Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
10. 10. 2021,
0.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

6

Natisni članek

Kapš Moravče avtokros

Nedelja, 10. 10. 2021, 0.30

2 leti, 7 mesecev

Avtokros

Danes pri Moravčah: kaj takega v Sloveniji redko vidimo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

6

avtokros Kapš | Igor Kern z buggyjem spada med glavne slovenske favorite. | Foto Avtokrosarena

Igor Kern z buggyjem spada med glavne slovenske favorite.

Foto: Avtokrosarena

Makadamski krog, dolg 640 metrov, zmogljivi avtomobili kar brez žarometov in stranskih stekel. Avtokros je iz Slovenije skoraj izginil, a ta konec tedna se vrača. Pri Moravčah imamo celo stezo zanj in tam bo danes na dirkah nastopalo okrog 40 voznikov. 

Proga je dolga 640 metrov, široka je vsaj 14 metrov, vzpon na njej pa znaša do 12 odstotkov. | Foto: Matjaž Sedušak Proga je dolga 640 metrov, široka je vsaj 14 metrov, vzpon na njej pa znaša do 12 odstotkov. Foto: Matjaž Sedušak Včeraj s treningi in danes z dirkami se na progi Kapš pri Moravčah odvija atraktivna dirka v avtokrosu. Prijavljenih je 43 voznikov iz sedmih držav. Med favoriti v konkurenci buggyjev so tudi Slovenci.

Čeprav so se dirke v avtokrosu za več let umaknile iz Slovenije, ta atraktivna avtošportna panoga v Sloveniji še vedno živi. Pomembne zasluge gredo domžalskemu društvu ASC Mustang in progi Kapš pri Moravčah, ki bo ta konec tedna spet gostila mednarodne dirke v avtokrosu. Te bodo poleg slovenskega in hrvaškega državnega prvenstva štele tudi za FIA centralno-evropsko cono (CEZ).

Avtokros kot disciplina avtomobilskega športa izvira iz Češke, v Sloveniji pa so prvo predstavitveno dirko izpeljali 29. junija 1975. Takrat se je v Razidelu ob progi zbralo kar 40 tisoč ljudi. Deset let pozneje so namensko stezo za avtokros zgradili tudi v Tunjicah pri Kamniku, kjer je bilo dolgo časa eno od središč avtokrosa v Sloveniji. Po osamosvojitvi Slovenije so v devetdesetih dirke prirejali tudi v Puconcih, na Vrhniki in v Vipavi, pred 20 leti pa se je nato začel pravi razcvet te panoge v Sloveniji. Med letoma 2001 in 2010 so letno organizirali vsaj po pet dirk v avtokrosu, skupno v teh desetih letih kar 63 dirk.

Prizor z dirke pri Moravčah pred dvema letoma. | Foto: Avtokrosarena Prizor z dirke pri Moravčah pred dvema letoma. Foto: Avtokrosarena

Prvi slovenski favorit je Igor Kern z buggyjem

Med Slovenci bo v konkurenci buggyjev favorit Igor Kern. Na zadnji dirki v Gambetićih na Hrvaškem ga je sicer presenetljivo ugnal David Kosirnik, zato se bo Kern na domači dirki poskušal oddolžiti. Kern bi moral biti konkurenčen tudi tujcem, kjer med buggyji velja omeniti Avstrijca Moritza Winningerja in Thomasa Markusa. Odličen je Čeh Martin Vaculik, ki pa vozi buggyja z 1,6-litrskim motorjem. V konkurenci bodo tako novinci kot tudi veterani avtokrosa.

Tomaž Burja je na primer svoje prve dirke vozil že pred več kot 30 leti. Zanimivost v konkurenci bo tudi vrnitev Vladimirja Stankoviča, ki se bo iz formule na gorskohitrostnih dirkah usedel v buggyja s trilitrskim motorjem. Makadam in blato namesto počiščenega asfalta, torej.

Prijavljenih je 43 voznikov iz sedmih držav. Kar 24 prijavljenih voznikov prihaja iz Slovenije. Danes bodo pri Moravčah vozili treninge, jutri še dirke. Proga je dolga 640 metrov, široka je vsaj 14 metrov, vzpon na njej pa znaša do 12 odstotkov.

Nedelja, 10. oktober 2021

11.00–12.15 dirke: 1. vožnje
12.45–14.00 dirke: 2. vožnje
14.00–15.15 dirke: 3. vožnje
15.15–16.30: mali in veliki finale
17.10 razglasitev rezultatov in podelitev priznanj

 

 

 

Ne spreglejte