč 295 "konjev", močnejši pa več kot 660 "konjev".

Dobavitelj osnovne baterije bo BYD, v tem primeru bo šlo za baterijo tipa LFP, večjo pa bodo dobili pri proizvajalcu CATL. Kapacitete baterij za zdaj še niso znane, prav tako ne pričakovani dosegi.

V načrtu štirje modeli, leta 2025 sledi tudi SUV

Za Samsungom in Applom je Xiaomi tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov. Za razvoj lastnih električnih vozil so v prihodnjem desetletju napovedali investicijo deset milijard kitajskih juanov, kar je 1,27 milijarde evrov.

V raziskovalno-razvojnem oddelku so do zdaj zaposlili več kot 2.300 ljudi. Leta 2025 naj bi po limuzini SU7 na trg poslali še električnega športnega terenca, skupno pa za zdaj načrtujejo štiri različne modele. Lani so v Pekingu začeli graditi tudi lastno tovarno za proizvodnjo vozil.

Njihov kitajski tekmec Huawei se je pri razvoju avtomobila raje povezal s proizvajalcem vozil Seres - skupna znamka se imenuje Aito.

Ne spreglejte