Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 3. 2016,
6.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Škoda Terenski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 1. 3. 2016, 6.30

8 let

Danes škoda vision S, jutri kodiak - pod češki SUV tudi slovenski podpis

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Škoda je na avtomobilskem salonu v Ženevi uradno razkrila svojo študijo prihodnjega športnega terenca, ki se bo imenoval kodiak. Študija ima šest sedežev, serijski SUV jih bo imel sedem.

Svoj pečat je pri študiji pustil tudi slovenski oblikovalec Marko Jevtič

Predstavljena študija je po obljubah predstavnikov Škode vsaj navzven zelo blizu serijskemu avtomobilu, ki ga bodo začeli v Mladi Boleslavi prodajati v začetku prihodnjega leta pod imenom kodiak. Gre za največji načrtovani SUV znamke Škoda, ki bo dobil tudi dimenzijsko manjše različice. Študija vision S je dolga 4,7 metra, široka 1,91 metra in ima 2,79 metra dolgo medosno razdaljo.

Pod zunanjost avtomobila se je podpisal Škodin glavni oblikovalec Jozef Kaban, v njegovi ekipi pa dela tudi slovenski oblikovalec Marko Jevtič. Vision S je tudi oblikovna napoved, kako si pri Škodi predstavljajo svoje športne terence v prihodnosti. Študija ima izrazit sprednji del, visoko postavljene zadnje luči in že v tej izvedbi proti zadku spuščajoči zadnji del linije strehe.

V nekaterih elementih se je podobnosti s premium konkurenco, kakršna sta na primer BMW in Land Rover, težko izogniti. Pri Škodi zunanjost opisujejo kot emotivno, a istočasno robustno.

Notranjost v znamenju povezljivosti z internetom

Notranjost vozila, ki ima sicer tri vrste s po dvema sedežema, je za zdaj futuristična in je usmerjana v izpostavljeno povezljivost. Izstopata dva 16-palčna digitalna zaslona, dodatni je nameščen še na dnu sredinske konzole. Pri Škodi obljubljajo občutek prvega razreda za vsakega potnika v vozilu. Vsak ima na primer svoj prostor za induktivno polnjenje pametnega telefona. Poudarek je kajpak tudi na hitri povezavi z mobilnim internetom.

Velikost prtljažnika znaša, odvisno od položaja sedežev, do 460 litrov.

Kodiak v Škodino ponudbo prinaša tudi hibridni pogon

Bistvo študije je tudi v hibridnem pogonu, kar napoveduje nov mejnik Škode. Avtomobili iz Mlade Boleslave v bližnji prihodnosti stavijo tudi na hibridni in električni pogon.

Hibridni pogon sestavljata bencinski 1,4-litrski motor s 115 kilovati in 250 njutonmetri navora ter dvema električnima motorjema. Prvega z močjo 40 kilovatov so vgradili ob samodejni menjalnik DSG in pomaga poganjati sprednji par koles, dodatni električni motor z močjo 85 kilovatov in 270 njutommetri navora pa poganja zadnji par koles. Ta motor deluje neodvisno od pogona sprednje osi in tako brez mehanske povezave zagotavlja tudi štirikolesni pogon. Sistemska moč pogona znaša 165 kilovatov. Pri Škodi zagotavljajo, da bo lahko avtomobil zgolj z električno energijo peljal 50 kilometrov daleč, skupni doseg vozila pa bo presegal tisoč kilometrov. Uradno obljubljena poraba goriva je le 1,9 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Prvotni načrti za novega kodiaka obljubljajo tudi priključitveno hibridno različico s tehnologijo volkswagen tiguana GTE, a dokončno ta različica zaradi pričakovano višje cene še ni stoodstotno potrjena.

Ne spreglejte