Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
15.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

reprezentanca košarka

Torek, 19. 9. 2017, 15.21

6 let, 6 mesecev

Do Istanbula in nazaj domov: z avtom, avtobusom ali avionom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Od Istanbula do Ljubljane

Naši zlati junaki so se vrnili v domovino, prav tako so se v običajni dnevni okvir vrnili številni navijači, ki so na tekmo in domov potovali na različne načine. Nekateri so za prevoz izbrali osebni avtomobil, drugi so se priključili organizirani skupini z avtobusom in tretji so se odločili za pot z avionom. Pregledali smo, kakšne prednosti in slabosti prinaša določen način potovanja.

Evforija po osvojitvi naslova se še ni polegla, saj se nadaljujejo sprejemi za naše prvake. Slednjim ostaja še nekaj dni obveznosti, preden se odpravijo v svoje klube in začnejo z nadaljevanjem težke in dolge sezone. Sočasno so se z našimi košarkarji domov začeli odpravljati tudi navijači, ki jih je bilo po ocenah v Istanbulu več kot 6.000.

Skupina štirih prijateljev se je na tri tisoč kilometrov dolgo pot odpravila z osebnim avtomobilom

Štirje prijatelji so se na malce več kot 1.400 kilometrov dolgo pot odpravili z osebnim vozilom. ''Nabrati štiri ljudi se zdi lažje, kot se sliši. Na začetku so bili zainteresirani vsi, ko pa je bilo treba odhod potrditi, pa smo ostali štirje,'' nam je razložil Gašper Karlovšek.

Štartali so iz Sevnice in do Carigrada potrebovali 17 ur. Od drugih pogumnežev, ki so se prav tako odpravili na pot z avtomobilom, smo dobili informacije o precej različnem trajanju poti. Nekateri so bili tam v 12 urah, nekaterim pa se je pot zavlekla vse do 20 ur.

Pot je dolga, v obe smeri skoraj 3.000 kilometrov, a z menjavanjem voznikov gre. Foto: Gašper Karlovšek | Foto: Gašper Karlovšek Pot je dolga, v obe smeri skoraj 3.000 kilometrov, a z menjavanjem voznikov gre. Foto: Gašper Karlovšek Foto: Gašper Karlovšek

''Gre za dogodivščino, ki si jo bomo zapomnili za vse življenje,'' je dejal Karlovšek. Pot je namreč dolga in naporna. Na poti so morali prečkati štiri meje in če je bila vsa vožnja brez zapletov, zaradi varnosti so se vozniki nenehno zamenjevali, nujno pa je ob vozniku bedel sovoznik, so postale zadeve nekoliko bolj resne na turški meji. Tam so štiri kontrole, preverjanje voznika, ki mora biti tudi lastnik vozila, za zeleno karto je bilo treba plačati 90 evrov. Vse skupaj se je skupini navijačev zavleklo za dobre tri ure.

A pravih navijačev ne ustavi nič, ko so prispeli v mesto, je sledil vozniški šok. Avtomobilska hupa je tam največkrat uporabljen pripomoček, tempo velik in pravih pravil ni. Zmaga močnejši in agresivnejši.

Tako kot prideš tja, moraš seveda tudi domov. K sreči je velika večina poti avtocesta, na kateri del na cesti praktično ni bilo. Po dezinfekciji vozila na turško-bolgarski meji za dobre tri evre je sledila razmeroma umirjena vožnja domov. Na koncu je bil strošek vse poti okoli 300 evrov, od tega 200 za nafto in 100 za cestnine. Torej približno 75 evrov na osebo.

Palec gor:
- individualno prilagajanje tempa in poti
- življenjska dogodivščina, polna različnih prigod
- možnost ogleda pokrajine in znamenitosti ob poti
- razmeroma nizki stroški
 


 

Palec dol:
- utrujenost voznika in preostalih potnikov
- dolgotrajno potovanje
- samoiniciativno organiziranje vse poti
- prilagajanje na težavne vozniške navade

Organiziran prevoz ima svoje prednosti

Nedvomno imata organizirano potovanje in pot z avtobusom svoje prednosti, saj potnikom ni treba misliti na nič, med vožnjo se lahko zabavajo in se ne obremenjujejo s potjo, zastoji ali birokratskimi težavami.

Kot je dejal obiskovalec finala, ki želi ostati neimenovan, je vožnja z avtobusom po eni strani zelo sproščujoča: ''Med vožnjo do Carigrada smo se spoprijateljili, se zabavali in spletli tesne vezi."

V mestu pa šok. Hupanje in izsiljevanje sta nacionalna športa, za neukega voznika je to vsekakor zahtevna ovira na poti do dvorane. | Foto: Gašper Karlovšek V mestu pa šok. Hupanje in izsiljevanje sta nacionalna športa, za neukega voznika je to vsekakor zahtevna ovira na poti do dvorane. Foto: Gašper Karlovšek

Po drugi strani je pot razmeroma ugodna, saj je Kompas za štiridnevno potovanje po osebi zaračunal 199 evrov, a sta v primerjavi z  osebnim prevozom vključena spanje in karta. Največja težava je oddaljenost, iz Ljubljane so potrebovali približno 24 ur, po neprespani noči in kar nekaj kozarcih piva pa je pot domov za marsikoga mučenje.

Palec gor:
- organizirano potovanje
- brez skrbi pri birokraciji
- cenovno ugodna rešitev
- sklepanje novih prijateljstev
 

 

Palec dol:
- najdaljša oblika potovanja
- malo prostora na sedežih
- prilagajanje programu potovanja

Najhitreje, a tudi najdražje

Številni navijači so se odločili za najhitrejšo pot z letališča Jožeta Pučnika in okoliških letališč. Letalski prevozniki so organizirali dodatne polete za prevoz navijačev, ti so okupirali naše največje letališče in pripravili pravo navijaško kuliso.

Nedvomno gre za najhitrejšo in najudobnejšo pot, saj je polet trajal le malce več kot dve uri, toda vsa organzicija je stvar posameznika. Z letališča do dvorane je treba najeti taksi, si po možnosti urediti spanje in potem biti točen za jutranji polet. Po kratki noči je to lahko težavno.

Z letališča je bilo treba priti do dvorane, kjer je bil finale. Ena izmed rešitev je taksi, kar je glede na vozniško kulturo v Istanbulu prava odločitev. | Foto: Gašper Karlovšek Z letališča je bilo treba priti do dvorane, kjer je bil finale. Ena izmed rešitev je taksi, kar je glede na vozniško kulturo v Istanbulu prava odločitev. Foto: Gašper Karlovšek

Letalske vozovnice je slovenska agencija Kompas prodajala za 475 evrov, a so se cene z odhodi z drugih letališč lahko povzpele vse do 580 evrov. K temu je treba prišteti pot do letališča, taksije, vstopnico za ogled tekme in še nekaj manjših stroškov. Takšna pot posameznika zlahka stane več kot 600 evrov, kar je skoraj desetkrat več, kot so za to plačali štirje potniki v avtomobilu.

Palec gor:
- časovno najhitrejši prevoz
- brez večjih birokratskih zapletov

 

Palec dol:
- cenovno najdražja rešitev
- organizacija je stvar posameznika
- prevoz z letališča in nazaj
- za nakup vozovnic in preostalih logističnih stvari mora poskrbeti posameznik
Ne spreglejte