Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

BMW SUV

Četrtek, 16. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Novo v Sloveniji: BMW X3 in BMW serija 6 gran turismo sta izpopolnjen tehnološki dvojec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
BMW X3 in serija 6 gran turismo | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

BMW je v Slovenijo pripeljal kar dve veliki novosti naenkrat: prodajno najuspešnejši model X3 iz družine X ter novo serijo 6 gran turismo, ki bo kar najbolj nagovarjala kupce z udobjem in odlično funkcionalnostjo. Prvi bo stal od 51.050 evrov, drugi pa od 66.850 evrov. Oba se predstavljata z znamkino prepoznavno identiteto odličnih voznih lastnosti in prestižnih dodatkov.

Poudarki

Prilagodljiva potniška kabina je namenjena družinski uporabi. Še posebej prtljažnik z osnovno prostornino 550 litrov, dvojnim dnom in deljivo klopjo v razmerju 40:20:40.

Ob lansiranju bosta na voljo dva dizelska agregata s 140 in 195 kilovati ter dva bencinska agregata s 185 in 265 kilovati.

V Sloveniji se za osnovno različico cene začnejo pri 51.050 evrih.

Serija 6 gran turismo je neposredna zamenjava za upokojeno serijo 5 gran turismo.

Stavi na povečano udobje, prostornost potniške kabine in tehnološko naprednost.

V primerjavi s predhodnikom so pri BMW znižali maso za 150 kilogramov in povečali prtljažnik na 610 litrov.

Pri nas sta na voljo dva bencinska agregata z močjo 190 in 250 kilovatov ter dizelski agregat s 195 kilovati.

Cene se začenjo pri 66.850 evrih.

Izjemno prilagodljiv prtljažni prostor je eden od glavnih adutov nove generacije, ki stavi na povečano družinsko uporabnost. | Foto: Gašper Pirman Izjemno prilagodljiv prtljažni prostor je eden od glavnih adutov nove generacije, ki stavi na povečano družinsko uporabnost. Foto: Gašper Pirman

Orje ledino vse od leta 2003 

BMW je leta 2003 v segment srednjevelikih športnih terencev poslal model X3 in v 14 letih prodal več kot 1,5 milijona avtomobilov. Nova generacija na krilih najnovejše tehnologije, poudarjene splošne uporabnosti in atletske podobe želi nadaljevati uspešno zgodbo predhodnikov.

X3 sledi svojim predhodnikom z združevanjem robustnega terenskega videza in športnih voznih lastnosti. Previsi so z vstopom v novo generacijo nekoliko krajši, X3 pa je tako postal bolj možat, atletski in športen. Nad odbijačem so za kar nekaj centimetrov povečali najbolj prepoznaven oblikovni element, ledvičke. V njih so (zaradi izboljšanja aerodinamike) nameščene pomične lopute, ki se odpirajo in zapirajo v odvisnosti od hitrosti vožnje. Pri nižjih hitrostih so odprte, pri višjih pa se zaprejo, saj se takrat zrak, ki pride pod pokrov motorja, zavrtinči in ga je tako težje preusmeriti ven. S pomočjo številnih odrezanih, ravnih linij so ustvarili enotno podobo zunanjosti.

Novi X3 je 6,1 centimetra daljši, 1,7 centimetra širši in tudi dober centimeter višji od predhodnika. Zrasel je torej v vse strani, kar velja tudi za medosno razdaljo. Ta zdaj znaša 2,8 metra in je 5,4 centimetra daljša kot do zdaj. Pri BMW trdijo, da bo zaradi daljše medosne razdalje razporeditev med osema znašala idealnih 50 : 50. Od predhodnika je lažji do 55 kilogramov, kar še poudari njegov športen značaj.

Aktivna zakrilca v ledvičkah so le pika na i aerodinamični zunanji obliki, ki jo krasijo žarometi LED spredaj in zadaj. | Foto: Gašper Pirman Aktivna zakrilca v ledvičkah so le pika na i aerodinamični zunanji obliki, ki jo krasijo žarometi LED spredaj in zadaj. Foto: Gašper Pirman

BMW X3 in serija 6 gran turismo | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

BMW X3 in serija 6 gran turismo | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Arhitekturo si deli s serijo 5

Ker si X3 zdaj arhitekturo deli s serijo 5, je v notranjosti več prostora za potnike. Družinsko uporabnost poveča še prtljažnik, ki ima v osnovni postavitvi 550 litrov, ob podrtih zadnjih naslonjalih pa se prostor razširi na 1.600 litrov prostornine. Zadnjo klop je mogoče zložiti v razmerju 40 : 20 : 40, prtljažni prostor krasijo dvojno dno in številni odlagalni predalčki in mrežice.

Ker je v sorodu s tehnološko izpopolnjeno serijo 5, si med seboj delita tudi nekaj tehnoloških bonbončkov. X3 je lahko opremljen s sistemom Personal CoPilot, ki zajema asistenco za voznika in delno avtomatizirano vožnjo, vse skupaj pa dopolnita še aktivni tempomat in varnostni paket Driving Assistant Plus z asistentom za ohranjanjem vozila v voznem pasu.

Na voljo so trije paketi opreme: xLine, M Sport in Luxury Line ter posebna individualna ponudba iz programa BMW Individual. Motorno paleto sestavljata dva dizelska in bencinska agregata. Prvič v zgodovini modela je na voljo različica X4 M40i z vgrajenim trilitrskim šestvaljnim agregatom z 265 kilovati. Družbo mu dela vstopna različica X3 xDrive30i s 185 kilovati. Dizelsko stran zastopa X3 xDrive20d z 140 kilovati in X3 xDrive30d s 195 kilovati. Pri vseh različicah je serijsko vgrajen 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Nižji zadek poskrbi za lepši videz, a hkrati še vedno ohranja velik prtljažni prostor in dovolj prostora za glave potnikov na zadnji klopi. | Foto: Gašper Pirman Nižji zadek poskrbi za lepši videz, a hkrati še vedno ohranja velik prtljažni prostor in dovolj prostora za glave potnikov na zadnji klopi. Foto: Gašper Pirman

BMW serije 6 GT - Poudarek na prestižu in udobju

Novi BMW serije 6 GT, ki bo zamenjal model serije 5 GT, bo od tega daljši 8,7 centimetra, dobra dva centimetra nižji, za več kot šest centimetrov pa so oblikovalci nemškega proizvajalca tudi znižali zadek vozila. Avtomobil je ostal enako širok, medosna razdalja pa znaša dobre tri metre. Avtomobil je tako postal bolj dinamičen in naj bi bil bistveno boljši od predhodnika. Na zadku opozarjamo na zračni spojler, ki se ob hitrosti 120 kilometrov na uro samodejno dvigne in pripomore k boljši aerodinamiki.

Inženirji so veliko časa namenili izboljševanju udobja, zato so iz oblike iztisnili največ. Potniki imajo na voljo več prostora za noge in ramena, prostornino prtljažnika jim je uspelo povečati za 110 litrov, na skupno 610 litrov osnovne prostornine. Prek sistema deljivih zadnjih sedežev v razmerju 40 : 20 : 40 je mogoče prtljažnik povečati na 1.800 litrov prostornine. To je sto litrov več kot pri BMW 5 GT. Obenem so znižali nakladalni rob, ki je zdaj poravnan z dnom v prtljažniku.

V primerjavi s predhodnikom so pri BMW znižali maso modela za 150 kilogramov in s pomočjo nove silhuete in aktivnim krmiljenjem loput v ledvičkah izboljšali aerodinamiko modela. S količnikom zračnega upora 0,25 so poudarili dinamično držo, ki jo poudari serijsko zračno vzmetenje na zadnji osi. V ponudbi dodatne opreme so še zračno vzmetenje na obseh oseh, dinamični nadzor blažilnikov, aktivna stabilizacija nihanja okoli vzdolžne osi in integralno aktivno krmiljenje. Vsi dodatki so namenjeni brezkompromisni vožnji v vseh razmerah.

Ob prihodu na trg bosta na voljo različici 630i gran turismo s 190 kilovati in 640i gran turismo z 250 kilovati. Dizelsko gnani 630d xDrive gran turismo poganja trilitrski šestvaljnik s 195 kilovati. Bavarci med tehničnimi lastnostmi avtomobila opozarjajo še na prilagodljive žaromete LED, med varnostnimi sistemi pa tudi na opozorilo za vožnjo v napačno smer, pomoč pri stranskem vetru, aktivno zaščito v primeru stranskih trkov in podobno. Avtomobil je mogoče parkirati na daljavo, podobno kot v serijah 5 in 7.

Sklop novih tehnologij omogoča polavtomatsko vožnjo do 30 sekund. | Foto: Gašper Pirman Sklop novih tehnologij omogoča polavtomatsko vožnjo do 30 sekund. Foto: Gašper Pirman

Sprednji žarometi LED lahko osvetlijo tudi do 500 metrov oddaljene stvari. | Foto: Gašper Pirman Sprednji žarometi LED lahko osvetlijo tudi do 500 metrov oddaljene stvari. Foto: Gašper Pirman

BMW X3 in serija 6 gran turismo | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte