Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 12. 2016,
6.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

Natisni članek

Revoz Akrapovič Novo mesto Bela krajina avtocesta avtocesta

Četrtek, 8. 12. 2016, 6.30

6 let, 7 mesecev

Čez dve leti začetek gradnje povezave dolenjske avtoceste in Revoza

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

1

V Novem mestu bodo predvidoma čez dve leti začeli graditi novo obvoznico, ki bo povezala dolenjsko avtocesto A2 z Revozom. Novo cesto, ki jo morajo po načrtih vlade in Darsa končati do leta 2022, bo prek predora Gorjanci omogočala tudi poznejšo avtocestno povezavo do Bele krajine.

Revoz bo začel februarja prihodnje leto spet izdelovali renault clio, s čimer bodo precej bolje izkoristili proizvodne kapacitete tovarne. Revoz trenutno izdeluje renault twinga in smarta forfour. | Foto: Reuters Revoz bo začel februarja prihodnje leto spet izdelovali renault clio, s čimer bodo precej bolje izkoristili proizvodne kapacitete tovarne. Revoz trenutno izdeluje renault twinga in smarta forfour. Foto: Reuters

Nova obvoznica, predor Gorjanci ...

Vlada se je odzvala na poslansko vprašanje glede gradnje nove obvoznice v Novem mestu, ki bi dolenjsko avtocesto povezala z Revozom in pozneje omogočila tudi avtocestno povezavo z Belo krajino. Uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za državno cesto od avtoceste A2 pri Novem mestu do Malin je vlada sprejela že pred štirimi leti. Dela se bodo izvajala fazno, njihov začetek pa je predviden za konec leta 2018. Nova cestna povezava bo pomembna za domačine in tudi tamkajšnje gospodarstvo. Poleg Revoza bodo avtoceste oziroma hitre ceste veseli tudi pri Akrapoviču, ki ima novo tovarno v Črnomlju.

Povezava Revoza in avtoceste mora biti končana v šestih letih

V prvi fazi bodo zgradili priključek na avtocestno omrežje z navezovalnim krakom, ki bo avtocestni križ povezal s pomembnim poslovnim delom Novega mesta. V nadaljnjih dveh fazah bodo gradili odsek od Revoza do priključka pri vasi Maline, ki obsega tudi predor Gorjance. Dars bo predvidoma že prihodnje leto končal pripravo projektne dokumentacije za gradnjo prvega odseka od avtoceste do Revoza.

Sledila bodo pridobivanja zemljišč in pravic na njih, pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje načrtujejo za leto 2018. Po oceni vlade je skrajni rok za izgradnjo tega dela ceste leto 2022.

Akrapovič, ki je lani proizvodnjo iz Ivančne Gorice preselil v Črnomelj, spada med podjetja, ki večino svojih prihodkov ustvarijo v tujini. | Foto: Akrapovič, ki je lani proizvodnjo iz Ivančne Gorice preselil v Črnomelj, spada med podjetja, ki večino svojih prihodkov ustvarijo v tujini.

Domača podjetja večino prihodkov ustvarijo v tujini

Nezaposlenost se na Dolenjskem in v Beli krajini zmanjšuje, kažejo podatki novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje. Stopnja območne brezposelnosti od predlani pada in se giblje okrog 12 odstotkov.

Po podatkih Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine tamkajšnja podjetja večino svojih prihodkov oz. več kot tri petine ustvarijo v tujini. Med vodilnimi so Krka, Revoz, Adria Mobil, TPV, družba Akrapovič, ki je svojo proizvodnjo iz Ivančne Gorice lani preselila v Črnomelj, Trimo in Kolpa, v njihovo vrednostno verigo so vključena tudi številna manjša podjetja.

Zdajšnji prihod po mestnih ulicah do tovarne Revoza:

Leta 2015 je bila Revozova tovarna s proizvodnjo 129.405 avtomobilov še vedno praktično na polovici svojih zmogljivosti, saj bi ob polni obremenitvi z novomeških proizvodnih linij lahko na leto zapeljalo več kot 245 tisoč avtomobilov.  | Foto: Vinko Kernc Leta 2015 je bila Revozova tovarna s proizvodnjo 129.405 avtomobilov še vedno praktično na polovici svojih zmogljivosti, saj bi ob polni obremenitvi z novomeških proizvodnih linij lahko na leto zapeljalo več kot 245 tisoč avtomobilov. Foto: Vinko Kernc Revozu se z vrnitvijo clia obeta svetlejša prihodnost

Februarja prihodnje leto bodo v Revozu spet začeli izdelovati tudi clia, ki so ga v prejšnjih generacijah Dolenjci že izdelovali med letoma 1993 in 2015.

Renault trenutno četrto generacijo clia izdeluje v tovarnah v francoskem Flinsu in turški Bursi. V obeh tovarnah so se v zadnjem obdobju že prilagajali na povečano povpraševanje po cliu. Pri tem kljub dejstvu, da je na ceste prišel že pred štirimi leti in ni več najnovejši, prodaja raste. Lani je Renault na primer prodal 409 tisoč cliov četrte generacije.

Ne spreglejte