Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 11. 2015,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zimske gume

Četrtek, 12. 11. 2015, 10.00

8 let

Dilema pred zimo: gume premontirati in skladiščiti ali kupiti druga platišča?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali boste to zimo letne in zimske gume premontirali na istih platiščih, boste gume skladiščili doma in ali imate svoje zimske gume raje kar na dodatnih jeklenih platiščih?

V nedeljo zjutraj bo zimska oprema že obvezna

Najpozneje v soboto bo treba avtomobile opremiti z ustrezno zimsko opremo. Zakon dopušča možnost uporabe letnih pnevmatik z ustreznim profilom v kombinaciji s snežnimi verigami pravih dimenzij, a veliko voznikov se ob prihodu zimskega obdobja vendarle odloči za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Za zimske veljajo vse pnevmatike z oznako M+S, med katerimi torej najdemo tako prave zimske kot tudi tako imenovane celoletne pnevmatike.

Vsakdo, ki pred zimo pnevmatike menja, se znajde pred naslednjo dilemo: ali gume skladiščiti doma ali skladiščenje prepustiti vulkanizerjem oziroma prodajalcem avtomobilov? Vozniki se obenem vse pogosteje odločajo tudi za uporabo dodatnih štirih platišč z zimskimi pnevmatikami, s čimer se izognejo strošku in okrog 15. novembra tudi časovno zamudnemu postopku premontaže pnevmatik. Ta sam po sebi ni zamudno opravilo, toda če z njim odlašate do sredine novembra ali celo prvega snega, boste najverjetneje ujeli najdaljšo čakalno vrsto.

Vulkanizerji imajo priporočljivo ceno, toda …

Cene na trgu so primerne zelo široki ponudbi. Pri nekaterih prodajalcih je mogoče celo brezplačno skladiščenje, sicer pa skladiščenje za štiri pnevmatike stane od 10 do 20 evrov. Velike so tudi razlike v ceni menjave, vijačenja in centriranja pnevmatik. Sekcija vulkanizerjev pri Obrtni zbornici Slovenije je za to storitev pred časom sprejela priporočljivo ceno 40 evrov, a je mogoče z nekaj brskanja poiskati tudi polovico cenejšo storitev.

Pri tem velja poudariti, da so razlike v ceni z vidika varne in udobne vožnje vseeno majhne in da najcenejše izbire na področju avtomobilskih pnevmatik – spomnimo, da so te edini stik avtomobila s cesto – nikoli niso najboljše.

Strošek premontaže pnevmatik in skladiščenja torej ne sme preseči 50 evrov, zato je pomislek glede premontaže pnevmatik bolj smiseln z vidika izogibanja gneči v vulkanizerskih delavnicah kot realne stroškovne primerjave z nakupom dodatnih štirih platišč za zimske pnevmatike.

Pri domači menjavi koles priporočljiva uporaba tako imenovanega "moment" ključa

V povprečju je treba pri nakupu enega jeklenega platišča odšteti od 40 do 60 evrov, torej skupno vsaj okrog 200 evrov. Kdor se torej odloči za nakup platišč in se izogne spomladanski in jesenski premontaži, lahko te stroške nadomesti v dveh ali treh letih.

Kdor kolesa menja doma, naj ne opazi preveriti s kakšno zatezno silo je treba priviti vijake. Priporočljivo je ustrezno orodje z nastavljivo silo vrtilnega momenta. Ta vrednost je navadno predpisana in jo z zategovanjem vijakov z vso močjo ni priporočljivo presegati. Pri menjavi je treba tudi označiti, na katerem mestu na vozilu so bile pnevmatike nameščene.

Ne spreglejte