Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 1. 2017,
7.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

avtocesta avtocesta DARS Koroška

Petek, 6. 1. 2017, 7.20

6 let, 6 mesecev

Bodo hitro cesto do Koroške za 500 milijonov evrov začeli graditi leta 2019?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Vlada projektno dokumentacijo za gradnjo hitre ceste od štajerske avtoceste proti Koroški napoveduje za prihodnje leto, čez dve leti bi se gradnja 500 milijonov evrov vrednega projekta lahko začela. Kdaj bodo Korošci za pot do sto kilometrov oddaljene Ljubljane potrebovali bistveno manj od današnje ure in pol?

Koroška je danes od avtocestnega križa oddaljena približno uro vožnje, državna cesta pa je ponekod v slabem stanju in nevarna. | Foto: STA , Koroška je danes od avtocestnega križa oddaljena približno uro vožnje, državna cesta pa je ponekod v slabem stanju in nevarna. Foto: STA ,

Vsakič, ko ministri in predstavniki vlade obiščejo Koroško, sta glavna tema pogovorov gradnja nove cestne infrastrukture in hitrejša povezava regije s slovenskim avtocestnim križem. Dravograd je od Ljubljane oddaljen sto kilometrov, a vožnja z avtomobilom po ponekod slabih in dotrajanih cestah traja vsaj uro in pol.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič | Foto: Bor Slana Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič Foto: Bor Slana Prihodnje leto gradbena dokumentacija, leta 2019 začetek gradnje?

Dars ima kot investitor gradnje pripravljena sredstva za pripravo prometne dokumentacijo za novo cesto na odseku od Velenja do Slovenj Gradca, prav tako pa tudi za odsek od Šentruperta pri Žalcu do Velenja. Obe cesti sta namenjeni prometni povezavi Koroške s štajersko avtocesto A1, prihodnje leto pa bi lahko pridobili gradbena dovoljenja in objavili razpise za gradnjo, sporoča slovenska vlada v odgovoru na vprašanje državnega svetnika Franca Goloba.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je pred dvema letoma začetek gradnje prvih dveh odsekov, ki bi postopno povezala Slovenj Gradec s štajersko avtocesto, napovedal za leto 2019. Za oba odseka so letos v državnem proračunu namenjena sredstva za odkup nepremičnin. Zemljišča bi tako lahko začeli odkupovati prihodnje leto.

Zapleta se pri poroštvu projekta, ki je ocenjen na 500 milijonov evrov

Pri Darsu so v preteklosti opozarjali na finančno zahtevnost gradnje, ki je bila zaradi številnih predorov in viaduktov ocenjena na 500 milijonov evrov. Obenem so poudarjali nujnost novega poroštvenega zakona za zadolževanje. Državna poroštva danes namreč v skladu z zakonodajo Evropske unije ne smejo več povečevati državnega dolga, zato tudi poroštvo v višini celotne ocenjene investicijske vrednosti projekta ni več mogoče.

Ne spreglejte