Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
9.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

Velika Britanija dizel

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 9.48

6 let, 6 mesecev

Britanci proti starim dizlom: Voznikom bodo ponudili denar za novejši avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Britanci želijo s svojih cest umakniti starejše avtomobile z bencinskim in predvsem dizelskim motorjem, ki imajo z izpusti dušikovih oksidov neposreden vpliv na zdravje državljanov. V zameno za odpis vozil in nakup do okolja bolj prijaznega avtomobila bodo posameznemu lastniku vozila namenili več tisoč funtov.

Medtem ko imajo bencinski motorji višji izpust CO2, so izpusti dizelskih motorjev – med njimi predvsem majhni delci in dušikovi oksidi (NOx) – neposredno povezani z zdravjem ljudi. | Foto: Reuters Medtem ko imajo bencinski motorji višji izpust CO2, so izpusti dizelskih motorjev – med njimi predvsem majhni delci in dušikovi oksidi (NOx) – neposredno povezani z zdravjem ljudi. Foto: Reuters

Britance skrbijo predvsem avtomobili s starejšimi dizelskimi motorji

Britanska vlada je objavila osnutek predlogov za izboljšanje kakovosti zraka in umik starejših dizelskih avtomobilov s cest. Pogajanja o natančnem predlogu bodo trajala še vsaj do julija, toda Britancem bodo v zameno za umik dizelskega avtomobila očitno namenili subvencijo, za vstop v določene dele mest pa bodo v primeru uporabe dizelskih vozil morali plačati dodatno pristojbino.

Medtem ko imajo bencinski motorji višji izpust CO2, so izpusti dizelskih motorjev – med njimi predvsem majhni delci in dušikovi oksidi (NOx) – neposredno povezani z zdravjem ljudi. Britanci so izdelali študijo, ki za smrt 40 tisoč ljudi krivi prav onesnaženje zraka. Kar 37 od 43 regij v Veliki Britaniji je na meji dopustne ravni izpustov NOx, poroča BBC.

Ob zamenjavi za električni avtomobil bodo na voljo dodatne subvencije

Dokumenti razkrivajo, da želi britanska vlada s cest odstraniti okrog 15 tisoč starih avtomobilov z dizelskim (standard Euro 1-5) in tudi bencinskim (standard Euro 1-3) motorjem. Državna pomoč naj bi v primeru zamenjave za električno vozilo znašala osem tisoč funtov, osnovna pa po poročanju britanskih medijev okrog dva tisoč funtov.

Vlada za zdaj še ni razkrila, natanko koliko denarja so pripravljeni nameniti za posodobitev voznega parka, prav tako ne natančnih pogojev za pridobitev subvencije. Potem ko bodo predlog v prihodnjem mesecu ali dveh dokončno uskladili, bi lahko v dveh letih že dočakali začetek izvajanja programa.  

Britanci niso edini

Britanci se bodo tako pridružili Francozom, ki za odpoklic 13 let in več starega avtomobila z dizelskim motorjem ponujajo 3.200 evrov v primeru nakupa električnega avtomobila. Nekoliko manjša je pomoč pri zamenjavi za priključni hibrid, oba zneska pa se prištejeta uveljavljenim subvencijam za nakup obeh vrst avtomobilov z alternativnim pogonom. Umik dizelskih vozil s svojih ulic oziroma iz širših središč so že napovedala mesta, kot so Pariz, Madrid, Atene in Ciudad de Mexico.

 

Ne spreglejte