Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
5. 1. 2017,
15.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

FCA Chrysler električna energija električni avtomobili samovozeči avtomobili CES 2017

Četrtek, 5. 1. 2017, 15.33

6 let, 6 mesecev

Pametni avtomobil prihodnosti:

Chrysler portal – Električni enoprostorec za šest potnikov in deset telefonov ali tablic #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Chrysler portal - električni enoprostorec prihodnosti | Foto Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Na sejmu potrošniške elektronike CES v bleščečem Las Vegasu imajo vse vidnejšo vlogo tudi avtomobilski proizvajalci s svojimi futurističnimi študijami. Ena takih je tudi koncept samovozečega električnega enoprostorca ameriško-italijanskega zavezništva Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Prihodnost bo precej drugačna: šest sedežev, obdanih z desetimi postajami za mobilne telefone in tablice.

Vzporedno potovanje po pravi in digitalni avtocesti

Udoben dostop v kabino omogočajo dvojna električno krmiljena drsna vrata. Notranjost je zasnovana z velikimi steklenimi površinami, vključno s panoramsko streho, prek katerih bo mogoče na spominske kartice različnih naprav nemoteno zajemati potovalne utrinke in jih sproti deliti s prijatelji na vseh koncih sveta prek digitalnih avtocest družabnih omrežij. | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Udoben dostop v kabino omogočajo dvojna električno krmiljena drsna vrata. Notranjost je zasnovana z velikimi steklenimi površinami, vključno s panoramsko streho, prek katerih bo mogoče na spominske kartice različnih naprav nemoteno zajemati potovalne utrinke in jih sproti deliti s prijatelji na vseh koncih sveta prek digitalnih avtocest družabnih omrežij. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler portal je avtomobil izpod rok nove generacije milenijskih inženirjev, ki v njem povzemajo elektronske potovalne navade generacije Z. Gre za nov rod voznikov, ki bodo mobilnost v najširšem pomenu že razumeli precej drugače, kot jo razumemo in uporabljamo danes. To je avtomobil, ki prikazuje oziroma predvideva potovalne navade otrok naših otrok.

Ti skoraj zagotovo ne bodo želeli več potovati v avtomobilu brez širokopasovne povezave, ki jim bo omogočala vzporedno potovanje po pravih in digitalnih avtocestah. Na poti bo tudi voznik lahko volan prepustil avtopilotu in z drugimi potniki užival v sproščeni komunikaciji.

Chrysler portal je avtomobil, v katerem je vsa tehnologija, ki potnikom omogoča tudi zajem selfiejev, delitve, glasbe, datotek, videoposnetkov, fotografij in drugih vsebin | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler portal je avtomobil, v katerem je vsa tehnologija, ki potnikom omogoča tudi zajem selfiejev, delitve, glasbe, datotek, videoposnetkov, fotografij in drugih vsebin Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler portal je avtomobil, v katerem je vsa tehnologija, ki potnikom omogoča tudi zajem selfiejev, delitve, glasbe, datotek, videoposnetkov, fotografij in drugih vsebin, ki dandanes v realnem času od določenega dogodka preplavljajo družabna omrežja. V tem avtomobilu bo na vsakem izletu mogoče prijateljem tako rekoč v živo pošiljati spomine s poti. Inženirji so zato šest sedežev obdali kar z desetimi "docking" polnilnimi postajami za telefone in tablične računalnike.

Potovalne navade bodo v prihodnje še toliko bolj vpete v komunikacijske poti in avtomobili, kot je chrysler portal, bodo ponujali nove storitve, prek katerih bodo potniki lahko sproti opravljali številne funkcije, povezane z delom in zabavo.

Chrysler portal je električni enoprostorec, ki bo brez vmesnega polnjenja zmožen prevoziti okoli 400 kilometrov. Ta doseg mu bo omogočala litij-ionska baterija s kapaciteto sto kilovatnih ur.  | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler portal je električni enoprostorec, ki bo brez vmesnega polnjenja zmožen prevoziti okoli 400 kilometrov. Ta doseg mu bo omogočala litij-ionska baterija s kapaciteto sto kilovatnih ur. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Pametni avtomobil bo prepoznaval svoje potnike

Ta futuristični digitalni koncept poganja en elektromotor. Baterijo bo na 350-kilovatni hitri polnilnici (enosmerni tok) mogoče v 20 minutah napolniti za doseg okoli 240 kilometrov.  | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Ta futuristični digitalni koncept poganja en elektromotor. Baterijo bo na 350-kilovatni hitri polnilnici (enosmerni tok) mogoče v 20 minutah napolniti za doseg okoli 240 kilometrov. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Pri Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s tem konceptnim električnim enoprostorcem v tem trenutku napovedujejo tudi svoj pogled na razvoj avtonomne vožnje.

Njegova tehnologija mu ta hip omogoča pilotirano vožnjo tretje stopnje, kar pomeni, da voznik pod določenimi pogoji že lahko avtomobilu zaupa nadzor, na primer na avtocesti. Inženirji pravijo, da so s svojimi partnerji razvili strojno in programsko opremo, ki jo bo mogoče hitro in učinkoviti nadgraditi, da bo tak avtomobil zmožen kjerkoli voziti povsem samodejno.

Med napredne storitve in funkcije, ki jih bo omogočal ta pametni avtomobil prihodnosti, recimo spada tudi glasovno in biometrično prepoznavanje potnikov in posledično vklop njim prilagojene nastavitve vožnje in komunikacije.

Chrysler portal bo seveda do vrha založen z avtomobilsko umetno inteligenco in modernimi strojnimi čutili – radarji, kamerami, ulatrazvokom … Prek njih bodo elektronski možgani tega avtomobila prihodnosti dobili vse potrebne informacije za učinkovito avtonomno vožnjo.  | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Chrysler portal bo seveda do vrha založen z avtomobilsko umetno inteligenco in modernimi strojnimi čutili – radarji, kamerami, ulatrazvokom … Prek njih bodo elektronski možgani tega avtomobila prihodnosti dobili vse potrebne informacije za učinkovito avtonomno vožnjo. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Portal bo zmožen vsakemu potniku posebej ponuditi storitve in funkcije, ki bodo izbrane na podlagi njegovih potovalnih navad ter zahtev. Poleg komunikacijskih veščin pa so si inženirji zamislili tudi povsem prilagodljiv sedežni tloris, ki bo omogočil visoko stopnjo prilagodljivosti pri prevozu potnikov in prtljage.

Celotno uporabniško izkušnjo, ki jo ponuja koncept portal, in napredne funkcije digitalnih storitev ter tehnologij naj bi FCA razvijal v sodelovanju s Panasonicom. Ta bo najverjetneje postal tudi eden ključnih dobaviteljev in dolgoročnih partnerjev pri razvoju digitalnih komponent in tehnologij ameriško-italijanske avtomobilske naveze. Chrysler portal napoveduje tudi pametne fiate nove generacije, ki bodo na cestah stare celine tekmovali za naklonjenost in pozornost generacije Z.

Faraday future FF91: električni avtomobil, ki obljublja napad Tesli in Evropi

NIO EP9 - megavat moči za najhitrejši električni avtomobil #video

V skladu z zahtevami popolne komunikacije in povezljivosti je precej futuristično zasnovana tudi armaturna plošča, pri kateri se ne da več govoriti o klasičnem voznikovem prostoru, saj se razteza po celotni širini avtomobila. Le osrednji velik zaslon še ostaja na mestu, ki smo ga vajeni v avtomobilih današnjega časa. Kabina prihodnosti bo imela v skladu s samovozečo tehnologijo tudi precej drugače oblikovan volan. | Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA) V skladu z zahtevami popolne komunikacije in povezljivosti je precej futuristično zasnovana tudi armaturna plošča, pri kateri se ne da več govoriti o klasičnem voznikovem prostoru, saj se razteza po celotni širini avtomobila. Le osrednji velik zaslon še ostaja na mestu, ki smo ga vajeni v avtomobilih današnjega časa. Kabina prihodnosti bo imela v skladu s samovozečo tehnologijo tudi precej drugače oblikovan volan. Foto: Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

Videoanimacija: pametni električni enoprostorec chrysler portal

Ne spreglejte