Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
31. 3. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Citroën Tovorni Avtomoto

Četrtek, 31. 3. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Citroën jumpy – kandidat za desno roko slovenskih obrtnikov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Citroën jumpy | Foto Citroën

Foto: Citroën

Nova generacija Citroënovega tovornega specialista. Tri dolžine, kopica naprednih elektronskih pomagal, pametni vmesnik in dve razredni premieri. Na voljo tudi z devetimi sedeži.

Jumpy dopolnjuje tričlansko družino

Oznaka kombi bo rezervirana za prevoz oseb. | Foto: Citroën Oznaka kombi bo rezervirana za prevoz oseb. Foto: Citroën

Citroënova dostavniška družina (jumper, berlingo in nemo) je posodobljena z novo generacijo modela jumpy, ki že ob prvi predstavitvi ponuja podroben vpogled v vsestranski napredek. Novinec je izdelan na družinsko že dobro uveljavljeni modularni platformi EMP2, ki mu v arhitekturnem smislu omogoča večjo prilagodljivost kot v preteklosti, celotno vozilo pa je (odvisno od različice) od sto do 150 kilogramov lažje kot v predhodnih generacijah.

Podobno kot potniška izvedba spacetourer, predstavljena pred nekaj meseci, bo predvsem obrtnikom na voljo v treh različnih dolžinah, to so 4,6, 5,95 in 5,3 metra, ki jim je Citroën v prid preprostejšega razlikovanja nadel logične oznake XS, M in XL. Medosni razdalji bosta dve – 2,92 in 3,27-metrska, karoserijsko prilagajanje skleneta še dva različno dolga zadnja previsa (0,8 in 1,15 metra).

Oznaka kombi bo rezervirana za prevoz oseb, pri čemer velja poudariti, da jih bo do devet lahko sprejela tudi najkrajša, 4,6-metrska izvedba. Jumpy bo zmogel obremenitve do 1.400 kilogramov, vlekel pa bo lahko do 2,5 tone težko prikolico. Hrbtenico modelske ponudbe bodo tvorile tovorne izvedbe furgon s tremi stopnjami opreme – confort, club in business. S prostorom najbolj darežljiva izvedba bo ponujala 6,6, najskromnejša pa "le" 4,6 kubičnega metra nakladalne površine.

Citroën svojo dostavniško zgodbo nadgrajuje s pomočjo osmih desetletij izkušenj. Model jumpy, ki se je od uvedbe imena leta 1995 prodal v več kot 600 tisoč primerkih, je tokrat napravil velik korak naprej tako v uporabnem kot tudi varnostnem smislu. Citroën je vanj namestil večino sodobne tehnologije, ki jo ponuja tudi v osebnih avtomobilih. | Foto: Citroën Citroën svojo dostavniško zgodbo nadgrajuje s pomočjo osmih desetletij izkušenj. Model jumpy, ki se je od uvedbe imena leta 1995 prodal v več kot 600 tisoč primerkih, je tokrat napravil velik korak naprej tako v uporabnem kot tudi varnostnem smislu. Citroën je vanj namestil večino sodobne tehnologije, ki jo ponuja tudi v osebnih avtomobilih. Foto: Citroën

Ste zahteven kupec? Citroën obljublja poslušnost

Doplačilni seznam bo vključeval tudi posebne trpežne in vodoodporne obloge (tovarniška vgradnja) s surovim ali obloženim lesom, podprtim s protidrsnim materialom in zaščitnimi letvicami iz aluminija. | Foto: Citroën Doplačilni seznam bo vključeval tudi posebne trpežne in vodoodporne obloge (tovarniška vgradnja) s surovim ali obloženim lesom, podprtim s protidrsnim materialom in zaščitnimi letvicami iz aluminija. Foto: Citroën

Citroën obljublja tudi celovito podporo zahtevnejšim uporabnikom s pestro serijsko in doplačilno ponudbo. V povezavi s srednjo dolžino (4,95 metra) bo na voljo posebna šasija z nizkim dnom, ki bo namenjeno naknadni predelavi – na primer v vozilo s hladilnikom. Doplačilni seznam bo vključeval tudi posebne trpežne in vodoodporne obloge (tovarniška vgradnja) s surovim ali obloženim lesom, podprtim s protidrsnim materialom in zaščitnimi letvicami iz aluminija.

Krilna vrata izvedbe XL bodo ponujala 250-stopinjski kot odpiranja. Izvedbe s podaljšano kabino (govorimo o M in XL) bodo opremljene s klopjo in preklopno ali nepremično pregradno steno. Citroën obljublja tudi možnost naknadnih kleparskih predelav, s katerimi se lahko prilagajajo vsakemu kupcu posebej, z imenom moduwork pa prinaša tudi novost – dvižni sovoznikov sedež, ki skupno nakladalno površino podaljša za 1,16 metra na skupno štiri metre. Prvi v segmentu bo omogočal prostoročno odpiranje in zapiranje bočnih drsnih vrat – uporabnik bo proces sprožil z dotikom odbijača z nogo na strani vozila, kjer bo želel odpreti ali zapreti vrata.

V njem toliko napredne opreme kot v sodobnejših osebnih vozilih

Citroën jumpy | Foto: Citroën Foto: Citroën

Tehnološko in uporabniško bo jumpy napreden. V kabini bo lahko premična pisalna mizica, tablice in telefone bo držal posebni nosilec, sedempalčni zaslon na dotik bo uporabnika povezoval z že uveljavljenim in sodobnim vmesnikom. Glasovno upravljiva navigacijska naprava bo v realnem času opozarjala na nevarne odseke cest, vmesnik pa bo sposoben preslikati tudi zaslone pametnih telefonov – govorimo o aplikacijah Apple CarPlay in MirrorLink.

Jumpy  bo premierno v segmentu razvajal tudi s prikazovanjem informacij na prosojno steklo na vrhu armaturne plošče. T. i. prikazovalnik head-up bo med drugim kazal trenutno in priporočeno hitrost, podatke tempomata ter omejevalnika hitrosti in navigacijska navodila.

Varnostno vzoren dostavnik – hvalimo

Tudi sicer bo pomoč voznikom, predvsem v varnostnem smislu, na visoki ravni. Sistem top rear vision bo s kamerama pokrival območje 180 stopinj za vozilom, ob samodejnem približanju oviri pa bo samodejno (digitalno) približal oviro. Kupec bo lahko izbral tudi le običajno kamero za vzvratno parkiranje. V naboru aktivnovarnostnih pomagal bodo še sistem prepoznavanja prometnih znakov s stikalom za aktiviranje oziroma potrditev in upoštevanje priporočene hitrosti. To pomeni, da bo jumpy na željo voznika samodejno zmanjšal na priporočeno/omejeno hitrost, od koder bo delo lahko prevzel navadni ali pa aktivni tempomat.

Jumpy bo premierno v segmentu razvajal tudi s prikazovanjem informacij na prosojno steklo na vrhu armaturne plošče. | Foto: Citroën Jumpy bo premierno v segmentu razvajal tudi s prikazovanjem informacij na prosojno steklo na vrhu armaturne plošče. Foto: Citroën

Sistem city brake bo pri hitrosti do 30 kilometrov na uro v primeru nevarnosti neizbežnega trka zavrl do popolne ustavitve, pri višjih hitrostih pa bo zmanjšal silovitost trka. Sistem za nadzor mrtvih kotov bo s pomočjo ultrazvoka reagiral med 12 in 140 kilometri na uro, na voljo bo tudi opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik utrujenosti voznika, pa zvočni in grafični opozorilnik pred naletom, žarometi bodo znali samodejno prilagajati dolgi snop …

Razpon ponudbe dizelskih kilovatov od 70 do 130. Na voljo tudi štirikolesni pogon

Citroën jumpy | Foto: Citroën Foto: Citroën

Motorji bodo izključno dizelski – 1,6 ali 2,0-litrski z močjo od 70 do 130 kilovatov in tovarniško povprečno porabo med 5,1 in 5,8 litra na sto kilometrov. Najvarčnejša izvedba (5,1 litra) bo različica blueHDi s 115 "konji" in ročnim menjalnikom.

Citroën obljublja tudi zahtevnejšim terenom prilagojene različice. Dvokolesna bo opremljena z že dobro znanim sistemom grip control za preprečevanje izgube oprijema pogonskega para koles, ki je koristen, ne zmore pa nadomestiti štirikolesnega pogona. Ta sistem bo vgrajen s posebnim paketom za delovišče – takšen jumpy bo omogočal še večjo dovoljeno obremenitev, motor bo varovala posebna zaščitna plošča, karoserija pa bo od tal oddaljena dodatna dva centimetra.

Komur to ne bo dovolj, bo lahko dokupil še pravi vsekolesni pogon, plod izdelave podjetja Automobiles Dangel, ki na tem področju s koncernom PSA sodeluje že 35 let. 4x4 bo na voljo le v povezavi z dvolitrskim motorjem in ročnim menjalnikom – torej v tandemu s 120- ali 150-"konjskim" dizlom. Kupcem, ki bodo izbrali štirikolesni pogon, svetujemo tudi doplačilo zapore zadnjega diferenciala.

Citroën jumpy | Foto: Citroën Foto: Citroën

Ne spreglejte