Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
8. 4. 2015,
14.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BMW startup podjetništvo

Sreda, 8. 4. 2015, 14.01

7 let, 12 mesecev

BMW start-up garaža: nova priložnost tudi za slovensko znanje in ideje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bavarski BMW je ustanovil podjetje BMW Startup Garage, s katerim se pripravlja na izkoriščanje potenciala posebej inovativnih start up podjetij. Iščejo znanje in ideje za rešitev urbane mobilnosti.

Garaža idej za rešitve urbane mobilnosti, ki je podprta s kar 5,8 milijarde evrov čistega dobička

Korak tega nemškega avtomobilskega velikana z odličnimi prodajnimi rezultati v smer start-up podjetništva je bil pričakovan. Start-upi so do zdaj težko predstavili svoje ideje podjetjem, saj lahko notranji procesi in postopki velikih korporacij vzamejo pogum mladim podjetjem, BMW pa zaveda, da je za ohranitev konkurenčnosti, rast znamke in prodajni uspeh nujen prodoren razvoj, pri katerem štejejo zgolj učinkovite rešitve v vseh segmentih avtomobilske industrije.

Garaža idej, kot si jo je zamislil BMW, torej združuje strateško načrtovanje velikega globalnega proizvajalca z idejami, drznostjo in iznajdljivostjo manjših ter prodornih podjetij, zasnovanih na zanimivih idejah in rešitvah.

Gre torej za poslovno kombinacijo svojevrstne novodobne tehniške kulture in kulture neprestanih inovacij, ki jo goji drzno in kreativno start-up podjetništvo, umeščeno v globalni razvojni načrt uspešnega koncerna. Pri tem seveda ne gre pozabiti, da razvoj zanimive ideje ter rešitve na finančni, raziskovalni in tehnični podlagi, kot jo lahko ponudi tak uspešen avtomobilski proizvajalec, majhnemu podjetju odpirajo povsem nove razsežnosti razvoja.

BMW torej stavi na zmagoviti recept, po katerem bo na razmeroma preprost način našel nove razvojne možnosti in razširil kadrovske baze z novimi, idej polnimi strokovnjaki. Kaj konkretno pomeni trditev, da BMW mladim tehnološkim podjetjem omogoča velik potencial, pa verjetno dovolj zgovorno priča podatek, da je njegovo poslovanje že peto leto zapored rekordno.

Njegov čisti dobiček je lani znašal dobrih 5,8 milijarde evrov, prihodki koncerna pa so se zvišali za skoraj šest odstotkov na 80,4 milijarde evrov.

V kašen svet torej drznim in idej polnim podjetnikom svoja vrata odpira BMW, je jasno. Res pa je, da bo konkurenca v tej garaži več kot neizprosna.

Zavezništvo s tehniško univerzo iz Münchna

BMW je pri novem projektu moči združil s Centrom za inovacije in ustvarjanje poslovanja (UnternehmerTUM) na tehnični univerzi v Münchnu z namenom vzpostavitve "TechFounders", programa za pospeševanje tehnoloških start-upov.

Ta program temelji na sodelovanju med velikim podjetjem in več različnimi ekipami start-upov. Inovativne tehnologije, izdelke in storitve tako pospešuje in nadgrajuje v zgodnji fazi zasnove ideje in rešitve predvsem z možnostjo skupnega dela v start-upih.

Ekipa, ki jo vodita inovacijska voditelja Gregor Gimmy in Matthias Meyer je na primer postala del BMW Startup Garage. Gimmy razloži, zakaj: "Bil je čas, da se vprašamo, kako lahko naše podjetje izkoristi ta potencial na učinkovit način."

Poenostavljen dostop do pravega mesta ob pravem času!

BMW želi s svojim novim podjetjem zgraditi predvsem širši in bolj poenostavljen dostop za izmenjavo idej. Veliko mladih podjetji je namreč do zdaj iskalo način za dostop do razvojnega oddelka velike korporacije.

Kako sploh dobiti možnost, da se ti odprejo vrata sejne sobe in da lahko sedeš pred ljudi, ki v takem velikem podjetju določajo strategijo razvoja? Mladim podjetjem zdaj pogum jemljejo predvsem notranji procesi in postopki velikih korporacij.

Z bolj preprostimi in učinkovitimi procesi pa bo BMW Startup Garage omogočal hitro in predvsem bolj fleksibilno sodelovanje med zanimivimi projekti. BMW računa, da bo tako lahko več zanimivih start-upov hitreje ocenil in prepoznal ter njihove rešitve tudi hitreje integriral v svoje razvojne procese.

Ne spreglejte