Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Natisni članek

Ferrari 250 GTO dražba

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Bo ta ferrari novi najdražji avtomobil na svetu? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Ferrari 250 GTO dražba Talacrest | Foto Talacrest

Foto: Talacrest

V Angliji prodajajo 54 let starega ferrarija 250 GTO za neverjetnih 54 milijonov evrov. Gre za drugi izdelani model 250 GTO, ki velja za najbolj ekskluzivni avtomobil iz Maranella.

To je bil prvi ferrari 250 GTO, s katerim se je ekipa iz Maranella udeležila avtomobilskih dirk.  | Foto: Talacrest To je bil prvi ferrari 250 GTO, s katerim se je ekipa iz Maranella udeležila avtomobilskih dirk. Foto: Talacrest Med najdražjimi avtomobili na svetu, tako z vidika neuradnih prodaj kot prestižnih avtomobilskih dražb, prevladujejo ferrariji. Natančneje model 250 GTO, nekdanji dirkalni avtomobil iz Maranella, ki jih je danes zaradi maloserijske proizvodnje zgolj 39, eden najbolj ekskluzivnih avtomobilov na svetu. Čeprav so ga izdelali že pred več kot pol stoletja, je bil sposoben do 100 kilometrov na uro pospešiti v okrog šestih sekundah in doseči najvišjo hitrost okrog 270 kilometrov na uro.

Ferrari 250 GTO je že pred več kot 50 leti drvel s hitrostjo prek 270 kilometrov na uro. | Foto: Talacrest Ferrari 250 GTO je že pred več kot 50 leti drvel s hitrostjo prek 270 kilometrov na uro. Foto: Talacrest

Modri ferrari s serijsko številko 2

Ferrari s fotografij nosi serijsko številko 2 in so ga izdelali leta 1962. Ferrari ga je sprva uporabil za testiranje avtomobila, nato pa so ga prodali v ZDA. Danes je prestižni modri avtomobil v lasti Johna Collinsa, ki vodi Ferrarijevo prodajalno Talacrest v angleškem Ascotu. Zanj želi iztržiti 45 milijonov britanskih funtov oziroma 52 milijonov evrov.

Dražbena hiša Bonhams je enega izmed ferrarijev 250 GTO pred dvema letoma v ZDA prodala za 38 milijonov dolarjev oziroma 34 milijonov evrov. Ti ekskluzivni ferrariji dejansko le redko menjajo lastnika. Kdor ga ima, ga skrbno pazi in bedi nad njegovo rastočo ceno. Ferrari 250 GTO je ena najbolj gotovih finančnih naložb na svetu.

Kdor se bo želel voziti z njim ali pa si prestižnega ferrarija le lastiti, bo moral odšteti več kot 50 milijonov evrov. | Foto: Talacrest Kdor se bo želel voziti z njim ali pa si prestižnega ferrarija le lastiti, bo moral odšteti več kot 50 milijonov evrov. Foto: Talacrest

Ferrari kot ena najbolj gotovih finančnih naložb

"To je čudovit ferrari, eden najpomembnejših izdelanih v Maranellu. Za seboj ima tudi odlične rezultate, saj je bil šesti na vztrajnostni dirki v Le Mansu in prvi na dirki v Sebringu. To je bil sploh prvi GTO, s katerim so dirkali. Zanj sem že dobil prvo ponudbo, tako da zanimanje zagotovo ostaja. Po zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA bodo ljudje iskali možnost drugačnih naložb," je za britanski The Telegraph povedal Collins.

Če bi Collins zanj res dobil želeni znesek, bi bil ta 54 let stari avtomobil kar 245-krat dražji od novega ferrarija 488 GTO in 4.500-krat dražji od nove ford fieste, najbolje prodajanega majhnega avtomobila v Evropi.

Ne spreglejte